Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, як правильно використовувати кондиціонер, щоб уникнути негативних наслідків для здоров’я.

За її словами, дослідження не підтверджують прямий зв’язок між користуванням кондиціонером і такими симптомами, як виникнення кашлю, подразнення слизової оболонки, труднощі з диханням, головний біль і втома.

Їх також пов’язують із так званим синдромом закритих приміщень. «Важливо частіше провітрювати приміщення та виходити на подвір’я. Свіже повітря, навіть у спекотну погоду, необхідне для організму», – пише вона.

Серед інших рекомендацій Супрун:

 регулярно чистити фільтри кондиціонера – брудні фільтри можуть забруднювати повітря бактеріями та сприяти розвитку респіраторних інфекцій;

 уникати різкого перепаду температур – переохолодження може активізувати збудників хвороб, які є в організмі;

 не сидіти під сильним струменем повітря – це може викликати запалення м’язів або нервів;

 стежити за вологістю повітря – охолоджене повітря стає сухим, що може бути шкідливим для слизових оболонок та дихальних шляхів.


Згідно з дослідженням порталу CareerBuilder, близько 15% співробітників регулярно конфліктують через кондиціонер, а більше половини працівників незадоволені температурою в офісі.

обкладинка: Sehat 365