У Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця оголосили безстроковий страйк через «незаконне втручання керівництва Міністерства охорони здоров’я України в незалежність та самоврядність ВНЗ».

В університеті кажуть, що з понеділка 26 лютого навчальний процес та наукова діяльність у НМУ імені О. О. Богомольця повністю зупиняються на невизначений час. Усі приміщення ВНЗ будуть недоступними для відвідувачів за винятком приміщень клінік, де лікуються пацієнти, йдеться у заяві.

Викладацький склад університету наголошує, що саме їм належить право обирати керівництво університету.

Також у НМУ стверджують, що МОЗ заблокував виплати стипендій студентам і заробітних плат, «відібравши право банківського підпису в законно обраного керівництва ВНЗ».

У відповідь на це в Міністерстві охорони здоров’я закликали не зривати навчальний процес та заявили, що керівництво університету примушує студентів та науково-педагогічних працівників розпочати страйк.

Деякі студенти ж у коментарях до оголошення про страйк пишуть, що «хочуть продовжити навчання, а не страйкувати».

Голова комісії профкому університету Олександр Соколенко закликав студентів ігнорувати оголошення про страйк і йти на пари.

«Я вважаю неможливим вигнання студентів на мітинг в цю пору в навчальний час. І якщо навчальний процес має відбутися, то він повинен відбутися. Чому студенти мають бути живим щитом, захищаючи чужі інтереси? Студенти, не давайте собою маніпулювати та йдіть на навчання. Це найкраще, що ви можете зробити», – заявив Соколенко.

 20 лютого Міністерство охорони здоров’я відсторонило від виконання обов’язків ректорку Національного медичного університету імені О. Богомольця Катерину Амосову через зрив іспиту зі стоматології.

Студенти медуніверситету заблокували вхід до ВНЗ для нового виконувача обов’язків ректора.

Фото: facebook.com/nmu.official