Міністр закордонних справ Угорщини Пейтер Сійярто викликає у міністерство посла України в Угорщині Любов Непоп через нещодавно схвалений закон про освіту. Про це повідомляє прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер, передає «Радіо Свобода».

У понеділок, 11 вересня, угорський міністр, з його слів, має намір особисто повідомити, що вважає новий український закон про освіту «соромом і ганьбою».

За його словами, Сійярто розпорядився, щоб угорські дипломати не підтримували українських ініціатив у міжнародних організаціях.

Менцер додав, що Будапешт буде порушувати питання щодо внесення поправок в мовну статтю закону України про освіту на форумах ООН, ОБСЄ та Європейського союзу.

Менцер пояснив, що причинами цього рішення Сійярто стали такі зміни в українському законі про освіту, які унеможливлюють здобуття нацменшинами України, включно зі 150-тисячною угорською нацменшиною, освіти рідною мовою.

 5 вересня Верховна Рада прийняла закон «Про освіту». Ним передбачається, що національним меншинам гарантується право на навчання рідною мовою одночасно з українською мовою лише в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Фото: «Зеркало недели»