Редакція The Village Україна публікує цікаві сторінки з книг, які щойно вийшли в українських видавництвах.

Викладач Києво-Могилянської бізнес школи Сергій Ноздрачов на прикладі нової книги «Інноватори» видавництва «Наш Формат» розповідає про 5 факторів успішності інновацій.


Сергій Ноздрачов
викладач Києво-Могилянської бізнес школи

Повернувшись в Apple, Стів Джобс відразу закрив музей компанії. Він дивився у майбутнє та вимагав цього від соратників. Згодом Джобс звернувся до Волтера Айзексона з пропозицією написання своєї біографії. Заради чого видатний підприємець вирішив звернутися до минулого та чи варто взагалі вивчати історію?

Нова книга Волтера Айзексона «Інноватори» – це біографія цифрової революції. З книги цікаво дізнатися, що перший комерційний калькулятор був створений майже 400 років тому. Що Кремнієва долина почала народжувати видатні корпорації ще у 30-х роках минулого сторіччя. А перший прототип сучасного комп'ютера був створений 170 років тому.

Для себе у цій книзі я знайшов п'ять факторів успішності інновацій.

За кожний проривом стоїть видатна особистість. При цьому, значення має як талант, так і працездатність з відданістю справі.

Партнерство та підтримка команди не менш важливі. Цей фактор вочевидь недооцінений. Тут немає дрібниць. Відомо, що вирішуючи чиє прізвище буде першим в назві компанії Hewlett-Packard кидали монету. Згідно легенди виграв Паккард, але відмовився на користь партнера. Ми можемо лише гадати наскільки важливим є цей факт в успіху компанії.

Для глобальних досягнень потрібна участь цілих екосистем. Інколи елементи системи гармонійно взаємодіють. Як державні замовлення, бізнес та університети в США. В той же час, важливою частиною можуть бути незалежні бунтарі та романтики.

Проривні інновації відбуваються на перехресті різних трендів та технологій. Як симбіоз людини та машини. Як індивідуалістичність природи персональних комп'ютерів та соціальність природи Інтернету. Цифрова революція це не наукове досягнення. Вона досягалася у синергії з наукою, мистецтвом та підприємництвом.

Історія допомагає побачити майбутнє. Якщо уважно подивитися на факти, цілком реально побачити те, що не бачать інші. Бо зміни не мають кінця – нас чекають нові прориви.


BASIC для Altair

Ґейтс та Аллен взялися за написання програмного забезпечення, яке надало б можливість любителям писати власні програми для Altair. Якщо точніше, вони вирішили написати інтерпретатор мови програмування BASIC, який працював би на встановленому на Altair мікропроцесорі 8080 виробництва Intel. Це зробило б BASIC першою комерційною вбудованою високорівневою мовою програмування для мікропроцесорів. І дало б старт індустрії програмного забезпечення для персональних комп’ютерів.

Взявши старий бланк із шапкою компанії Traf-O-Data, вони написали лист до MITS, новоспеченої компанії з Альбукерке, яка виробляла Altair, у якому стверджували, що вже створили інтерпретатор BASIC, здатний працювати на 8080. «Ми зацікавлені в продажі копій цього програмного забезпечення любителям за вашого посередництва», — писали вони. То було не зовсім правдою. Ніякого програмного забезпечення вони ще не написали.

Але вони знали, що якщо MITS зацікавиться, вони відразу ж візьмуться за справу. Не дочекавшись відповіді, вони вирішили зателефонувати. Ґейтс запропонував зробити це Аллену, оскільки той був старший. «Ні, телефонувати маєш ти; в тебе ці штуки краще виходять», — заперечував Аллен. Зрештою вони дійшли компромісу: телефонуватиме Ґейтс, який замаскує свій писклявий голос, але він назветься Полом Алленом, оскільки було зрозуміло, що якщо їм поталанить, до Альбукерке полетить саме Пол. «У мене вже почала рости борода, і я принаймні виглядав дорослим, тоді як Білл усе ще міг зійти за десятикласника», — пригадував Аллен.

Коли Ед Робертс взяв слухавку і хрипло спитав, хто це, Ґейтс удавано низьким голосом відповів: «Це Пол Аллен із Бостона. Маємо майже закінчений BASIC для Altair і хотіли б приїхати та показати його вам». Робертс відповів, що отримує багато таких дзвінків. Контракт отримає той, хто перший увійде в його двері в Альбукерке з робочим BASIC’ом. Ґейтс повернувся до Аллена і вигукнув: «Господи, треба чимдуж ставати до роботи!».

Оскільки в них не було Altair, Аллен мав земулювати його роботу на гарвардському PDP-10 — таку саму тактику вони застосували для побудови своєї машини Traf-O-Data. Тож вони придбали інструкцію до процесора 8080, і вже за кілька тижнів в Аллена були готові емулятор та інший інструментарій для розробки.

Поки суд та діло, Ґейтс гарячково писав код інтерпретатора BASIC у жовтих блокнотах у лінійку. Коли Аллен закінчив емулятор, Ґейтс уже мав загальну структуру програми та значну частину коду. «У мене досі стоїть перед очима, як він то ходить, то хитається довго вперед-назад, а потім заходиться швидко-швидко писати щось у жовтому блокноті заплямованими цілою веселкою різнокольорових фломастерів пальцями, — пригадував Аллен. — Щойно мій емулятор був готовий і можна було використовувати PDP-10, Білл пересів за термінал та, хитаючись, став вдивлятись у свій блокнот. Потім він, дивно розставивши руки, стрімко надрукував порцію коду. І так по колу. І в такому режимі він міг працювати декілька годин поспіль».

 Вартість:

 нАШ ФОРМАТ (українською):

    друкована: 190 ₴;


 Amazon (оригінал):

   друкована: 12 $

   eTextbook: 12 $