Із боулами – подачею легких страв у глибокому посуді – у Києві експериментували й раніше. Та на початку 2018 року в місті розпочали роботу одразу кілька закладів, у яких боули є основою меню.

The Village Україна запитує у керівників закладів Blimey, «Цветочная лавка» і «Дом», що вони мають на увазі під словом «боул» і чому популярний на Заході тренд лише тепер прийшов в Україну.

Олександра Гапон

шеф-кухар кафе Blimey


Назва «боул» відображає формат подачі – глибокий посуд. Байдуже, це тарілка, піала чи навіть склянка. Водночас боул – це страва, у якій збалансовані всі компоненти, необхідні для активного способу життя: вуглеводи, протеїн і природні вітаміни.

Перевагою боулів є максимальна користь свіжих фруктів та злаків у комбінації з яскравими смаковими поєднаннями. Цей формат дає змогу експериментувати зі смаками. Окрім того, це й зручний формат подачі: він є комфортним для споживання будь-де і в будь-який час.

Можна сказати, що боули задовольняють потреби мешканців мегаполісів, яким і є Київ. Для активної молоді та ділових людей важливо стежити за здоров’ям та отримувати насолоду від їжі у насиченому ритмі життя. Боули можуть стати ідеальним рішенням проблеми корисного та смачного сніданку, бранчу або навіть обіду. Ми подаємо боули як у закладі, так і з собою.

У меню Blimey боули з гранолою (85-149 грн) – у п’яти видах.
Серед іншого у закладі пропонують боул із ківі.

Усі боули у Blimey ми готуємо з натуральних фруктів та овочів без використання цукру. Наприклад, поєднуємо свіжозапечену гранолу з цільного вівсяного зерна та фруктові муси. Доповнюємо різноманіттям горіхів та суперфудів на кшталт ягід асаї. Кожен зможе знайти варіант для себе: від свіжого манго з горіховою гранолою до фісташкового мусу з вершковим сиром маскарпоне.

У США боули вже стали трендом номер один. Вони є невід’ємною частиною сучасного життя міленіалів, тому що задовольняють основні потреби активної молоді. Ми бачимо перспективу у зростанні популярності боулів, адже українці дедалі більше цінують корисні та збагачені енергією страви у форматі take-away.

Кияни готові до нових гастрономічних відкриттів, а боули, своєю чергою, створюють нові горизонти для смакових експериментів. Хтозна, можливо, скоро ми побачимо й гавайські поке у меню сучасних столичних закладів, включно з Blimey.


Ніколас О’Коннелл

співзасновник простору «Дом»


Коли ми розробляли меню, наш бренд-шеф Євген Онуфрієнко запропонував розбити усі страви на кілька категорій: основні страви, закуски тощо. Це традиційний підхід до складання меню. Загалом ми довірили концепцію кухні шефу. Та я запропонував йому одну зміну: замість основних страв додати низку боулів і салатів.

Тренд на боули тільки зараз набирає популярності у Києві, але у Сполучених Штатах він з’явився вже давно. У США великий вплив має кухня Азії, тому цей тренд там підхопили досить швидко. Тож для мене рішення ввести у меню нашого закладу боули було логічним.

Коли я приїхав до України п’ять років тому, основну частину місцевого ресторанного бізнесу складали піца та суші. До того ж це була не найкраща піца і не найкращі суші. Та після подій Євромайдану однією з тенденцій в українському суспільстві стало бажання робити щось власноруч. Після 2014 року в Києві почали активно розвиватися ресторани, маркети, фестивалі їжі тощо.

Тренд на боули можна назвати наслідком цієї тенденції: люди хочуть більш вільно почуватися з їжею і куштувати свіжі продукти локального виробництва. До того ж важливим аспектом є поширення вегетаріанства. «Дом» є одним із небагатьох закладів у Києві, де можна скуштувати смачну вегетаріанську їжу.


Боул із рисом та овочами у просторі «Дом» на Сагайдачного
Боул із круасаном з лососем і яйцями пашот у кафе «Цветочная лавка»
«Спочатку думали, що круасан у боулі це незручно. Але виявилося, що це перевага формату: ти відчуваєш себе простіше і концентруєшся на їжі», – кажуть у закладі.

Стефанія Гордієнко

засновниця кафе «Цветочная лавка»


У концепції нашого закладу боул є альтернативним видом сервірування їжі. Адже боул це насамперед посуд, а лише потім наповнення. Тож у цьому форматі ми об’єднуємо смаки з усіх куточків світу, створюючи цікаву їжу.

Формат боулів дає нам змогу створювати індивідуальні подачі для кожної страви. Зокрема, використовувати ексклюзивний посуд, вироблений для нашого закладу, для усього різноманіття страв у меню.


Фото: обкладинка - Eszter Biró / Unsplash, 1 – Blimey, 2 – Анна Бобирєва для The Village Україна , 3 – Анна Бобирєва для The Village Україна