Редакція The Village розвінчує міфи про їжу та пояснює, як насправді все влаштовано.

Усім відомо, що кофеїн міститься у каві. І той факт, що він є і в інших продуктах – у тому числі й у чаї, – часто не береться до уваги. Наскільки в чашці чаю кофеїну менше, ніж в чашці кави? Чи можливо, що концентрація кофеїну в обох випадках однакова? І при яких обставинах це можливо? У цих та інших питаннях розбираємося разом із лікарем-токсикологом Олексієм Водовозовим, кандидатом біологічних наук Юрієм Стефановим та співробітником лабораторії з виробництва чаю Марен Грефрат.


Олексій Водовозов

лікар-токсиколог, науковий журналіст

Близько 60 різновидів рослин містять кофеїн у листі, плодах та насінні. Звичайно, є він і в чаї, і в каві.

Відповісти на запитання, чи однакова концентрація кофеїну в чашці кави і в чашці чаю, однозначно не можна. «Чашка чаю» або «чашка кави» — поняття надто загальне, тому доведеться ставити багато додаткових питань. Яка кава? І, що важливо, який саме чай? Як заварювали? Скільки часу заварювали? Із чаєм взагалі окрема історія, з точки зору біохімії, яка унеможливлює дати конкретну відповідь на поставлене запитання.

Невелика історія про каву: в 2011 році співробітники Університету Глазго пройшлися по 20 кав’ярнях міста і взяли у кожній «стандартний еспресо», після чого зробили тест кави у хіміко-аналітичній лабораторії. Різниця вмісту кофеїну в 20 нібито однакових напоях становила від 50 до 300 міліграмів на чашку.

У чаї кофеїн також є, до того ж у кількості, яка дає цілком визначений фізіологічний ефект. Наприклад, у сортах, котрі китайці називають червоними, а ми — чорними (ферментованими), на звичайну чашку ємністю 230-240 мілілітрів може припадати від 14 до 70 міліграмів кофеїну. На такий самий об’єм зеленого (неферментованого) — 24-45 міліграмів кофеїну. На кінцевий результат впливає надто багато факторів. У випадку з кавою, наприклад, налаштування кавомашини та її чистота, зерна, навички баристи, вода і так далі. У випадку із чаєм факторів, які потрібно враховувати, буде ще більше. Кофеїн добре розчиняється у воді, тому при більш довгому контакті порошку меленої кави або чайного листя з водою ми отримаємо міцніший напій.


Юрій Стефанов

кандидат біологічних наук, старший науковий консультант компанії Visual Science

Кофеїн є у складі різних продуктів. Окрім кави та чаю, він входить до складу, наприклад, газованих прохолоджуючих напоїв, енергетиків, шоколаду, цукерок, снеків, десертів і так далі. Дані про вміст кофеїну в різних продуктах доступні, наприклад, в оглядах Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (US Food and Drug Administration). Згідно з їхніми даними, найбільший вміст кофеїну в еспресо (близько 250 міліграмів на 100 мілілітрів), далі — у різних варіаціях звареної чорної кави (близько 50-80 міліграмів на 100 мілілітрів), а потім — у кавових напоях з молоком або чимось іще (капучіно, моккачіно, латте).

У різновидах чаю концентрація кофеїну зазвичай менша і ледь перевищує 30 міліграмів на 100 мілілітрів. Із них найбільша концентрація кофеїну — в завареному чорному чаї, а найменша — в молочних улунах. У розчинній каві кофеїну менше, ніж у меленій, тобто приблизно стільки ж, скільки в зеленому чаї, який заварювали п’ять хвилин: 20-25 міліграмів на 100 мілілітрів. Тож ці напої можуть між собою конкурувати.

Утім, є деякі тонкощі. Наприклад, об’єм стандартного еспресо зазвичай дорівнює 30 мілілітрам, тоді як чаю нерідко випивають дві або й більше чашок за раз. Об’єм однієї чашки зазвичай становить 230 мілілітрів, тож за чаювання можна вжити кофеїну більше, ніж випивши одне еспресо. З іншого боку, спосіб приготування кави або час заварювання чаю сильно впливають на вміст кофеїну — у добре звареному чорному чаї може опинитися більше кофеїну, ніж у такій самій за об’ємом чашці не міцної кави з молоком.


Марен Грефрат

співробітник лабораторії компанії Teekanne

Крім кофеїну, в чаї містяться також амінокислоти (L-тіанін) та дубильні кислоти (таніни), які стримують пряме засвоєння кофеїну у шлунку. Через це кофеїн у чаї впливає по-іншому. Але в цілому кількість кофеїну в чашці чаю та кави приблизно однакова.

Вміст кофеїну в чаї або каві можуть різнитися залежно від сорту. Наприклад, у дарджилінгу кофеїну менше, аніж в асамі. Також на вміст кофеїну впливає якість, сезон збору сировини і метод приготування. Крім того, величезне, а іноді вирішальне значення має час заварювання: якщо ви недовго заварюєте, то концентрація кофеїну буде суттєво менша. Але при тривалому заварюванні дубильні кислоти взаємодіють із водою, тим самим стримують збільшення вмісту кофеїну.


Текст: Ольга Кісельова

Переклад: Анна Шакун

Ілюстрація: Анастасія Григор’єва