Текст: Юлія Рузманова

Навколо здорового харчування існує багато міфів. Один з них — про те, що необхідно випивати не менше двох літрів води в день. З'ясовуємо, чи так це насправді.

Два літри води

Твердження

Людині потрібно випивати не менше двох літрів (вісім склянок води) на день

В останні роки люди стали частіше пити звичайну воду. Пляшка води є з собою у кожного спортсмена і у багатьох студентів на лекціях. У брошурі, яку поширювали в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі, студентам радили «носити з собою пляшку води і пити на заняттях частіше». При цьому багато хто визнає, що їм важко змушувати себе пити багато води, а в інтернеті можна навіть зустріти лайфхак про те, як споживати денну норму.

Чому це не так

Доказів того, що два літри — необхідна норма, не існує.

Вода, безумовно, корисна — хоча б тому, що насичує організм і при цьому не містить калорій. Але досліджень, які б підтверджували норму два літри в день, на сьогодні не існує. Аргументи на користь частого споживання води, які зустрічаються в ЗМІ, зводяться до наступного: наше тіло переважно складається з води (50-70% маси), як і кров, м'язи, мозок і кістки (85%, 80%, 75% і 25 % відповідно), а тому організму потрібна вода, щоб нормально працювати, — не менше двох літрів. І якщо з першим висновком навряд чи хтось сперечатиметься, то другий ні на чому не грунтується.

Навіть в публікації Національної ради з продовольства і харчування США згадувалося, що в зазначену ними норму 2,5 літра входить не лише питна вода, а й всі інші напої, а також вся їжа, де теж міститься значна кількість води. Тому, щоб отримувати достатньо води, не потрібно випивати кілька пляшок в день — потрібно тільки правильно харчуватися. Для тих, хто хоче переконатися, що в його організм надходить достатньо води, існують мобільні додатки, які допомагають підрахувати, що вам дала кружка молока і скільки відібрала чашка кави.

Воду часто рекомендують пити, щоб схуднути. Але залишається нез'ясованим, чи вода скорочує споживання їжі, як довго триває ефект і який обсяг рідини потрібен, щоб вплинути на насичення. У дослідженні Американського товариства клінічного харчування йдеться, що вода в складі продуктів (наприклад, в курячому супі), можливо, краще справляється з роллю «попереднього навантаження» перед наступною трапезою, ніж та ж кількість води, випита окремо. Зв'язок між споживанням великої кількості води і високою тривалістю життя також не встановлений.


КРІСТОФЕР ВАН ТУЛЕККЕН
інфекціоніст

«Люди еволюціонували, виконуючи важку фізичну працю в умовах спеки і посухи. Ми можемо без особливих проблем отримувати меншу кількість води, ніж зазвичай, в той час як навіть невелика інтоксикація водою призведе до куди більш сумних наслідків. Говорячи простою мовою, пити занадто багато води так само погано, як не пити її зовсім».

Оригінал