Розмаїття тваринного і рослинного світу Перу можна відчути сповна у національній кухні. І саме тому перуансько-японська кухня Ніккей (Nikkei) така яскрава та екзотична. Основний акцент тут роблять на яскравих багатокомпонентних соусах і спеціях, а також суперфудах.

The Village Україна разом з рестораном MANU Hot Kitchen and Grill з’ясовують, які інгредієнти сучасної перуанської кухні Nikkei найбільш популярні та в яких стравах їх використовують.

Перуанські перці ахі амаріло, ахі панко і ахі рокото


Ахі амаріло – жовтий перуанський чилі з кислинкою. Гострий, але не обпікає. Плоди цього перцю мають фруктовий присмак і запах родзинок. Зазвичай його сушать, потім подрібнюють для використання як приправи. Ахі панко – помаранчевий гострий перець. З висушеного підкопченого ахі панко готують соус, подібний до томатної пасти. Ахі рокото – круглий червоний перець, форма плодів якого схожа на яблука. Перець дуже соковитий, має аромат і смак з фруктовими відтінками.

У ресторані MANU готують соуси з перуанських перців і подають до таких страв:

Севіче – свіжа риба, маринована в соку лайма – класика перуанської кухні. Рибу подають в соусі ахі амаріло.

Шотландський лосось у поєднанні з цим соусом набуває пікантної гостроти – бережної, без відчуття вогню у роті. Як альтернативу того ж лосося тут можна спробувати в маринаді leche de tigre («молоко тигра») з гострого перцю, цибулі, часнику, лайма чи апельсина.

Кіноа


Хлібна зернова культура, яку почали вирощувати інки на території південноамериканських Анд понад 3000 років тому. Інки називали її божественним зерном за силу, яку вона дарувала людям. У Південній Америці кіноа – основний продукт, як пшениця для європейців або рис для жителів Азії. Ззовні нагадує кульки білого, червоного або чорного кольору, смак яких зазвичай описують як «горіховий» або «трав’янистий». Кіноа можна вживати як гарнір, додавати в салати, випічку, готувати з неї борошно.

У ресторані MANU можна скуштувати салат з кіноа із соєвим сиром тофу, спаржею та чері з додаванням редису, кінзи і червоної цибулі. Заправляється кунжутним спайсі понзу соусом.

Юзу


Цитрусовий фрукт, родом з Південно-Східної Азії, отриманий шляхом схрещення інчанського лимона і мандарина. У юзу терпкий смак, як у грейпфрута, з мандариновими нотками. Юзу кисліший, ніж лимон або лайм. Із юзу роблять лікери і вино, також він є інгредієнтом японських солодощів, мармеладу і тістечок.

Страви MANU з юзу:

Цитрусове желе з юзу і сорбетом з кумквата – часточки грейпфрута, лайма, лимона та апельсина залиті желе з фрешу цитрусових із додаванням сиропу агави.

Салат з восьминогами і солодкою картоплею в соусі юзу-місо-антікучо. До смажених восьминогів додають солодку картоплю і заправляють соусом юзу-місо-антікучо, завдяки якому страва набуває солодко-кислого смаку.

Піско


Міцний алкогольний напій з виноградного вина свіжого бродіння. Виноград, з якого роблять піско, зростає на узбережжі Тихого океану, від Ліми до чилійського кордону, тому піско – невід’ємна частина перуанської кухні. В алкогольних коктейлях на основі цього алкоголю використовують гуаву, папайю, манго і навіть кактус.

У ресторані MANU за бар відповідає київський міксолог Андрій Сорокін. Одним із класичних перуанських коктейлів його авторства є Peru Mule на основі Pisco Reposado, імбирного елю з додаванням пюре юзу і лаймового фрешу.

Тамаріло


Плід томатного дерева – соковитий, солодкий і цитрусовий. Це родич помідора, баклажана і перцю чилі, при цьому тамаріло залишається фруктом. Смак кисло-солодкий, нагадує томат. Батьківщиною тамаріло вважається Центральна і Південна Америка, однак сьогодні найбільшим виробником цих фруктів є Нова Зеландія.

У ресторані MANU подають коктейль Tamarillo – своєрідний аналог Virgin Mary. Його готують на основі запеченого тамаріло, перцю, з додаванням вустерського соусу і тайського бітера. За бажанням вам зможуть його підкоптити і зробити алкогольним.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ