Віскі п’ють в барах і вдома, на самоті і в компанії, чистим і в коктейлях. Про нього говорять, як про давній напій, що обріс історіями та традиціями.

Для спільного проекту з Власним імпортом «Сільпо» ми поговорили зі знавцем алкоголю Адамом Говеллом, барменом Герасімосом Лівіератосом та шеф-кухарем Олексієм Повторейком про те, як пити та з чим міксувати ірландське віскі.

Адам Говелл

Засновник київських барів Lost&Found,

Podil East India Company

поціновувач алкоголю

14 років тому переїхав в Україну з США


«Існує хибне уявлення, що все віскі — шотландське»

Як виготовляють віскі?

Існує хибне уявлення, що все віскі — шотландське. Насправді ж, це узагальнене поняття, вища категорія. Якщо спрощувати, то віскі  — це зерновий дистилят, а різниця між сучасними віскі полягає у різновиді злаків, які є географічно-культурним елементом. Десь росте ячмінь, десь кукурудза, десь жито.

У Шотландії історично використовують багато торфу: ним опалюють будинки, на ньому готують їжу. Тому шотладське віскі часто має торф’яний смак. В Ірландії ніколи не було сильного впливу торфу як сировини. Для сушіння солоду використовують дерево. Тому ірландське віскі не має сильного торф'яного тону в ароматі, як шотландське.

СМАК ВІСКІ формується в діжках: з якого матеріалу вони зроблені, скільки витримували дистилят, при яких погодних умовах. Для виробництва віскі використовують діжки з-під бурбону, хересу, портвейну.


Ірландське віскі не має сильного торф'яного тону в ароматі, як шотландське.

Віскі — еталонний напій. Якщо ти вважаєш себе шанувальником алкоголю, то ти повинен розумітися на віскі. Не можу сказати, що це єдиноправильна думка: я люблю і текілу, і ром. Але найбільше ціную витриманий смак напою.

Мені подобається віскі тим, що воно все різне. Я можу розрізняти на смак різні регіони виробництва. Звісно, у всього віскі є щось спільне, бо віскі — це віскі. Але в середині цієї категорії існує ціле розмаїття. Це величезний пласт для експериментів та досліджень.

Як п’ють віскі?

У мене індивідуальний підхід до напоїв. Я не розділяю категоричну думку про те, що віскі не можна змішувати ні з чим, або навпаки, що це лише коктейльний інгредієнт. Вважаю, що умілими руками можна робити все.

Ідеальне пиття віскі для мене  — з дружиною на балконі.

Я п’ю щодня. Можу зайти у свій бар, по-особливому подивитися на бармена і він все зрозуміє: «101-ий?». Так, братан, сто перший.

Аби не було похмілля, треба пити напої хорошої якості, в міру і правильно поєднувати різні види алкоголю.

Я не категоричний у правилах пиття. Одне з улюблених моїх поєднань — віскі і пиво dry stout. У музиці є поняття примарної ноти: коли звучать дві ноти, а між ними утворюється фантомна третя. Це те, що відбувається при поєднання смаків пива і віскі. Можна пити їх окремо, але якщо разом — вони будуть грати.

Я люблю напої у чистому виді, тому що так простіше. Раніше коктейлі були для мене захопленням, я готував їх вдома для друзів. Тепер це відбувається в барі, це робота. Тому, коли я приходжу додому, я наливаю собі щось чисте, щоб відділяти роботу від дому.

Випивання — це соціальне заняття, воно не для усамітнення. Так говорять про подорожі. Мовляв, мандрувати треба з кимось, щоб було з ким ділитись враженнями. Те саме з алкоголем: якщо п’єш нормальний продукт, то з’являються враження, якими треба ділитися. Треба комусь говорити: «Так смачно».

Герасімос Лівіератос

бармен, співвласник бару «Три унції», колишній бар-менеджер Pink Freud


«Мені складно описати аромат солоду словами, але якщо взяти пляшку ірландського віскі і понюхати — це солод»

З чим міксувати віскі?

Все почалось у Штатах: частина населення пили джин, на півночі — житнє віскі, на півдні — бурбон, а в Карибському басейні переважав ром. Міцні напої почали змішувати з іншими інгредієнтами, тому що якість чистих дистилятів була значно гірша, ніж зараз. Їх важко було вживати чистими, тому до них додавали цитрусові, цукор, прянощі. Так з’явився м’ятний джулеп: віскі, цукор, м’ята та багато льоду.

Є запис 1806-го року в американській газеті з визначенням слова «коктейль». Автор замітки описав пропорції напою, який ми звикли називати Old fashioned. У ті часи всі алкогольні мікси поділялись на категорії: фізи, дейзі, фліпи. А саме першим «коктейлем» називають рецептуру олд-фешену.

КРАСА КОКТЕЙЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ У ТОМУ, ЩО ІСНУЮТЬ ПРАВИЛА ТА МЕЖІ, АЛЕ ЩОРАЗУ ЇХ МОЖНА ЗМІНЮВАТИ І РОЗШИРЯТИ. Віскі дозволяє це робити завдяки своїй універсальності, завдяки тому, що в ньому відкриваються нові смаки та аромати. Здавалося б, змішати текілу і віскі неможливо, але за певних обставин, навіть це може спрацювати.


Ірландське віскі одне з найм’якших завдяки технології виробництва. У смаку ірландського віскі є зелені фрукти, в ароматі — яблуко, трав’янисті ноти.

Одного разу мені хотілося відійти від Aperol Spritz, який багато хто п’є влітку, і запропонувати альтернативу. Завжди цікаво потягатися з якимись перевіреними коктейлями: наскільки людям більше сподобається твоє творіння.

Я приготував авторський коктейль на основі ірландського віскі. Додав ігристе, сироп троянди, лимон і напій Suze (гіркий аперитив, в ароматі якого є трав’янисто-квіткові нотки, ніби вирвали корінь із землі і почали його жувати). Коктейль вийшов з освіжаючою гіркотою і кисло-солодким смаком. Suze, троянда і ароматика айріша ідеально поєдналися, і при цьому відчувалася міцність і легкий смак солоду. Мій коктейль не переміг Aperol Spritz, але був досить популярним.

Наш бар названий на честь коктейлю Boulevardier. Він готується на основі віскі, солодкого вермута і кампарі. Він міцний, у ньому є глибина смаку, округлість віскі, сухість, солодкість і гіркота одночасно. Рецепт: по унції кожного інгредієнту, тому бар називається «Три унції» (унція — ~30 грам — ред.).

Дехто говорить, що змішувати віскі з чимось — кощунство. Але мені складно уявити світ без коктейлів на віскі. Це один з перших інгредієнтів, на якому почали готувати коктейлі в Штатах: Old fashioned, New York Sour, Whiskey Sour, Boulevardier.

Я за коктейлі. Можливо, тому що я бармен. Мені особисто було б нудно сидіти і потягувати чистий віскі. Хочеться більше смаку, різноманітності.

Як смакує ірландське віскі?

Залежно від інгредієнтів коктейлю, можна показати різні смакові сторони віскі.  Мені вдавалось розкрити троянду, виділити банан, показати ваніль — ноти, які віскі вбирає в себе під час витримки у бочці.

Житнє віскі — пряне, бурбон солодкуватий, скотч димний. Мені складно описати аромат солоду словами, але якщо взяти пляшку ірландського віскі і понюхати — це солод.

Я стільки разів обпікався, намагаючись вгадати, що людина буде пити. Приходить в бар панянка, і ти думаєш, що це прийшов джин з малиною і лимончиком, але ні — Old fashioned. І п’є з насолодою і знанням.

Є поняття еволюції смаку. Я працюю барменом вже 10 років. Я знаю людей, яким я колись готував всілякі «Секс на пляжі», потім вони пересіли на Sour, потім почали пити міцні коктейлі, той же Old fashioned чи Boulevardier і все закінчилось чистим віскі. До цього однозначно треба дорости, рецептори мають звикнути.

Як подавати віскі?

Є прийнятий посуд для подачі віскі в барі — низький стакан з товстим дном, він називається old fashioned.  Ще є дегустаційні келихи-тюльпанчики — гленкерни. Вони створені для того, щоб пробувати віскі: розбирати аромат, відчувати смак.

Дехто говорить, що для розкриття смаку віскі потрібно додавати декілька крапель талої води. А хтось каже, навіщо додавати воду: якби виробники хотіли цього, вони б зробили це до того, як напій потрапив у пляшку. Я це почув від Івана Бачуріна, відомого сомельє. Я схиляюся до його версії.

Якщо комусь віскі занадто міцне чи різке, то можна додати воду для пом’якшення. Напій розкривається і стає не таким різким. Якщо ми кладемо лід, то бажано, щоб це була велика сфера льоду: вона буде танути повільніше і не так швидко розбавить віскі.

Запитувати гостя бару, чи додавати йому лід до віскі — це моветон. Віскі потрібно подавати таким, яким воно є. Лише якщо гість сам просить льоду, тоді його бажання — закон.


Якщо в коктейль потрібно додати віскі, яке буде добре відчуватись, але не перебиватиме смак інших інгредієнтів, я б радив ірландське.

Олексій Повторейко

шеф-кухар ресторану Whisky Corner


«Скільки сортів віскі — стільки закусок»

Які закуски подають до віскі?

Наш ресторан має найбільшу колекцію віскі у Східній Європі. Олег Козловський,  шеф-сомельє нашого ресторану може підібрати страву під кожен сорт, а їх у нас більше 750.

Якщо подаються морепродукти або рибна страва, то ми радимо острівні сорти віскі. Вони пахнуть морем, сіллю та водоростями. Під міцний хересний віскі краще скуштувати грубі м’ясні страви.

З віскі можна їсти будь-що, крім деяких цитрусових та перцю. Грейпфрут, лимон та молотий перець перебивають смак і аромат віскі.

Віскі універсальний напій, його можна вживати і як аперитив для підсилення апетиту, і як дижестив для покращення травлення. Можна замовити дегустацію улюблених віскі і під кожен сорт принесуть різну закуску.

До яких страв додавати віскі?

Під час розробки меню і приготування їжі у ресторані ми використовуємо віскі як спецію, ми додаємо його у 30% страв нашого меню. Кожен сорт має свої відтінки смаку: квітковий, йодований, морський, солодкий, коріандровий, торф’яний, копчений. Якщо правильно комбінувати, то всі вони розкривають смак страви по-новому.

Хто знається на віскі, може навіть у готовій страві розрізнити його сорт. Смак односолодового віскі в їжі дуже виражений, це як додати карі або коріандр.

Віскі з чітким смаком копченостей ми використовуємо при приготуванні червоного м’яса. Це має бути односолодовий віскі з торф’яним ароматом. Ним ми поливаємо страву і підпалюємо її — робимо фламбе. Більше нічого зі спецій не додаємо, лише сіль та перець.

Цибулевий суп ми також готуємо з віскі. Паніруємо цибулю, смажимо до золотистого кольору, додаємо до неї віскі. Під час теплообробки спирт зникає і залишається лише смак.

Дуже смачний пай з телятини, який ми готуємо з віскі. Для його приготування ми беремо м’ясо, додаємо багато цибулі, топлене вершкове масло і 5% димного віскі Ardbeg. Це все тушкуємо 4 години, постійно доливаємо м’ясний бульйон. Готове тушковане м’ясо загортаємо в карамелізовану моркву і запікаємо в тісті.

Власний імпорт «Сільпо» — це унікальна добірка продуктів (більше 8000 товарів) від виробників, яких експерти «Сільпо» знаходять по всьому світу. Fozzy Group імпортує продукти різних категорій з 2005 року. Віскі The Irishman в Україні представлений виключно в супермаркетах «Сільпо» та Le Silpo. Шукайте його на полицях Власного імпорту.

Три факти про віскі The Irishman

ДЕ ВИРОБЛЯЮТЬ:

Дистилерія Walsh Whiskey

у графстві Карлоу, що у Південно-Східній частині Ірландії

СКІЛЬКИ:

650 000 бочок

на рік = 8 мільйонів пляшок

ДЛЯ КОГО:

The Irishman продають у 40 країнах світу, воно складає 4% світового виробництва віскі