VeganCity – ініціатива з введення універсального веганського меню до київських закладів. The Village Україна з'ясовує, які заклади приєдналися до проекту і що це означає.

Заклади Сім'ї ресторанів Дмитра Борисова Chicken Kyiv і Ronin, а також кафе «Косатка» і Milk Bar приєдналися до проекту VeganCity. Раніше про підтримку ініціативи заявили Druzi Cafe & Bar і Gastro Bar N7. Це означає, що найближчим часом у цих закладах з'явиться рослинне меню.

Процес співпраці із ресторанами спільнота описує так: «Наш кухар знайомить шефів ресторанів із сейтаном, тофу і темпе, і разом вони продумують веганські опції у стилі кожного конкретного закладу».

«Основна мета VeganCity – поступове поширення рослинного харчування в Україні. Це нелегкий і довготривалий процес, але поступове введення веганських та вегетаріанських страв у традиційні заклади сприятиме популяризації такого харчування серед українців», – розповідає координаторка проекту Оксана Комінко.

Серед функцій проекту введення повноцінного веганського меню у тих закладах, де їх досі не було, і навігація усіма місцями з веганською їжею, кажуть організатори.

На сайті проекту є інтерактивна мапа, на якій, за словами організаторів, позначають «круті ресторани, які дбають про здоров’я людей та планети».

На мапі, крім веганських та вегетаріанських кафе, ресторанів та стритфудів розміщені всеїдні заклади, які мають рослинне меню.

Нині на мапі понад 20 закладів, які вже ввели рослинне меню. Серед них – Druzi Cafe, Green 13, ORANG+UTAN, «Супкультура», МОМОKUZEN Falafel i «Дом».

Повний список учасників програми VeganCity:

 Druzi Cafe & Bar (три заклади мережі);

 «Супкультура» (два заклади мережі);

 ORANG+UTAN (два заклади мережі);

 Green 13 (два заклади мережі);

 «Дом»;

 Vagabond Cafe;

 One Planet;

 KUZEN Falafel;

 Vegano Hooligano Gourmet / Х.Л.А.М.;

 МОМО;

 «Мансарда Кафе»;

 Tike Turkish Restaurant;

 Gastro Bar N7;

 Prynada Ukrainian Cafe;

 Fiji Lounge Bar;

 HayLoft Ukrainian BBQ;

 Sereda Vegan Point;

 «Бутерброд Sumasbrod»;

 Nebos;

 B12 Candy Bar;

 ANAHATA Fine Food;

 Літературне кафе «Імбир»;

 «Укроп»;

 Vero Vero;

Найближчим часом до цього списку приєднаються два заклади Діми Борисова, а також Dogs&Tails, #Alltrueeast та «Щастя». Також до ініціативи долучаться заклади I Live, Burger Farm i «Slivki Общества». Оновлювати мапу планують кілька разів на тиждень.

Дмитро Борисов


засновник Сім'ї ресторанів Дмитра Борисова

«Створення вегетаріанських меню і долучення до VeganCity – це цілком логічний крок для нас. По-перше, ми хочемо робити наші ресторани максимально відкритими для різних людей – з різними смаками, життєвою філософією та вподобанням. Тож стати vegan friendly – це ще один крок на цьому шляху».

За словами Борисова, в японсько-перуанському ресторані Ronin у веганському меню можна скуштувати «чаші Будди» з кіноа, едамаме та корінням лотоса, темакі з бататом та бебі-кукурудзою і шовковий тофу з халапеньо та пряним грибним бульйоном. Своєю чергою, у Chicken Kyiv пропонують овочеву лазанью з баклажанів і цвітну капусту-гриль з апельсиновою тахіною.

Окрім того, VeganCity має благодійну мету. Проект збирає кошти на реалізацію проекту Kinder Gardens – озеленення територій біля дитячих садочків. «На зібрані гроші ми купуємо саджанці та насіння і разом з громадською організацією «Кедри України» організовуємо акції висадки дерев біля дитячих садочків», – пояснюють у проекті.

Для пожертвування коштів на благодійний проект треба замовити замовити страви з VeganCity-меню, сфотографувати чек замовлення і надіслати фото в Telegram-канал VeganCity.

Фото: VeganCity