The Village Україна розповідає, що готувати вдома із сезонних продуктів. Ділимося ідеями, що приготувати з гарбуза, окрім звичної каші.

 Ніжний Крем-Суп


Інгредієнти:

• 1 кг гарбуза

• 1 середня цибуля

• 1 зубчик часнику

• 1 ст.л. вершкового масла

• 250 мл 20% вершків

•3 стакани овочевого або курячого бульйону

• сіль, перець

• пармезан (за смаком)

• гарбузове насіння


Готуємо:

 Відварюємо овочевий або курячий бульйон.

 Чистимо гарбуз та ріжемо його на дрібні кубики.

 Подрібнюємо цибулю та часник. Смажимо на розтопленому маслі в глибокій сковороді.

 Додаємо нарізаний гарбуз та тушкуємо помішуючи, 15-20 хв. Підсолюємо та перчимо за смаком.

 Готову суміш перетворюємо на пюре за допомогою блендера.

 До кастрюлі з готовим бульйоном додаємо гарбузове пюре та вершки. Варимо на повільному вогні 20 хв.

 Готовий суп розливаємо по тарілках. Притрушуємо пармезаном (можна замінити на інший улюблений сир) та прикрашаємо гарбузовим насінням. Особливо смакує з часниковими сухарями або грінками.

 Пікантний кіш


Інгредієнти:

для тіста:

• 150 г холодного вершкового масла

• 300 г борошна

• 1/2 ч.л. солі

• 2-3 ст. ложки холодної води

• 1 яйце

для начинки:

• 300 г очищеного гарбуза

• 160 г адигейського сиру

• 30 г гарбузового насіння

• 30 г перцю чилі

• 1 зубчик часнику

• 2 г зіри

• 2 ст.л.оливкової олії Extra virgin

•сіль, перець


Готуємо:

 Ріжемо масло на кубики.

 Складаємо всі інгредієнти для тіста, окрім води, в глибоку посудину та подрібнюємо за допомогою блендера або кухонного процесору. Не вимикаючи пристрій, додаємо 2 столові ложки холодної води. Якщо тісто не достатньо вологе, додаємо ще одну ложку води.

 Формуємо кулю з тіста. Огортаємо у харчову плівку та ховаємо в холодильник на години 3 (або на ніч).

 Гарбуз та сир натираємо на тертці.

 Зіру з часником розтираємо в ступці. Додаємо рублений чілі, чорний перець та оливкову олію. Вмішуємо суміш до гарбуза.

 До суміші додаємо насіння, сіль та ретельно змішуємо.

 Від тіста відділяємо третину. Більшу частину розкочуємо круг товщиною приблизно 3 мм. Перекладаємо готовий корж у форму для випічки.

 Розкладаємо начинку.

 Із залишків тіста розкочуємо круг і формуємо з нього кришку. Тісто для неї повинно бути тонше, аніж для основи.

 Сирий пиріг змащуємо збитим яйцем та випікаємо за температури 170 градусів близько 45 хв.

 Гарбузовий хумус


Інгредієнти:

• 1 маленький гарбуз (близько 500 г)

• оливкова олія

• 2 зубчика часнику

• сік з половини лимона

• 2 ст.л. пасти тахіні

• 400 г  нуту

• 1 перець

• сухарі або чіпси з піти для сервірування


Готуємо:

 Зрізаємо верхню частину гарбуза (приблизно одну третину). Виймаємо насіння, та м’якоть. Очищуємо від неї кришку та дно.

 Нарізаємо гарбузову м’якоть на шматочки.

 Нагріваємо масло із нарізаним часником. Змушуємо з гарбузом.

 Огортаємо суміш у фольгу, або пекарський рукав. Випікаємо в попередньо розігрітій до 200 градусів духовці близько 45 хв.

 Попередньо вимочений нут подрібнюємо в блендері. Додаємо лимонний сік, спеції та сіль за смаком.

 Коли гарбуз охолоне, додаємо його разом із соком, що утворився при випіканні, до нуту. Робимо пюре за допомогою блендера.

 Додаємо до суміші пасту тахіні і трохи оливкової олії. Перемішуємо.

 Готовий хумус викладаємо в очищенений гарбуз. Прикрашаємо нарізаним перчиком.

 Подаємо з сухарями або чіпсами з піти.

 Американський гарбузовий пиріг


Інгредієнти:

для тіста:

• 1 3/4 склянки борошна

• 1/2 ч.л. солі

• 1/2 стакану вершкового масла

• 1 яєчний жовток

для начинки:

• 900 г гарбуза

• 1 стакан густих вершків

• 190 г цукру

• 1/2 ч.л. солі

• 3 яйця

• 1 ч.л. кориці

• 1 ч.л. мускатного горіха

• 1 ч.л. молотого імбиру

• 1 ч.л. гвоздики


Готуємо:

 Борошно просіюємо разом із сіллю.

 Перемішуємо з маслом. Суміш має нагадувати хлібні крихти.

 Додаємо 1 чайну ложку льодяної води та яєчний жовток. Замішуємо тісто.

 З готового тіста формуємо шар та загортаємо у харчову плівку. Кладемо у морозилку на 30 хв.

 Готуємо гарбузове пюре. Для цього очищуємо гарбуз, видаляємо насіння та нарізаємо м’якоть кубиками. Випікаємо 20 хв при температурі 180 градусів.

 Готову м’якоть охолоджуємо та перетворюємо на пюре за допомогою блендера. Перекладаємо у сито для того, щоб позбавитись зайвого соку.

 Розкачуємо тісто, та викладаємо у круглу форму. Покриваємо зверху промасляним папером та випікаємо близько 20 хв при температурі 180 градусів.

 Гарбузове пюре викладаємо у глибоку миску та збиваємо його з яйцями, вершками сумішшю спеців та сіллю.

 Дістаємо пропечену основу з духовки та виливаємо до неї готову гарбузову суміш. Випікаємо ще 15 хв за температури 210 градусів. Потім знижуємо температуру до 160 градусів і випікаємо ще 35 хв.

 Готовий пиріг має охолонути перед подачею на стіл.

 Зігріваючий гарбузовий коктейль


Інгредієнти:

• 90 мл (2 чарки) віски

• 1 1/2 склянки свіжезвареної кави

• 1/2 склянки молока

• 1/2 склянки гарбузового пюре

• 1 ч.л. меду

• Збиті вершки

• 1 ч.л. суміші спецій

Для суміші (в рівний пропорції):

• кориця

• імбир

• мускатний горіх

• гвоздика

• чорний перець


Готуємо:

 Готуємо гарбузове пюре, як описано в рецепті з пирогом.

 Замішуємо спеції, та подрібнюємо за допомогою кавомолки.

 Варимо каву.

 Змішуємо гарбузове пюре, суміш спецій, каву, молоко та мед.

 Варимо на середньому вогні, постійно помішуючи.

 Знімаємо з вогню та додаємо віскі.

 Готовий напій розливаємо по склянках. Прикрашаємо збитими вершками.


Фото: 1 -  Cala на Unsplash, 2 -  «Любов Пирогова», 3 - bbcgoodfood, 4 - Natalia Y на Unsplash, 5 - depositphotos