Balu – Indian Food and Drinks – нове кафе з індійською кухнею на вулиці Великій Житомирській. Засновником закладу є співвласник індійського ресторану «Гімалаї» Яшві Тріпатхі. Офіційне відкриття відбудеться 12 травня.

Концепція

Автентична індійська кухня у форматі кафе, описують концепцію закладу у Balu. Запускає кафе Яшві Тріпатхі – співвласник індійського ресторану «Гімалаї», який до 2014 року працював на Хрещатику, а нині розташований поблизу станції метро «Олімпійська».

«Гімалаї» у Balu називають «старшим братом» – це флагманський заклад мережі. Утім, за словами Тріпатхі, популяризувати індійську кухню в Україні простіше за допомогою кафе, а не ресторану. «Ми вирішили, що кафе, по-перше, буде більш відкритим і молодіжним, по-друге, працюватиме в іншому ціновому діапазоні. Якщо середній чек у «Гімалаях» близько 350 грн, то тут – 200-250 грн», – розповідає Тріпатхі.

 Balu

де: м. Київ, вулиця Велика Житомирська, 27

коли: 09:00-23:00

Facebook

Відкриття Balu Тріпатхі розглядає як продовження тренду з автентичним підходом до кухні у Києві. «Знайомити українську аудиторію із кухнею інших країн повинні люди, які знають, що таке автентичність. У місті з’являється тенденція з відкриттям закладів іноземних кухонь носіями певних культур. Саме тому ми починаємо цей проект зараз. Торік ми спостерігали за бумом на в’єтнамську кухню, а цього року таким трендом може стати Індія», – пояснює засновник Balu.

Своєю чергою, назва закладу є посиланням на «Книгу джунглів» Ред’ярда Кіплінґа. «Балу – це мудрий наставник Мауглі. А ще він любить поїсти. До того ж це проста і пам’ятна назва. Тому все зійшлося», – розповідає Тріпатхі.

Локація

Приміщення для Balu знайшли на Великій Житомирській – поблизу Львівської площі. «Це епіцентр молодіжної тусовки: поруч Михайлівська і Софійська, а також Пейзажна алея», – розповідає Тріпатхі. До того ж, за словами засновника, стилістику району диктують заклади, розташовані поруч. Як приклад власник наводить «Косатку».

До кінця 2017 року на цій локації працював гастробар Yummy Mummy. Основні особливості приміщення – прозорий фасад, високі сходи та 6-метрова барна стійка – власники зберегли. Утім, оформили Balu у новому стилі: як основну гаму обрали зелено-жовті відтінки, одну зі стін закрили великим дзеркалом, а бар декорували плиткою. «Для нас було важливо зробити приміщення світлим. До того ж ми розглядали тільки варіанти із фасадами – не хотіли працювати у підвалі», – каже Тріпатхі.

Простір розділили на зону з контактним баром при вході та основну залу. Усього у закладі близько 40 посадкових місць. Відповідала за дизайн архітекторка Анна Макрідіна, яка працювала над проектом ТРЦ Ocean Plaza.

Кухня

Засновник Тріпатхі розробляв меню Balu разом із шеф-кухарем «Гімалаїв» Джотом Сінгхом. «У «Гімалаях» понад 100 позицій у меню. Для людей, які починають знайомство з індійською кухнею, це не допомагає, а радше відлякує. Тому у цьому закладі ми вирішили зробити ставку на лаконічне меню», – пояснює Тріпатхі.

Основні позиції у меню – це курка (110 грн) і сир панір (110 грн). Обидві страви подають із рисом басматі. В асортименті горіхово-томатний і шпинатний соуси. Курку, певна річ, радять спробувати з карі. «Це класика індійської кухні», – каже Тріпатхі.

Панір, який виготовляють у «Гімалаях», пропонують й окремо як закуску (75 грн) – із соєво-томатним соусом, зеленим перцем і цибулею. Також радять скуштувати овочеві кульки (75 грн) в соєво-томатному соусі.

Також у меню грибний суп (65 грн) і два види салатів – нут-салат (55 грн) і панір-салат (75 грн). «Супи і салати – не притаманні індійській кухні страви, але ми вирішили запропонувати традиційні автентичні інгредієнти у звичному для киян форматі», – пояснюють у Balu.

Як і в більшості азійських ресторанів міста, у кафе вдаються до адаптації смаків. «Але тільки до певної міри. Ми трохи зменшили кількість прянощів, – каже Тріпатхі.

Найближчим часом у Balu пропонуватимуть й авторські коктейлі. «Алкоголь в Індії споживають не часто – насамперед через релігію. Тож ми вирішили взяти класичні коктейлі і обіграти їх в індійському стилі – з прянощами, спеціями і фруктами», – розповідають у Balu.

Уже зараз можна замовити у кафе лимонад (55 грн). Доступні смаки – апельсин-розмарин, базилік-огірок, імбир-грейпфрут і лаванда.

Панір-салат (75 грн)
Курка у соусі карі з рисом басматі (110 грн)
Панір зі шпинатним соусом і рисом (110 грн)