«Цветочная лавка» – нове кафе на вулиці Саксаганського. Тут подають боули і пропонують яскраве тло для Instagram. 25 січня у закладі розпочала роботу квіткова крамничка, у якій можна придбати букети і вазони. Наприкінці січня обіцяють відкрити другу залу – для обмеженого кола відвідувачів.

Концепція

Місце «Цветочная лавка», яке поєднує формати кафе та квіткового кіоску, у січні відкрила Стефанія Гордієнко. У першому для себе закладі власниця прагнула відтворити власний стиль життя: за допомогою поєднання модного інтер’єру, здорової їжі та квітів. «Стефанія – це і є “Цветочная лавка”, – кажуть у закладі. – Cаме від її енергетики заряджається це місце».

Загальну концепцію кафе описують так: «Тут можна відчути, ніби ти ще не повернулася з Мальдівських островів – ти ще на курорті, поруч фрукти, коктейлі і квіти». За словами власниці, вона хотіла зробити локацію універсальним місцем: аби гості могли прийти сюди і на каву з подругою, і на побачення з хлопцем, і на ділову зустріч.

 «Цветочная лавка»

де: Київ, вулиця Саксаганського, 13/42 (вхід з вулиці Шота Руставелі)

коли: 10:00-22:00

Телефон: 099 085 6200

Facebook

Особливість закладу – боули зі сніданками та коктейлі тут подають протягом цілого дня. До 26 січня «Цветочная лавка» працюватиме у тестовому режимі: у цей період у кафе діє 30-відсоткова знижка.

Наприкінці січня або на початку лютого відкриють другу залу, яка буде більшою за площею, ніж та, що працює зараз. Принаймні у перші кілька місяців роботи зала буде доступною для обмеженого кола відвідувачів. «Для друзів і друзів друзів», – кажуть у «Цветочная лавка».

Локація

Адресою закладу є вулиця Саксаганського, але вхід до нього треба шукати з боку Шота Руставелі. Аби гості не заблукали, у соціальних мережах опублікували відео із дорогою до кафе.

Місце для закладу знайшли на цокольному поверсі житлового приміщення. «Щойно побачили цю локацію, одразу зрозуміли – це наше місце», – розповідає власниця Стефанія Гордієнко.

Засновниця «Цветочная лавка» Стефанія Гордієнко

Перша зала кафе «Цветочная лавка» – це кілька столів у зоні біля вікна, великий стіл на шістьох людей у дальньому кутку та барна стійка. Усього у просторі 30 посадкових місць.

З інтер’єром власниці допомагала дизайнерка Анна Шашуріна. Традиційне лофтове рішення з оголеними цегляними стінами урізноманітнили кольоровими акцентами. Зокрема, завдяки зелені на стелі. «Поєднання зеленого і рожевого одразу визначило цю локацію, – кажуть у закладі. – Це ніби тендітна дівчина у зеленій сукні і з дикою трояндою у волоссі».

Дві визначальні риси в інтер’єрі – велике дзеркало на одній зі стін. На поверхні напис «Тяжело быть холодным, когда ты огонь», зроблений власницею за допомогою яскравої червоної помади. Напис обіцяють час від часу змінювати.

Напроти дзеркала, в іншій частині зали, розташували фотозону з кольоровими стрічками. «Це зона для селфі. Ми визначали, що саме у цій частині зали ідеальний кут падіння світла», – кажуть у закладі.

Відповідно до цього подбали у просторі й про освітлення. За словами власниці, перед запуском у закладі випробували низку різних видів лампочок – саме для того, аби визначити, яке світло краще підходить для фотографій. Над столами – трекове освітлення, спрямоване на їжу. «Боули зазвичай фотографують згори, тож ми продумали й це», – додають у «Цветочная лавка».

Кухня

«Здорова їжа – це не про те, щоб зварити собі броколі і ходити потім голодною, це більше про баланс», – розповідають у закладі. Додають – дівчата, які стежать за здоров’ям, не будуть почуватися тут незручно. Насамперед завдяки тому, що основу меню складають боули з легкими продуктами та свіжими фруктами.

Боул із тайським супом, у який додають гриби і свіжоспечені томати, пропонують у двох варіантах – із куркою (98 грн) та креветками (139 грн). Бульйон у піалу наливають зі спеціального глечика. З інших варіантів супів – гарбузовий (59 грн) і крем-суп із топінамбура на кокосовому молоці (68 грн).

Боул із тайським супом із креветками (139 грн)
Також суп можна скуштувати з куркою

Із боулів на сніданок редакція рекомендує круасан із яйцями-пашот (159 грн). Страву подають у боулі з вершковим шпинатом, салатом із зелені та мікрогріну. У круасані – слабосолений лосось. «Спочатку думали, що круасан у боулі це незручно. Але виявилося, що це перевага формату: ти відчуваєш себе простіше і концентруєшся на їжі», – кажуть у закладі.

Окрім того, можна скуштувати манго-боул (74 грн), омлет (145 грн) і млинці на гречаному борошні (99 грн).

Із десертів, зокрема, варто обрати лаймовий тарт (75 грн). Велику порцію подають у боулі з кокосовими чипсами.

Лаймовий тарт (75 грн)
Круасан із яйцями-пашот (159 грн)

З меню

Яєчня з сальсою з авокадо і тостами85 грн

Рікота з гранолою, свіжими фруктами і грецьким йогуртом79 грн

Боул із блакитним сиром і чипсами з батата79 грн

Салат із кіноа98 грн

Боул із ростбіфом 34 грн

Боул із локшиною (тофу, курка, креветки на вибір)78/115/129 грн

Боул із телятиною219 грн

Десертний боул із шоколадом і лимонним кремом62 грн

Коктейль Metal Flower (145 грн) подають у темному келиху

Із коктейльної карти редакція радить скуштувати фірмовий коктейль Metal Flower (145 грн) – він поєднує віскі, три види лікерів і пряний сироп. Ще одна позиція – коктейль, названий на честь акторки Даян Кітон (155 грн).