Zapah Soli – нове місце на вулиці Саксаганського. Заклад поєднує три формати, розділені на окремі зони: ресторан, кафе та бар.

Концепція

Zapah Soli – це ребрендинг ресторану «Вино Град», який працював на Саксаганського з 2013 року. Особливістю цього закладу було поєднання страв європейської кухні з вином. Ребрендинг власниця Наталія Котова вирішила провести завдяки зміні команди на кухні та розділенню площі ресторану на три різні зони: власне ресторан, кафе з пекарнею та бар.

 Zapah Soli

де: Київ, вулиця Саксаганського, 83

коли: 10:00-00:00 (до 02:00 з четверга по суботу)

Facebook

Першою гостей зустрічає зона кафе. З 10:00 до 12:00 у будні вона працює у режимі сніданків, у вихідні – з 10:00 до 16:00. Окрім того, у суботу та неділю з 11:00 до 16:00 у Zapah Soli влаштовують бранчі: для сімейної аудиторії передбачили майстер-класи та аніматорів.

Цю зону виділяє велика винна шафа на цілу стіну і барна стійка, виконана з дерев’яних коробок для вина. За прилавком можна замовити кондитерські вироби чи придбати свіжий хліб із власної пекарні закладу.

На видному місці – колекція різних видів солі, яку зібрала власниця закладу під час подорожей. У Zapah Soli кажуть – сіль є універсальним продуктом для будь-якої кухні. Зокрема, її використовують й для приготування біскотті у пекарні.

О 12:00 розпочинає роботу основна зала Zapah Soli. Це традиційний ресторан на 60 посадкових місць. Його меню називають «континентальним»: це поєднання страв французької, італійської, а також іспанської і португальської кухні. Також у ресторані знайшли місце для фортепіано. Щочетверга тут грають джаз.

Окрім барної стійки у ресторанній зоні, у закладі відкрили окремий спікізі у підвальному приміщенні. Він працює з четверга по суботу, орієнтовно з 18:00 до 02:00. Барна карта цього бару відрізняється від карти горішнього – не лише акцентом на іншу аудиторію, а й вибором алкоголю та цінами. Якщо згори коктейль коштує 115 грн, то у спікізі – 160 грн.

Локація і кухня

Zapah Soli розташовано у довоєнній будівлі на вулиці Саксаганського. Тривалий час вона слугувала адміністративною будівлею. Загальна кількість посадкових місць у закладі – 80.

Керівники Zapah Soli внесли низку коректив в інтер’єр «Вино Граду», виконаний дизайнеркою Ларисою Мисак. Зокрема, світлі тони закладу вони урізноманітнили блакитними і синіми акцентами. Наприклад, шторою, яка відділяє зону кафе від ресторану.

Утім, як і на початку роботи «Вино Граду», фірмові страви у ресторані готують у катаплані. Це португальський спосіб приготування їжі за допомогою мідної каструлі, який дає можливість герметично запікати страву.

«Ми викладаємо на неї м’ясо чи морепродукти з овочами, заливаємо вином і залишаємо томитися у хоспері на тривалий час», – пояснює принцип приготування шеф-кухар Zapah Soli Павло Кошель.

Редакція радить скуштувати фрікасе з морепродуктів у катаплані (365 грн). До нього бар-менеджерка Анастасія Цихненко пропонує біле вино – шардоне з регіону Шаблі (60 грн за 150 мл).

До основної страви – салат із печеним яблуком, сиром монтаньйола та імбирним соусом (145 грн). «Яблука запікаються і карамелізуються з червоним вином, – розповідає шеф-кухар Павло Кошель. – Сир монтаньйола визначає поєднання двох видів плісняви: блакитна всередині, зверху біла. Заправляємо салат імбирним соусом».

Із меню сніданків шеф радить «Пізній лінивий сніданок на двох» (675 грн). Каже, що насправді цієї порції може вистачити й на чотирьох людей. До її складу входять, зокрема, прошуто, песто, слабосолений лосось, паштет із кролика з малиновим кюлі, а також круасани та свіжоспечений хліб. Із напоїв – апельсиновий фреш, фільтр-кава і ігристе вино Mont Asolo.

У кондитерській десерти можна придбати в діапазоні від 15 до 135 гривень. Серед іншого це біскотті (15 грн), брауні (65 грн) та панакота зі смаком манго-маракуя (135 грн). Окрема позиція – португальські солодощі паштел-де-ната (35 грн). Це заварний крем у тісті, який запікається до утворення карамельної скоринки.