Bassano – нова кондитерська і пекарня на вулиці Великій Житомирській. Це другий заклад під брендом Bassano у Києві. На відміну від ресторану на Великій Васильківській, це місце називають «дольчетекою». Керівники Bassano Dolceteka кажуть: хочуть не лише пригостити, а й розповісти про культуру солодощів.

Концепція

Історія Bassano розпочалася у 2001 році, коли перший ресторан під цим брендом відкрили в Донецьку. «Хоча спершу заклад задумували як піцерію, врешті він став одним із перших справжніх італійських ресторанів – не лише в регіоні, а й в Україні», – розповідає бренд-менеджерка Bassano Dolceteka Ольга Шаповалова.

За легендою, на відкриття автентичного закладу з італійською кухнею засновників надихнула поїздка до міста Бассано-дель-Граппа. Це містечко можна назвати однією з кулінарних столиць Італії, кажуть у Bassano Dolceteka. Зокрема, звідти походить не лише міцний алкогольний напій граппа, а й біла спаржа. «Ці продукти, а також ризото і трюфель ми вперше привезли до України після гастроекспедицій», – розповідає Шаповалова.

 Bassano

де: Київ, вулиця Велика Житомирська, 8/14

коли: 08:30-23:00

Телефон: 044 351 17 10

Facebook

Після перших успіхів ресторану у Донецьку власники відкрили під брендом Bassano й кондитерську. У 2015 році ж спільний формат ресторану і кондитерської відкрили у Києві. (За словами керівників, масштабування на столицю вони планували ще до початку українсько-російської війни в окремих районах Донецької і Луганської областей.) Bassano Dolceteka передбачає акцент на кондитерські вироби – і пропонує до них майже науковий підхід.

 Ми дійшли висновку, що маємо багато інформації, якою можемо поділитися з гостями. Адже гастроекспедиції до Італії постійно поповнюють наші знання про кулінарію, а кістяк команди Bassanо працюють разом з нами уже 10-15 років. Як усім людям, які володіють ґрунтовними знаннями у певній сфері, нам певною мірою притаманний снобізм. Тож ми прагнули знайти канал комунікації із аудиторією спільною мовою.

Ольга Шаповалова

бренд-менеджерка Bassano

Формат Dolceteka працює на кількох рівнях, пояснює бренд-менеджерка Bassano. Перший рівень передбачає занурення гостя у легенду. На вході відвідувачів зустрічає напис, який пояснює: це не просто кондитерська, а своєрідна бібліотека солодощів.

Другий рівень: таблиця на стіні основної зали закладу, зроблена за прикладом таблиці Мендєлєєва. Та замість хімічних елементів – усі види солодощів в асортименті закладу.

«Асортимент Bassano Dolceteka настільки широкий, що ми самі інколи в ньому губимося, – каже Ольга Шаповалова. Допомогти підібрати обрати тістечко чи шоколад покликані облікові записи закладу у соціальних мережах. Зокрема, повний асортимент Bassano оформили у вигляді окремого аккаунта в інстаграмі. У кожної позиції – своя шкала легкості і рівня солодкості.

Локація

«Це дуже хороше місце, поблизу чимало історичних місць та туристичних маршрутів. Словом, його давно вже потрібно було рятувати», – розповідає Ольга Шаповалова.

Інтер’єр нового Bassano за стилем нагадує решту закладів мережі. Як і у випадку з місцем на Великій Васильківській, відповідав за нього італійський архітектор. Кондитерські – його спеціалізація.

«Стефано не лише створював дизайн, а й керував процесом, – розповідають у Bassano Dolceteka. – До того ж він привозив із собою італійських працівників, які відповідали за ремонт».

До кондитерських виробів італійський архітектор ставиться, «як до ювелірних». Тож, за його задумом, десерти на вітринах повинні бути розкладені на пласкій поверхні і освітлені так само, наче вироби із благородних металів.

Асортимент

Із асортименту десертів редакція радить обрати, зокрема, торт «Естерхазі» (75 грн) – традиційну угорську страву з виразним смаком фундукового борошна та коньяку.

«Певний час ми не могли знайти якісного експортера фундукового борошна, тож вирішили тимчасово відмовитися від приготування цього торта», – каже бренд-менеджерка закладу. Зараз «Естерхазі» знову в асортименті.

Еклер сабайон (45 грн). «Це був би найбільш простий еклер, якби не італійський крем сабайон», – коментує Шаповалова. Особливість крему – біле вино у складі.

Ванільний круасан (30 грн) – натуральний круасан на вершковому маслі, який випікають у закладі. В асортименті, зокрема, круасани з шоколадом, карамеллю, марципаном і полуничним конфітюром.

Окрім кондитерських виробів у меню Bassano Dolceteka є позиції для сніданку та обіду. Зокрема, яєчня з беконом і тостами (105 грн) у формі бутерброду, а також паніні, що готуються у спеціальній печі.

Ще одна особливість Bassano Dolceteka – винна карта. Керівники закладу кажуть, що намагаються підтримувати нішевих виробників з Італії.