На вулиці Вірменській відкрився новий ресторан з стравами галицької кухні та запозиченнями з сусідніх країн від власника закладів Delicateka, Rock`n`Dogs та «Корки й Крихти», Констянтина Forker Смолія.

Концепція

«Юшка Шніцель Бар» – це спроба створити монопродуктовий формат, використовуючи дві базові страви, які й сформували назву закладу. Спочатку ресторатор Костянтин Смолій багато роздумував про те, щоб створити заклад на основі перших страв. Адже вони дуже популярні та є в меню майже кожного закладу.

 Юшка Шніцель Бар

де: Львів, вулиця Вірменська 3/3

коли: 10:00 – 23:00

Facebook

Костянтин

Смолій


Взагалі ми нація супів – їмо їх часто та дуже любимо. Є продукт, він популярний, крутий, не має еталону (або має, хоча й доволі умовний). Але закладу, де б він був широко представлений немає. Борщ або бограч – це завжди гастрономічна історія. В моєму розумінні гастрономічна – це про алкоголь та напої загалом і їжу. Це пов’язано – ми любимо випити чарку горілки під борщ або настоянку під бограч. Це вже формує певну пропозицію, не лише їжу. Тому й виникла ідея «Юшка Бару», котрий поєднував би алкоголь і їжу.


Але створювати формат ресторану, в якому подавали б лише супи, здавалось нелогічним. Адже суп – це те, що ми зазвичай їмо на обід, а є й інший період роботи закладу. Тому постало питання другого «якірного» продукту, котрий би доповнив цю форму.

Костянтин

Смолій


Колись читав про фургон, котрий їздить Нью-Йорком, має певний маршрут, і там подають шніцель take-away. Мені ця ідея сподобалась, а потім я зрозумів, що у Львові немає закладу, де б шніцель був основним продуктом. Адже ця страва хоч і проста, проте дуже цікава. Так я вирішив, що другим продуктом закладу стане шніцель.


Для Костянтина було важливо зробити заклад локальним, галицьким, але без притаманного багатьом ресторанам Львова кітчу. Проте, без легенди не обійшлось.

Костянтин

Смолій


Коли це все отримало назву «Юшка Шніцель», то я зрозумів, що це не просто назва, а персонаж – людина, яка має ім’я і прізвище. Його можна розвивати і його історія може бути легендою. Нехай це буде маркетинговим прийомом, формою, яку я вигадав, але для мене вона дуже природна. З цієї історії з’явився Юшка Шніцель, котрий і став частиною логотипу.


Легенда

Юшка Шніцель – звичайний хлопець зі Львова, хіба що кмітливіший для свого віку. Здавалось, що весь світ і так біля його ніг, але бажання перевірити той світ на міцність тихенько підгризало молодика.

Була підозра, що, може, десь трава таки зеленіша, а, може, були й ще якісь не менш поважні причини.

Коли ти молодий, в голові смузі з вітру та амбіцій – вагатися не має сенсу. Тож малий Юшка сів на поїзд та поїхав пробувати життя на смак.

Хто жив, той знає, що смак життя то є дуже делікатна і специфічна справа. Отож, час йшов, і потихеньку у різних країнах вже почали говорити про містера Шніцеля, що приїздить до різних міст та перш за все біжить  смакувати місцеву кухню, шукаючи «своє» в кулінарному колориті.

«І де сьогодні той Юшка Шніцель?» – спитаєте ви. Вже не впізнати в ньому того хлоп'яти, що колись поїхав шукати «своє» у світі, бо Юшка знайшов те, що шукав. Він повернувся до Львова, щоб розповісти свою історію про те, що відповіді були ближче, ніж він думав, та пригостити вас таким шніцелем та юшкою, що ніде в світі більше не знайдеш.

Локація

Заклад відкрили у приміщенні, де раніше була ресторація «Фляшка Кляйна». Над інтер’єром працювали Христина Гедиш та її студія HG Interior Design. На 80% це їх робота, решта – ідеї власника. Наприклад, відкрити кухню: знести стіну між нею і баром було принциповим рішенням.

Частину декору, як-от плитку або фальш-шухляди у залі залишили від попереднього декору. Змінили кольорову гаму та додали деталей: незвичні лампи, полички з вазонками та каструлі й сковорідки, пофарбовані сірою фарбою, на стелі.

Кухня

Основу меню становлять страви української (галицької) та австрійської кухонь.

Список страв лаконічний і поділений на п’ять розділів: юшка, шніцель, закуски, салати та десерти.

Найбільше готують юшок – в меню п’ять варіантів класичних супів, притаманних кухні Галичини та сусідніх держав. Супи будуть змінювати відповідно до сезону. Також для «Юшка Шніцель Бар» створили особливу супницю з ручкою, з якої зручно допити залишки рідкої страви.

Крім того, в меню три варіанти шніцелів: зі свинини, з телятини та з індички. Усі страви подають з додатками та соусами власного виробництва. Хліб та пампушки випікають у ще одному ресторані власника – «Корки та Крихти».

Розділ закусок зробили більш інтернаціональним, додавши туди кілька варіантів страв з риби, хумус та курячі крильця.


Ми готуємо класичні супи, котрі багато хто готує вдома і довели їх рецепти до ідеалу, а також великі соковиті шніцелі, котрі добре поєднуються з наливками.


Віталій Романюк

Ще одна особливість закладу – великі порції юшок та шніцелів – від 500 до 700 грамів.

Костянтин

Смолій


Великі порції – це специфіка монопродуктового формату – стравою, яку ви замовили, ви повинні наїстися. Тому ми доповнюємо страви такими спеціалітетами, як картопля, салати, соуси – щоб ви прийшли, з’їли і більше вас нічого не цікавило.


Наливки на коньяку роблять для закладу на замовлення. Надалі планують почати готувати їх самостійно.

З меню

Юшка на білих грибах 75 грн

Горохов’янка з копченими ребрами та беконом72 грн

Форшмак з солодовими тостами49 грн

Шніцель зі свинини82 грн

Бабусин салат з овочами та сметаною59 грн

Вареники з вишнею, ванільним соусом та сметаною59 грн

Вишнева настоянка на коньяку на розлив (25 мл)9 грн

Борщ на яловичих кістках з томленою свининою та солодовими пампушками (69 грн) – всі інгредієнти для борщу готують окремо. Картоплю варять і навіть подають окремо, свинину попередньо томлять за американською технологією, а основу борщ варять на яловичих кістках. Подають із солодовими пампушками, котрі випікають у «Корках та Крихтах».

Пряні мариновані сардини з молодими овочами і тостами (62 грн) – пряна й солона закуска власного приготування. Пасуватиме до пива або міцного алкоголю.

Шніцель з індички (79 грн) – великий соковитий шніцель, котрий подають з двома соусами власного приготування: аджикою та соусом з кінзи, невеликою кількістю вареної картоплі, а також салатом зі свіжих овочів.

Мамусин салат (62 грн) – інтерпретація класичного «Цезаря»: зелень, помідори, варені яйця, пармезан, сухарики, смажена індичка та анчоусний соус.