Новий заклад Tartine відкрився на Ярославовому Валу. Його особливість – однойменні сендвічі тартіни та свіжа випічка. Керівник проекту – співзасновник ресторану «Первак» і мережі сімейних кафе Boulangerie Костянтин Данилюк. «Зараз я перебуваю на тому етапі кар’єри, коли можу робити те, що хочу. Друзі завжди казали, що в мене добре виходять бутерброди. Та хотілося вигадати щось нове», – розповідає директор Tartine.

Концепція

Заклад на розі вулиць Ярославів Вал і Гончара власники називають шоурумом. У перспективі місце повинно стати початковою точкою розвитку франчайзу. За словами Костянтина Данилюка, шоурум має презентувати низку різних форматів. Це кафе, пекарня, гастрономічний бар, мануфактура і ресторан Maison Tartine на веранді.

 Tartine

Де: Київ, вулиця Ярославів Вал, 30/18

Коли: 09:00 – 23:00

Facebook

Відкриття ресторану відбудеться до кінця липня. Він матиме окреме меню та орієнтуватиметься на преміум-аудиторію. У планах поки й формат мануфактури – частина залу, присвячена ручній роботі, наразі слугує зоною для заходів на замовлення. Та вже зараз її виділяє дерев’яне колесо на стіні – обов’язковий атрибут млина.

Більш доступна частина закладу, що складається з кафе, ресто-бару і магазину випічки, працює від початку липня. Саме вона відповідає за головну фішку – тартіни.


Костянтин Данилюк, співвласник і керівний партнер Tartine

Бутерброд – це те, що є всюди. Скільки є поєднань продуктів, стільки можна знайти й видів бутербродів. Адже бутерброд є найбільш соціальним продуктом у світі. Понад те, людина ніколи не покладе на бутерброд те, чого вона не любить. Найкраще і найсмачніше – те, що ми готуємо для себе вдома.. У цьому і полягає філософія «Тартіна». Наш слоган: «Просто. Найкраще».

У широкому розумінні тартін це бутерброд із тим, що було під рукою. За нашою філософією, це взагалі все, що робиться руками. Термін походить з фламандського регіону, з півночі Бельгії та Франції. Та згодом, разом із франкомовним населенням, тартін почав поширюватися по світу. Нині його знають і в Італії, і у Великій Британії.


Локація

«Ми шукали локацію для цього закладу майже рік, але врешті виявлося, що вона увесь час була в нас під носом», – розповідає Костянтин Данилюк. Місце розташоване напроти іншого закладу співвласника на Ярвалі, на розі будинку 1917 року. Про історію в закладі нагадують довговічні кам’яні стіни – їх вирішили підкреслити в інтер’єрі.

До Tartine тут приймав гостей ресторан морепродуктів «Піна». Та капітальний ремонт, за словами директора, суттєво змінив приміщення.

Одразу біля входу відвідувачів зустрічає стійка, на якій можна придбати тартіни чи каву з собою. Тож на замовлення ланчу гості не витрачатимуть надто багато часу.

Повноцінний обід можна замовити в сусідній залі. Ввечері ж її основна частина перетворюється на гастрономічний бар. Особливість бару – крім класичних коктейлів є ратафії (алкогольні напої на плодах і ягодах) та наливки. Фірмовий коктейль Tartine (98 грн) – ром, цитрусовий лікер, лайм, полуниця і солодка вата. Із безалкольних напоїв редакція рекомендує лимонади: зокрема, із поєднанням яблука та огірка.

Окремі зали, виділені для мануфактури та обідів у сімейному колі, доповнюють основну. Кожну з них прикрашають декоративні елементи – здебільшого, з дерева та глини. Показовою у цьому сенсі є історія з дерев’яними стільцями – виготовили їх у Києві, але за спеціальним дизайном, натхення для якого знайшли в Pinterest.


Костятин Данилюк, співвласник і керівний партнер Tartine

Оскільки філософія Tartine – це ручна робота, то все, що можна побачити в закладі, зроблено руками. Дизайн, меблі, посуд і маленькі деталі – це все робота маленьких мануфактур. Не всі вони українські, але ми старалися залучати саме вітчизняний дизайн. Наприклад, розмальовані власноруч елементи освітлення чи тарілки, виконані професійними гончарами.


Кухня

Шеф-кухар Tartine – Ілля Новіков. Раніше він працював у ресторанах RONIN і «Шевченко». У цьому закладі він організовує роботу не лише кухарів, а й бейкері-зали, інтегрованої до кухні.

Основа меню – фірмові тартіни. Шеф ділиться секретом відкритих сендвічів: їх смак визначає свіжоспечений у закладі хліб та спеціально підібрані соуси.

Наприклад, тартін із ростбіфом (88 грн) подають на хлібі-зебрі з двох видів зерна та під соусом барбекю. Лосось, куряча грудка, буженина, хумус і навіть оселедець – тартін можна вибрати на будь-який смак.

З меню

Тартін з оселедцем із вершковим маслом, цибулею, корішоном і мікрогріном 48 грн

Тартін із бужениною із вершковим маслом, в’яленими томатами, редисом, огірком, листям салату,

мікрогріном і соусом барбекю – 58 грн

Тартін із хумусом із броколі херсонським помідором, петрушкою, оливковою олією і мікрогріном – 58 грн

Тартін із курячою грудкою з соусом Цезар, листям салату, сиром Грана падано та мікрогріном – 68 грн

Тартін із домашньою ковбаскою зі свинини під гірчичним соусом, з листям салату, солоним огірком, редькою та мікрогріном – 68 грн

Тартін із ростбіфом з йолі, цукіні гриль, помідром, листям салату, сиром чеддер, мікрогріном та соусом барбекю

Тартін із лососем із соусом філа-песто, листям салату, мікрогріном та авторським соусом – 88 грн

Вихід на територію ф’южн-кухні в меню відзначає позиція котлета по-київськи з картопляним пюре і трюфелем. Врешті-решт, кажуть у Tartine, увесь заклад насправді має на меті поєднати найкращі традиції європейської кухні з українськими стравами.

З обіднього меню редакція радить скуштувати лазанью з рагу із

телятини (95 грн).

Чизкейк (69 грн) у Tartine готують з ягодами. До нього підійде чашка кави від українського обсмажника кавових зерен Finca Coffee. Еспресо подають у скляній чарці – разом із талою водою. У закладі пишаються – жоден інший ресторан у Києві не виготовляє власну воду. Особливу технологію розробив професор Василь Сітько із Харкова.