The Village Україна розповідає про заклади, які щойно відкрились.

Концепція

Перше кафе кримськотатарської кухні Musafir відкрилось влітку 2015 року на вулиці Саксаганського. Його власники — сім’я Сеітвелієвих — перевезли свій бізнес з Бахчисараю. Після року роботи у Києві Musafir отримав багатьох шанувальників, знайти вільне місце у кафе без попереднього бронювання було складно.

19 травня 2017 року відкрили другий Musafir на вулиці Богдана Хмельницького. Власники довго шукали приміщення, яке б могло вирішити проблему недостатньої кількості місць у першому закладі. В результаті, Musafir відкрили у колишньому приміщенні триповерхового пабу «Бочка». Тепер у закладі може сидіти одночасно 300 гостей, що утричі більше, ніж у приміщенні на Саксаганського.

 Musafir

АДРЕСА: місто Київ,

вулиця Богдана Хмельницького, 3

тЕЛЕФОН: 099 568 777 6;093 568 7776

ГОДИНИ РОБОТИ: 10:00 – 22:00


Середній чек: 115-130 грн


Айдер Муєдінов

Адміністратор

«У новому закладі ми мали не меті не лише збільшити кількість місця, а й створити простір. Ми хотіли відчувати себе як вдома, в Бахчисараї. Ми не прагнемо «заповнити» Musafir, хвилюємось за комфорт та спокій гостей. Поки що все виправдалось: місця багато, можна і усамітнитись, і посидіти з компанією».


Кухня

Меню для нового закладу не змінювали, основа кухні — кримськотатарські та середньоазійські страви. Найпопулярніша позиція — чебуреки, їх у першому кафе ліпили по 300 на день. Чебуреки і янтики можна замовити з яловичиною, бараниною, сиром, бринзою, грибами, їхня ціна — 25-29 грн. У якості аперитиву до всіх страв безкоштовно подають хумус з коржиком.

Серед традиційних страв готують плов, долму, сарму, манти. На перше готують багато середньоазійських супів: лагман (густий суп з овочами і м’ясом), язма (окрошка), шорба (суп з баранини). Юфакаш — традиційний кримськотатарський суп з дрібними пельменями з яловичини, яких має поміщатися мінімум 20 в одну столову ложку. За традицією, такі пельмені ліпить вручну невістка, щоб нагодувати чоловіка та батьків.


З меню:

Плов (подається з салатом і коржиком) — 75 грн

Нохутли Ет (тушкована баранина з нутом) — 69 грн

Сарма (м’ясний фарш з рисом загорнутий у

виноградне листя) — 69 грн

Юфакаш (дрібні пельмені з яловичиною у м’ясному бульйоні) — 64 грн

Лагман (густий суп овочами, м’ясом і домашньою локшиною) — 64 грн

Кобете (закритий пиріг з картопляно-м’ясним фаршем,

запечений у печі) — 69 грн

Люля-Кебаб з баранини — 108 грн

Кабирга (каре ягня, мариноване спеціями) — 132 грн

Шашлик із баранини — 115 грн

Пача шорбаси (наваристий суп із яловичих ніжок і шиї) — 75 грн
Имам Байилди (запечений баклажан з овочами) — 89 грн
Сарма (м'ясний фарш з рисом у виноградному листі) — 69 грн
Фулту — 38 грн; Каранфіль кавесі (кава з гвоздикою та лимоном) — 20 грн

На відміну від першого кафе, де їжу готували в хоспері, тут побудували мангали. На вулиці готують у традиційних кримськотатарських печах. Продукти для Musafir купують на ринках, м’ясо халяль — у друзів, які мають ферму під Києвом.


Айдер Муєдінов

Адміністратор

«Щойно ми відкрили перший заклад, то були здивовані дуже теплими відгуками і підтримкою киян та українців. 80% наших гостей — постійні відвідувачі. Ми  помічаємо, що у Києві дуже добре до нас ставлення, що це не лише любов до кримськотатарської кухні, але і повага до нашого народу. Вже зараз кримськотатарська кухня є звичною для українців, багато наших гостей розуміється на ній так само добре, як і офіціанти».


Інтер’єр

Новий Musafir відкрили у колишньому приміщенні пабу «Бочка», де раніше часто проводили концерти. Це триповерхова будівля у дворику, з невеликою терасою.

Інтер’єр повністю переробили: помазали стіни глиною з соломою, змінили підлогу, додали домашнього затишку у кримськотатарському стилі. Всі дерев’яні меблі робили на замовлення, люстри привезли з Туреччини, на стіни повісили старовинні килими. Ремонт робили власними силами протягом трьох місяців