The Village Україна підбиває підсумки сезону і розповідає про заклади, що розпочали роботу у Львові цього літа.

 Prostir. Місце для роботи та вечірок у Парку культури


Відкриття: червень

Де: вулиця Лижв’ярська, 42 (парк культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького, поблизу Монументу слави)

Коли: 9:00 – 23:00

На відкриття закладу власника, Ігоря Матрофайло, надихнув досвід життя США. Зокрема, велика кількість цікавих просторів для роботи та відпочинку в місті Остін. Будь-хто може провести тут власну подію, зустріч або свято. Prostir планували як місце, максимально комфортне для роботи. Наприклад, щоб на столі можна було поставити один лептоп, а навпроти легко поміщався інший і залишалось місце, де можна поставити чашку кави або чаю. Меню задумували як снекове, тобто страви, якими зручно перекусити, працюючи за ноутбуком або під час відпочинку на вечірці. Детальніше про заклад – у рубриці «Нове місце».

 Kompot espresso bar. Кава і сендвічі біля університету ветеринаної медицини


Відкриття: червень

Де: вулиця Пекарська, 35

Коли: з 08:00 до 20:00

Невелика кав’ярня неподалік університету ветеринарної медицини. В меню – кава та напої на її основі, чаї, мілкшейки, лимонади та випічка. Кавові напої пропонують у різному об’ємі та з різними додатками, як-от фісташковий або коконат лате. Також є можливість замовити фрапучіно без кави. Наприкінці серпня меню доповнили сендвічами.

 Saigon coffee. В’єтнамська їжа і кава


Відкриття: червень

Де: вулиця Менцинського, 5

Коли: з 09:00 до 22:00

Facebook

(неофіційна сторінка)

Перший у Львові заклад з в’єтнамською кухнею. На кухні та за баром працюють власники. Меню дуже лаконічне: 8 традиційних страв з оригінальними назвами та коротким поясненням українською. На кожному столі є дві соусниці з гострим та гостро-солодким соусами та банка маринованих перців чилі.

З напоїв тут пропонують в’єтнамську каву, що заварюється у спеціальній ручній кавоварці прямісінько у склянку на вашому столі, чаї та газовані напої. Інтер’єр також дуже простий – білі стіни прикрасили кількома віялами, постером і додали два вентилятори на випадок спеки.

 Dogs Like Ducks. Вуличні веганські хот-доги


Відкриття: червень

Де: вулиця Староєвреська, 28 (вікно виходить на вулицю Сербську)

Коли: з 11:00 до 20:00

Точка з вуличною їжею, в меню якої виключно веганські хот-доги. Попри офіційну адресу на вулиці Староєврейській, шукати віконечко потрібно на Сербській, навпроти Майстерні карамелі.

В меню стабільно є чотири хот-доги з рослинною сосискою та назвами на честь порід собак. Їх усі можна замовити у цільнозерновій бездріжджовій булочці. З напоїв пропонують каву, какао, молочні коктейлі та чай. Молоко до кави – рослинного походження. Також у меню є декілька варіантів веганських солодощів: шоколадні цукерки у формі Дарта Вейдера, бананові кекси та сироїдні кульки.

 Ветеранська ресторація «Патріот». Мілітарі-інтер’єр і піца на Дорошенка


Відкриття: червень

Де: вулиця Дорошенка, 7

Коли: з 13:00 до 23:00

Тематичний заклад, який відкрили ветерани АТО. Інтер’єр доповнюють пам’ятними фото, шевронами та іншими реліквіями, котрі дарують колишні військовослужбовці. Серед працівників закладу чимало тих, хто повернувся з фронту.

Основу меню складає піца та страви з вогню (шашлики і стейки). Також є холодні й гарячі закуски, салати, супи та закуски до пива. З напоїв – кава, чай та чималий вибір різноманітного алкоголю.

В ресторації часто проводять тематичні вечори та презентації проектів, пов’язаних з війною. Крім того, тут можна «підвісити» піцу для  військовослужбовців, котрі перебувають у львівському військовому шпиталі. Для цього потрібно лише оплатити вибрану піцу, а власники доставлять її бійцям власноруч. Фотозвіт акції оприлюднюють на сторінці Facebook.

 Хінкальня «Ахалі». Грузинські страви й музика на Дудаєва


Відкриття: червень

Де: вулиця Джохара Дудаєва, 7

Коли: з 11:00 до 23:00

Facebook

(неофіційна сторінка)

Новий заклад грузинської кухні, що відкрився на місці легендарного Tex-Mex BBQ. Інтер’єр не намагались зробити автентично грузинським – цегляну кладку на стінах збалансували картатими диванчиками у світлих тонах. Меню навпаки, наповнили класичними грузинськими стравами: хінкалі, хачапурі, шашлик. Усі позиції зі складними назвами мають детальні пояснення. Доповнити їх можна грузинським вином або тархуном. В закладі звучить виключно грузинська музика

 Food & Good. Бургери й паста на Друкарській


Відкриття: червень

Де: вулиця Друкарська, 11

Коли: з 10:00 до 23:00

Бургерна, що з’явилась на місці, де раніше працювала кав’ярня «Бахчисарай». В закладі є дві зали, одна з яких розташована у підвалі. В меню – бургери, паста та страви з гриля, а також супи, салати й декілька десертів. З напоїв – кава, чай, декілька видів пива, вино та кілька коктейлів. Усі страви можна замовити з доставкою додому.

 Druzi Cafe. Заклад для дружніх посиденьок на Краківській


Відкриття: липень

Де: вулиця Краківська, 5

Коли: з понеділка по четвер і в неділю з 08:00 до 23:59, п’ятниця і субота з 08:00 до 01:00

Заклад-продовження київської мережі Druzi. Як і в столиці, над кафе розташований хостел. Інтер’єр оформили у стилі мережі, навіть додали велосипеди, підвішені на стінах. Меню лаконічне й водночас різноманітне, з акцентами на основні страви, сніданки та бургери. Також тут пропонують чималий вибір коктейлів.

 L`Apero Канапас Бар. Винний бар у проїзді Крива Липа


Відкриття: липень

Де: проїзд Крива Липа

Коли: з 11:00 до 23:00

Винний бар L`Apero відкрив Антон Білецький – співзасновник таких проектів, як «Банка» та «Жовток». У цьому проекті він вирішив заміксувати винний бар та іспанські закусочні – тапасні та пінчосні. Заклад розташований у підвальному приміщенні, в меню – багато вина і закусок, ретельно до нього припасованих. Тут можна скуштувати доволі незвичні інгредієнти, як-от, тапаси з личинками. У винній карті зосередились на винах Старого світу.

 Варенична «Балувана Галя». Українська кухня на площі Яворського


Відкриття: липень

Де: площа Яворського, 1

Коли: з 10:00 до 23:00

Львівська версія київського формату вареничної від чернігівського рестораторатора Ігоря Сухомлина. Досить незвичний заклад для Львова, адже зазвичай тут пропонують галицький варіант української кухні, а у «Галі» пропонують страви, знайомі у кожному регіоні.

Хоча, розділ регіональної кухні в меню все ж є. Тут можна скуштувати вареники ручної ліпки, сирники, голубці, млинці та багато інших знайомих з дитинства страв. Доповнювати їх варто узваром або фірмовими настоянками.

 Юшка Шніцель Бар. Монопродуктовий формат на базі галицької кухні


Відкриття: серпень

Де: вулиця Вірменська, 3/3

Коли: з 10:00 до 23:00

На вулиці Вірменській відкрився новий ресторан з стравами галицької кухні та запозиченнями з сусідніх країн від власника закладів Delicateka, Rock`n`Dogs та «Корки й Крихти», Костянтина Смолія.

«Юшка Шніцель Бар» – це спроба створити монопродуктовий формат, використовуючи дві базові страви, які й сформували назву закладу. Його відкрили у приміщенні, де раніше була ресторація «Фляшка Кляйна».

Список страв лаконічний і поділений на п’ять розділів: юшка, шніцель, закуски, салати та десерти. Детальніше про заклад – у рубриці «Нове місце».

 Plates & Cups. Американські страви й випічка на площі Коліївщини


Відкриття: серпень

Де: вулиця Братів Рогатинців 47/12

Коли: з 09:00 до 23:00

Власники описують заклад, як «урбан кафе у Львові з американською концептуальною кухнею та авторськими солодощами». Інтер’єр у чорно-білих тонах доповнили великою кількістю підвісних світильників. В меню дійсно багато страв американської кухні та значний акцент на випічку. Тут можна скуштувати легендарний Red Velvet і доповнити його чашкою какао з маршмелоу.

 L`affinage artisan cheeses. Крамничка сиру і вина у проїзді Крива Липа


Відкриття: серпень

Де: проїзд Крива Липа

Коли: з 10:00 до 22:00

Маленька крамничка локальних українських сирів та вина (не лише українського), де можна одразу ж скуштувати обрані продукти. Заклад розташований у проїзді Крива Липа і має лише декілька столиків. Зате тут можна скушутувати й придбати понад 30 видів сиру.

Також в меню є сирні тарілки, канапки, йогурти, випічка та напої. На додачу до сирів тут пропонують в’ялені томати та джеми, сиров’ялене м’ясо та солодощі. Вина, котрі тут подають – виключно сухі, аби доповнити смак страв.

 Супкультура. Супи у їстівних стаканах на Чайковського


Відкриття: серпень

Де: вулиця Чайковського, 13

Коли: з 12:00 до 22:00

Київський стрітфуд з супами у їстівних стаканах тепер і у Львові. Заклад розташований на вулиці Чайковського, неподалік Філармонії. В меню – вегетаріанські супи-пюре в унікальних стаканах з тіста, котрі можна і треба з’їсти на додачу до супу. Щодня пропонують чотири види супів за ціною 40-45 гривень за порцію.

 Beans & Greens. Кав’ярня з легкими стравами на Коперника


Відкриття: серпень

Де: вулиця Коперника, 3

Коли: з 9:00 до 23:00

Компактна дворівнева кав’ярня з шістьма столиками на вулиці Коперника. Від бару й одного столика на першому поверсі до другого поверху ведуть гвинтові сходи. Світлий інтер’єр доповнили великою кількістю кольорових подушок на лавах. В меню – кава австрійського бренду Julis Meinl, чай, какао, фреші.

Також є два варіанти сніданків, чотири салати та п’ять варіантів сендвічів. Серед них є декілька вегетаріанських та одна веганська пропозиція.

 Ресторан «Мускат». Зелені стіни й страви з хосперу


Відкриття: серпень

Де: площа Галицька, 7

Коли: з 08:00 до 23:00

Новий ресторан неподалік пам’ятника Данилу Галицькому. Для оздоблення інтер’єру використали багато живого зеленого моху на стінах. В меню – багато страв з хосперу, а також гарячі та холодні м’ясні закуски, авторські інтерпретації класичних салатів, європейські та американські десерти. Також у ресторані пропонують великий вибір вин.

 Аптека-кондитерська «Під золотою зіркою». Суміш музею та кондитерської


Відкриття: серпень

Де: вулиця Коперника, 1

Коли: з 09:00 до 23:00

Facebook

(неофіційна сторінка)

Аптека-кондитерська – новий проект власників «Вероніки» та «Чорного кота», рестораторів Андрія та Лесі Іонових. Це спроба скомбінувати заклад харчування та аптеку-музей Міколяша. Проект повинен стати першим кроком до відновлення «Пасажу Міколяша», що був зруйнований під час Другої світової війни.

 Ice Roll Cafe. Роли з морозива у двох локаціях


Відкриття: червень, серпень

Де: проспект Шевченка, 3, вулиця Сербська, 13

Коли: з 10:00 до 00:00 (проспект Шевченка), з 11:00 до 00:00 (вулиця Сербська)

У червні на проспекті Шевченка відчинило свої двері перше Ice Roll Cafe – заклад, головною стравою якого є морозиво, котре подають у формі ролів з різноманітними додатками. В серпні на розі вулиць Сербської та Староєврейської з’явився ще один аналогічний заклад. Процес приготування морозива відбувається на відкритій кухні, тому за ним можна спостерігати з зали. Особлива позиція в меню кафе – роли з чорного морозива.