Новий альбом ONUKA MOZAЇKA вийде 22 березня 2018 року. Послухати STRUM та усі треки з альбому MOZAЇKA можна буде згодом на onuka.ua.

Ната Жижченко розповідає The Village Україна про один із треків альбому – STRUM. Ната фіксує «новий пункт, новий масштаб» та присвячує пісню своїй бабусі.

 Річ у тому, що моїй бабусі вже 86 років, цього року виповниться 87. Вона вже часто потрапляє до лікарні чи погано почувається. Але бабуся повністю твереза людина у плані розуму. Дивлячись на неї, я бачу, як загасає тіло, але якими сильними залишаються характер, дух і думки.

«Гасить наче струм» – це якраз про мої відчуття, коли я бачу від мами повідомлення, що бабуся знов у лікарні.

Бабуся – єдина людина з третього покоління у всій величезній сім’ї, вона зв’язок із минулим, зв’язок із чимось дуже рідним, і, звісно, мені хочеться, щоб вона завжди була поруч, щоб я могла їй завжди зателефонувати і просто почути її голос.

Дзвін посуду для треку записували на березі Дніпра, а фрагменти із сопілкою та дрім-драмом – в Індонезії.

 Я б не сказала, що дрім-драм, куплений в Індонезії – це індонезійська етніка, тому що він родич хенг-драму, або хенгу, а це взагалі інструмент, який було винайдено швейцарськими музикантами. Чомусь його приписують азійським країнам, але насправді – це сучасний інструмент, космополітичний.

У пісні STRUM використано рядки київського стрит-артиста Єжи Коноп’є. Це вже не перший досвід перенесення текстів з київських стін у треки ONUKA.

 Єжи Коноп’є – це стрит-арт художник, який на київських урбаністичних будівлях або малює, або пише своєрідні заклики. Його лірику використано у треку SVITANOK:


Холодні будинки

в різних частинах міста

переховують нас до весни.

Байдуже, три кілометри

між нами чи триста,

аби не було війни.


SVITANOK (VIIDLIK, 2016)


Це було написано на будці десь у районі Нивок, мені надіслали фото цього напису, і таким чином народилася пісня. А тут (у тексті STRUM – ред.) – частина його іншого твору.


 7 липня 2017 року вийшов VSESVIT – перший синґл з альбому MOZAЇKA.