Утомилися від ритуалу з переглядом традиційних святкових фільмів? The Village Україна виділяє фільми, які використовують різдвяні декорації, але не спекулюють на них.

«Смертельна зброя»

Lethal Weapon

Трейлер фільму «Смертельна зброя»

«Занадто старий для цього лайна»

Класичний бойовик Річарда Доннера – історія про двох поліцейських, яких змушують працювати разом. Та наскрізна тема фільму за сценарієм Шейна Блека («Останній бойскаут») – Різдво. «Смертельна зброя» відкривається композицією Jingle Bell Rock і закінчується не менш святковою піснею.

 Переглянути


Рік: 1987

Режисер: Річард Доннер («Супермен»)

У ролях: Мел Ґібсон («Скажений Макс»), Денні Ґловер («Сімейка Тененбаум»)

«Поцілунок навиліт»

Kiss Kiss Bang Bang

Трейлер фільму «Поцілунок навиліт»

Різдвяний нуар із Робертом Дауні-молодшим

«Поцілунок навиліт» – режисерський дебют сценариста Шейна Блека, у якому також не обійшлося без Різдва. Від магазину святкових іграшок до костюму акторки Мішель Монаген – цей представник жанру нуар супроводжує персонажа Роберта Дауні-молодшого у різдвяних декораціях. Серед іншого завдяки цій ролі лауреат «Оскара» згодом отримав роль кар’єри у всесвіті Marvel Studios. А ще це можливість дві години стежити за тим, як Бетмен знущається із Залізної людини.

 Переглянути


Рік: 2005

Режисер: Шейн Блек («Останній бойскаут»)

У ролях: Роберт Дауні-молодший («Чаплін»), Вел Кілмер («Бетмен назавжди»), Мішель Монаген («Місія нездійсненна 3»)

«Залізна людина 3

Iron Man 3

Трейлер фільму «Залізна людина 3»

Святкові мандарини

Третій фільм про генія, мільярдера і філантропа Тоні Старка у костюмі Залізної людини вийшов одразу після «Месників» – фільму, в якому вперше зустрілися всі головні супергерої Marvel Studios. Від фільму очікували на початок другої фази кінематографічного всесвіту і продовження сюжету з його головним злодієм Таносом. Та у Шейна Блека були інші плани. Автор «Хороших хлопців» зняв стрічку, абсолютно відірвану від загальної історії Залізної людини. Понад те, він роздратував фанатів коміксів, перетворивши головного ворога Старка Мандарина на другорядного комедійного персонажа. З іншого боку, це дає змогу оцінити фільм і людям, не знайомим із усіма фільмами франчайзу. Урешті-решт, певно, тільки Блек міг зробити 200-мільйонний літній блокбастер фільмом про Різдво.

 Переглянути


Рік: 2013

Режисер: Шейн Блек («Смертельна зброя»)

У ролях: Роберт Дауні-молодший («Чаплін»), Бен Кінґслі («Ґанді»), Ґвінет Пелтроу («Закоханий Шекспір»)

«Роккі ІV»

Rocky IV

Трейлер фільму «Роккі IV»

Помста – це страва, яку найкраще подавати на Різдво

«Бій відбудеться 25 грудня у Москві», – каже персонаж Сильвестра Сталлоне. До Радянського союзу під час «холодної війни» американський боксер вирушає, щоб помститися за смерть друга і тренера Аполло Кріда. Саме він постраждав від залізного кулака російського боксера Івана Драґо. Окрім різдвяних декорацій, про фільм варто згадати тому, що він проводить місток до нового покоління серії про «Роккі»: у фільмі «Крід» із Майклом Б. Джорданом у головній ролі літній Роккі починає тренувати сина Аполло.


Рік: 1985

Режисер: Сильвестр Сталлоне («Рембо»)

У ролях: Сильвестр Сталлоне («Рембо»), Дольф Лундґрен («Універсальний солдат»), Талія Шайр («Хрещений батько»)

«Бетмен повертається»

Batman Returns

Трейлер фільму «Бетмен повертається»

Бетмен проти найбільш новорічного злодія Пінгвіна

Другий фільм Тіма Бертона про Бетмена подарував нам Жінку-кішку у виконанні Мішель Пфайфер і цю пам’ятну цитату. Та незаслужено забута різдвяна тематика стрічки. Власне, біля святкової ялинки у Ґотемі відбувається одна з ключових сцен «Бетмен повертається».

 Переглянути


Рік: 1992

Режисер: Тім Бертон («Сонна лощина»)

У ролях: Майкл Кітон («Бердмен»), Мішель Пфайфер («Мати!»), Денні Де Віто («Пролітаючи над гніздом зозулі»)

«Із широко заплющеними очима»

Eyes Wide Shut

Фрагмент фільму «Із широко заплющеними очима»

Різдвяна оргія

Останній фільм Стенлі Кубрика – вільна адаптація роману австрійського письменника Артура Шніцлера. Утім, автор «Космічної одісеї 2001 року» вирішив перенести дію з Відня початку ХХ століття до різдвяного Нью-Йорка 90-х. Насамперед фільм відомий через сцену оргії. Та зараз до нього цікаво повертатися й через Тома Круза і Ніколь Кідман – уже майже двадцять років ветерани Голлівуду зберігають зірковий статус.

 Переглянути


Рік: 1999

Режисер: Стенлі Кубрик («Механічний апельсин»)

У ролях: Том Круз («Місія нездійсненна»), Ніколь Кідман («Доґвіль»)

«Капітан Фантастик»

Captain Fantastic

Фрагмент фільму «Капітан Фантастик»

Різдво лівих радикалів

Стрічка, що воскресила кар’єру Віґґо Мортенесена з «Володаря перснів» – зовсім не про Різдво. Але це ідеальний варіант для людей, які не розуміють сенсу відзначати подібні свята. У буквальному розумінні – замість Різдва родина Кеш святкує День Ноама Хомського, відомого філософа з лівими переконаннями.

 Переглянути


Рік: 2016

Режисер: Метт Росс («Кремнієва долина»)

У ролях: Віґґо Мортенсен («Дорога»), Стів Зен («Війна за планету мавп»), Кетрін Хан («Я люблю Діка»)

Обкладинка: Amazon