Із 21 до 24 червня на НСК «Олімпійський» уперше проходить фестиваль BeLive. The Village Україна слухає українських виконавців на My Music Stage, танцює під Jamiroquai та ділиться фото і спостереженнями з першого дня фесту.

Програма починається з 16:00. Спочатку потрібно обміняти квиток на браслет. Під пекельним сонцем – на вулиці +30 – у черзі треба простояти щонайменше 15-20 хвилин. Організатори розповідають, що доводиться чекати, бо інколи трапляються збої.

Проходимо на територію фестивалю. Під сценою перших виконавців з My Music Stage – «Тулим» – слухає одна людина. Всі інші ховаються від спеки в затінку або зайняті оформленням картки Visa. Чому? Тому що на фудкорті фестивалю приймають картки лише цієї платіжної системи.

Біля сцени розміщений великий стенд, де представлені три банки: «Райффайзен», «Ощадбанк» і «ПриватБанк». Два останні оформлюють відвідувачам фестивалю картки. Якщо ви не клієнт одного з цих банків – можна оформити рrepaid-картку, яка просто прив’язується до номера телефону.

Процедура в одному з банків зайняла у нас не менш як 20 хвилин. Поповнити картку готівкою потрібно в терміналах, які розміщені з іншого боку My Music Stage.

Тим часом на сцені новий виконавець – Very The Jerry. Нещодавно нігерійський репер, який живе в Україні, презентував EP Takeover, який став для нього дебютним.

Виступи розпочинаються із запізненням у 20-30 хвилин. Поки на сцені починає виступати репер Wavy Dem, йдемо гуляти територією фестивалю.

BeLive позиціонує себе не лише як музичний фестиваль. Тут є кілька інших «сцен»: зони стендапу, спорту, блогінгу та зона для дітей. Знаходимо прохолоду – приміщення, де Даша Коломієць розпитує блогерів, як запустити свій YouTube-канал.

Повертаємося до головного входу і прямуємо до спортивної зони. До речі, на території фестивалю розмістили безліч фотозон, у яких люди охоче фотографуються в очікуванні виступів. У зоні City Sport дівчина радісно скаче на батуті. До неї підходять журналісти телеканалу і цікавляться: «Вам не жарко?»

Кілька людей намагаються опанувати слеклайн – ходіння по натягнутій стропі. Запитуємо у тренера, скільки треба часу, щоб навчитися: «Десь годин п’ять». Також не пустує зона із балансбордами: тут вчать зберігати баланс. На ролердромі та на полі для дитячого хокею – поки що нікого.

З навігації територією фестивалю – лише карта на вході, вказівників немає. Проходимо повз зону фудкорту, дівчина питає у працівника фургончика з піцою: «А як тут з грошима? Це шо «Атлас»? Мені ніяких карток не видавали». На фудкорті пояснюють, що їхні термінали приймають лише Visa.

Тим часом на головній сцені починає грати нідерландський діджей Funkerman. Зона Golden Fan не зразу відкрита для відвідувачів, але коли їх запускають – дехто стрімголов біжить, аби зайняти місце під сценою.

До речі, організатори фестивалю кажуть, що це найбільша сцена в історії «Олімпійського».

Повертаємося на My Music Stage, де звучить «Время учиться кодить» – так гурт «Счастливые люди» натякає, що на цьому фестивалі треба подумки запрограмувати себе на краще. Ну й ще так називається їхній останній ЕР. «Счастливые люди», які виступали на Burning Man, фестивальну публіку в техно-релігію не навернули, але точно розворушили.

Ближче до виступу хедлайнерів на фестивалі з’являється більше людей. Серед них і дівчата, одягнені в стилі Coachella, і бабусі. Потрапити в чашу стадіону, де виступають хедлайнери, можна з північного входу.

Далі на сцені з українськими виконавцями – Alina Pash. Перед її виходом організатори повідомляють, що виступ Jamiroquai розпочнеться на півгодини пізніше.

На сцену співачка виходить у капелюсі, хустині та костюмі. Другим звучить її найвідоміший трек Bitanga, під який розпочинається флешмоб – понад десяток дівчат у білому танцюють під сценою. Аліна каже, що в неї таке вперше, і продовжує читати закарпатський реп.

Аліна знімає верхню частину костюма. Повз нас проходить пара, хлопець виправдовується: «Я не дивився на неї, чесно».

Біля головної сцени людей побільшало. В очікуванні хедлайнера вони фотографуються, відпочивають на штучному газоні.

Jamiroquai виходить на сцену близько десятої. На голові музиканта – фірмова корона, яка світиться різними кольорами. Сам Джей Кей – володар «Греммі» – у спортивній сірій кофті Adidas та простих джинсах. Починає із Shake It On з нового альбому, який вийшов торік.

На сцені – 11 музикантів. «It’s nice to be back», – каже соліст Jamiroquai – це вже не перший приїзд гурту в Україну. «Kyiv, you feel alright?» – питає Джей Кей і запалює всіх треком Alright, якому вже більш ніж 20 років. Публіка вривається, дехто відходить від центру натовпу: «Тут хоч є де потанцювати».

Jamiroquai продовжують міксувати старі й нові треки, а Cosmic Girl грають уже майже на завершення концерту. Джей Кей йде в натовп – потискає руки фестивальникам. Звучить останній трек – Love Foolosophy.