29 червня – перший день Atlas Weekend з входом за квитками. Хедлайнери: Kasabian, Alex Clare, Three Days Grace та Nothing But Thieves. The Village Україна слухає техно-версію Alex Clare та Onuka, спілкується з гостями та проходить квест «таксі на ВДНГ».

Біля метро «Виставковий центр» хлопець їсть шаурму. Товариш йому в цей час показує на телефоні виступ Вєрки Сердючки. Лунає «Зібен-зібен-ай-лю-лю». «Было классно», — ділиться враженнями й запевняє друга купити абонемент на всі дні фестивалю.

За годину до старту музичної програми на пункті пропуску немає черг. Люди проходять без затримок. На вулиці — 32 градуси.

Біля повороту на маркет «Всі свої» дівчина у ковбойських чоботах «здійснює крапельне зрошення» розгарячілих фестивальників з великого пульверизатора. Хлопець, який проходить повз неї, підіймає футболку. Мокрий щасливець йде у напрямку сцен.

«А на небе солнце! Нет времени, чувак. Улица смеется! Нет времени, чувак», — співають на North Stage «Сальто Назад». Півтори сотні людей, які потрапили у тінь від сцени, хитають руками з боку в бік. Інші – розбрелись по території у пошуках затінку. Володарі VIP-браслетів слухають виступ гурту з басейну напроти North Stage, засмагаючи на шезлонгах.

Біля наметового містечка грає електронна музика зі встановленої аудіосистеми. Дівчина з перев’язаним коліном і підтягнутий хлопець тренуються тримати рівновагу на балансбордах. Біля Main Stage близько двохсот людей чи то ховаються від спеки в тіні конструкції, чи чекають на виступ The Erised, який розпочнеться через 20 хвилин.

У повітря слабкий вітер підіймає золотисто-червоний метафан – очевидно, лишився після Сердючки. Якби на цій сцені грали Jinjer, сьоркл-піт (з англ. — Circle pit) виглядав би мило, мов дитяче свято.

Тим часом на North Stage починає грати «Курган feat Агрегат». «Ти порізала капусту і мої чувства», — співають. «Курган» заводить пісню про вчительку зорю-світову. Натовп підспівує «Встав і вийшов» та «Бал повише». «Був я вчора в «Пузатій Хаті». Їв куріцу. Так от, то н..я не м'ясо. М’ясо тут», — каже мокрий від спеки учасник гурту.

Перед сценою два хлопці щедро кроплять з пульверизаторів водою прихильників «Курган feat Агрегат».

На Main Stage триває виступ The Erised. На прощання Соня Сухорукова просить глядачів пити більше води. Після виступу біля сцени лишається з десяток людей у футболках Kasabian. 21-річна Наташа у чорній футболці чекає на виступ хедлайнера Main Stage з 17 години. Дівчина ховається у тіні від огорожі під сценою з двома подругами. Каже, що буде тут сидіти до самого виступу, який за розкладом починається о 22:10.

На East Stage виступає Jinjer. Слем підіймає в повітря пилюку. Після важкої музики стає важко дихати.

На West Stage тим часом виступають Maneken, а за ним і Onuka, яка збирає ледь не половину відвідувачів ВДНГ. Під пісню «Misto» стає тісно навіть просто стояти. Навколо люди підспівають «Це моє місто, де безліч протиріч». Піч час «Відліку» вимикається звук на кілька секунд. Onuka продовжує рухатись на сцені в такт пісні. Звук вмикають. Такі ж проблеми були й під час виступів наступних учасників.

Ближче до фудкортів стоїть мама Світлана з Рівного з 5-місячною Софією в бебі-слінгу. «Улюблених артистів у неї ще немає, — сміється. – Але якщо заснула під Onuka, значить музичка хороша. Хай змалку привчається до хорошого смаку. Я прийшла на «Бумбокс», чоловік – на Three Days Grace, але не знаю, чи ми дочекаємось їх».

На Main Stage «Бумбокс» виступає з новими та старими піснями. «Поліна, я на колінах» — підспівують глядачі.

Перед Nothing But Thieves ведучий робить перекличку, хто з яких міст приїхав і хто вже скористався «безвізом». «В Будапешті хто був?», — питає. Багато голосів відгукуються. «О! То тут багато прихильників Sziget зібралось», — продовжує ведучий і оголошує Nothing But Thieves.

«Good night Kyiv», — привітався Конор Мейсон. Виступ почався рівно о 21:05. Цього року організатори врахували досвід минулого року зі зміщенням розкладу, і встановили на сценах електронні табло зі зворотнім відліком для артистів.

Після третьої пісні Мейсон розуміє — контакт з публікою є. Українською каже «Дякую» й продовжує англійською «For coming».

Під ліричні пісні глядачі роблять селфі на фоні сцени, хтось п'є пиво під парканом, хтось танцює і наспівує знайомі рядки. Батьки підсаджують дітей на паркан, щоб вони побачили «того білого дядю з Англії».

На Main Stage увімкнувся звук метроному – пішов відлік. На сцену виходять Kasabian. Без привітання починають. До сцени стікаються люди. З ліхтариками у піднятих догори руках, вони пробираються ближче до сцени.

«People how you are f**king beautiful», — вигукує Том Мейган посеред виступу.

В той же час на іншій сцені британець Alex Clare почав качати своїм голосом тих, хто вирішив пропустити Kasabian. «You are amazing», – каже раз за разом артист і усміхається, коли натовп задоволено кричить між піснями. Через півгодини людей перед сценою стає в два рази більше – чекають на пісню Close to love you, після якої дві третіх глядачів починає йти, коли Алекс співає фінальну пісню. На біс співак вийшов з акустичною гітарою. На Night Dj Stage, що стоїть перпендикулярно до цієї вмикають «Відлік» Onuka. Важкий бас чути дуже добре. Алекс жартує, що це буде техно-версія і сольно виконує тиху пісню в стилі фолк.

З Main Stage тим часом публіка перейшла на виступ Three Days Grace. Метт Уолст вигукує «Слава Ukraine!» – музиканти починають грати Painkiller.

Після завершення концерту багатотисячний натовп йде в сторону виходу. «Вероника потерялась» – каже хтось  потоці людей. «Царство небесное», – відповідають друзі.

На виході біля намету замовлення електрокарів стоїть черга. Чоловік питає, коли приїде замовлене ним таксі. «Через 20 минут», — кажуть. «Но я заказывал 50 минут назад». Дівчина у відповідь каже, що в автопарку компанії усього 30 машин, а тут людей близько 30 тисяч.

Метро працюватиме довше лише 30 червня та 1 липня. Ті, хто заздалегідь не замовив машину, йдуть пішки в сторону метро «Голосіївська». Від 5-6 служб таксі приходять sms з текстом «У вашому районі машини не знайдено» і так до 2 години ночі.

Таксі, які погоджують їхати, підняли тариф на Лівий берег до 250-350 гривень. В переході хлопець скаржиться на тариф в 350 гривень з ВДНГ на Воскресенку, каже, що може п’ять разів в Житомир на ці гроші з’їздити. На зупинку громадського транспорту під’їжджає «Богдан» з написом «Розвозка». Більше 15 фестивальників, яких можна розпізнати по жовто-синім браслетам Atlas сідають, не питаючи, куди вона прямує. «На Лівий берег їдемо», — каже водій.

«Ваня, на остановці, Ваня», — кричить жінка з розвозки.

Другий атласний день все.