Головну премію «Оскар» отримала стрічка Гільєрмо дель Торо «Форма води», також режисер отримав свою першу статуетку за режисерську роботу. Загалом стрічка отримала нагороди у чотирьох номінаціях із 13, в яких була представлена. З-поміж іншого її відзначили за музику та художника-постановника.

За найкращу чоловічу роль «Оскаром» відзначили Ґарі Олдмена, який зіграв Вінстона Черчілля у стрічці «Темні часи». Нагороду за найкращу жіночу роль отримала Френсіс Макдорманд, яка виконала головну роль у стрічці «Три білборди за межами Еббінґа, штат Міссурі».

Один із фільмів-фаворитів цьогорічної премії – «Дюнкерк» – здобув перемогу в трьох із восьми номінацій (найкращий монтаж, найкращий звук, найкраще зведення звуку).

У категорії «Найкращий оригінальний сценарій» переміг Джордан Піл за фільм «Пастка».

За операторську роботу статуетку присудили Роджеру Дікінсу за роботу над фільмом «Той, хто біжить по лезу 2049» (фільм також отримав «Оскар» за найкращі спецефекти).

Найкращим фільмом іноземною мовою назвали «Фантастичну жінку» режисера Себастіана Леліо (Чилі).

Премію у категорії «Найкращий документальний повнометражний фільм» отримала стрічка «Ікар» Браяна Фогеля про допінг у російському спорті.

Еллісон Дженні відзначили у номінації «Найкраща жіноча роль другого плану» за гру у фільмі «Я, Тоня», а Сем Роквелл отримав нагороду в аналогічній чоловічій категорії за гру в стрічці «Три білборди за межами Еббінґа, штат Міссурі».

 Ювілейна, 90-та церемонія вручення кінопремії «Оскар» відбулась у Лос-Анджелесі, у театрі «Долбі».