У Національному художньому музеї України розмістили поручні для людей з інвалідністю. Поручні розміщено таким чином, що їх неможливо використовувати за призначенням.

Це інсталяція Данила Галкіна «Поручні». За задумом, проект має привернути увагу до проблеми непристосованості міського простору до потреб людей з особливими потребами.

«В Національному художньому музеї я встановлюю поручні, які втратять свою початкову функцію – так само, як вони часто втрачають її, встановлені у міському просторі. Наприклад, пандуси для інвалідних візків в торгівельних центрах часто просто не працюють, бо візок просто фізично не може проїхати пандусом такої ширини або ж двері відкриваються не в той бік», – пояснює митець.

Загалом у всьому музеї розмістили 11 елементів інсталяції.

«Мені б хотілося залучити громадськість і запитати, чому держава не цікавиться проблемою підтримки людей з особливими потребами. В той момент, коли триває війна в Україні, вони чомусь зайняті процесами декомунізації, замість того щоб підтримати цю ініціативу. Коли відбувається війна, таких людей щодня стає все більше – актуальність цього питання очевидна», – каже Галкін.

Арт-проект створено в рамках Фестивалю молодих українських художників у Мистецькому Арсеналі, який починається 28 вересня та триватиме до 29 жовтня.

 Данило Галкін народився 1985 року у Дніпропетровську. Він працює у складі експериментально-мистецької групи 2222. Галкін виборов Гран-прі конкурсу МУХІ-2011, номінувався на PinchukArtCentre Prize (2011) і Премію Курьохіна (2012).

Фото: Андрій Баштовий для The Village Україна