На задньому дворі музею Івана Гончара знайшли зниклу скульптуру часів Майдану, яку подарував українцям французький скульптор П'єр Сассон. Про це повідомив куратор арт-проекту Олег Соснов, передає УНІАН.

Мармурову скульптуру знайшли пофарбованою у білий колір.

Скульптура «Новій Україні»/Цензор.НЕТ

«Через знайомих ми знайшли її на задньому дворі музею Гончара. Вона чомусь була пофарбована у білий колір. Можливо, так її хтось хотів привласнити. Ми відреставрували її і подарували Музею Майдану», — сказав Соснов.

Тимчасово скульптура зберігатиметься у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, а згодом, коли буде створено Музей Майдану, постійно експонуватиметься там.

«Три роки тому мій знайомий, відомий скульптор з Франції П'єр Сассон написав мені, що хоче допомогти протестувальникам і запропонував зробити мистецький об'єкт та встановити його на Майдані. Він назвав свою роботу «Новій Україні». Вона символізує появу України на геополітичній карті світу. Голова, руки і стопи фігури символізують єдність континентів. Концентричні кола навколо рук, стоп і голови символізують вплив України на всі подальші події у світі», — розповів Соснов.

 Скульптура зроблена з рожевого каїрського мармуру. Має вагу майже 5 тонн. Її встановили на Майдані Незалежності 7 січня 2014 року. Згодом, коли з Майдану Незалежності все демонтували, скульптура зникла.