«Молодість» – міжнародний кінофестиваль, який щорічно проходить у Києві з 1970 року.

Цього року до концепції і формату фестивалю ввели зміни: організатори вирішили орієнтуватися на молоду аудиторію. До того ж «Молодість» уперше пройде навесні, а не восени – з 27 травня по 3 червня.

The Village Україна розповідає, чого варто чекати від омолодженої «Молодості».

Міжнародний конкурс

Щорічно на «Молодість» надходить близько 2000 фільмів з усього світу. Програмний відділ фестивалю відбирає близько 200 стрічок. Розділяють відібрані картини за кількома конкурсами і програмами.

В основному конкурсі організатори радять серед іншого подивитися «Опіку» Ксав’є Леграна. Це картина про хлопчика, на якого розлучені батько й мати хочуть отримати права на опіку. Тільки ось сам хлопчик не хоче нікого. Фільм виграв «Срібного лева» на Венеціанському фестивалі, а також нагороду «Лев майбутнього» як найкращий дебютний фільм.

Кадр із фільму «Опіка»

Ще один призер європейських кінофестивалів у конкурсі –  «Тиха ніч» Пьотра Домалєвського. Це розповідь про польську провінційну сім’ю, що зіткнулася з проблемою еміграції. Фільм наробив чимало галасу на кінофестивалі у Гдині, де взяв сім призів, зокрема й нагороду за найкращий фільм.

Кадр із фільму «Тиха ніч»

«Страшна мати» – робота грузинської режисерки Ганни Урушадзе. Фільм визнали найкращим у повнометражному жанрі на одному з найбільших азійських фестивалів Tiantan Award у Пекіні. Там же виконавицю головної ролі Нато Мурванідзе визнали найкращою актрисою. «Страшна мати» також отримав головний приз кінофестивалю в Сараєві.

Кадр із фільму «Страшна мати»

Не варто пропускати, за словами організаторів, і фільм про двох братів-шахтарів – «Зимові брати» Глінура Палмасона. Елліот Кроссет Хове, який зіграв одного із братів, отримав на фестивалі в Локарно приз за найкращу чоловічу роль.

Кадр із фільму «Зимові брати»

Програма «Сонячний зайчик»

У межах програми «Сонячний зайчик», присвяченій проблемам ЛГБТК-спільноти, відбудеться показ фільму «Фантастична жінка». Ця стрічка чилійського режисера Себастьяна Леліо отримала премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою, «Срібного ведмедя» за найкращий сценарій Берлінського кінофестивалю, а також премію Teddy Award за найкращий ігровий ЛГБТК-фільм.

Конкурсна програма Molodist Teen Screen

У межах програми покажуть фільми, розраховані на підліткову аудиторію. Оцінюватиме її Міжнародне дитяче журі, до складу якого, зокрема, увійдуть діти-переселенці. У гості заплановано запросити дітей із малозабезпечених сімей з усієї України. Покази цієї програми відбудуться у першій половині дня на Поштовій площі.

Спеціальні покази

У «Молодості» радять звернути увагу на стрічку румунської режисерки Адіни Пінтіліє «[Не] торкайся». Цей фільм став сенсацією цьогорічного Берлінського кінофестивалю, на якому виборов «Золотого ведмедя» і приз за найкращий дебютний повнометражний фільм.

Стрічку зняли у змішаному, напівдокументальному і напівігровому, жанрі. Вона розповідає історію людей, які бояться дотиків і долають цей страх у собі. Режисерка планує відвідати українську прем’єру свого фільму на «Молодості».

Незвичайні локації

Особливість 47-ї за ліком «Молодості» – фестиваль уперше вийде за межі кінотеатрів. Частина кінопоказів і визначних подій у межах фестивалю відбудеться просто неба, на популярних відкритих майданчиках Києва – Поштовій площі та в клубі ЮБК на Трухановому острові.


Іванна Дядюра

генеральна продюсерка 47-го КМКФ «Молодість»

Поштова площа стане ще одним постійним кінозалом «Молодості». Тут буде побудовано відкритий кінозал. Установимо великий екран і зможемо проводити кіносеанси і вдень, і вночі.

У першій половині дня на Поштовій площі показуватимуть фільми конкурсної програми Molodist Teen Screen. Своєю чергою, ввечері на Поштову площу запрошуватимуть на перегляд фестивальних хітів.


На Поштовій площі поставлять великий екран і кінозалу на 500 місць. На цій локації відбудеться святкове відкриття фестивалю, церемонія нагородження переможців і показ фільму-відкриття – стрічки Малґожати Шумовської «Обличчя/Рило».

Ще одним відкритим кіномайданчиком фестивалю стане клуб «ЮБК» на Трухановому острові. У клубі працюватиме Molodist Midnight Cinema Club. Тут покажуть експериментальні німецькі короткометражні стрічки та фільми з нової програми Forma. «До неї увійшли картини режисерів-дебютантів з унікальним баченням і візуальним стилем, які змінять уявлення глядача про те, яким може бути кінематограф», – розповідають організатори. Понад те, сеанси супроводжуватимуть гучні вечірки з велкам-дрінками та музикою від найкращих київських діджеїв.


Андрій Халпахчі

генеральний директор фестивалю

Це один із найбільш значних фільмів останнього року, і я сподіваюсь, що сьогодні, коли співробітництво з польською кінематографією розвивається дуже плідно, ця кінострічка буде цікава і широкому загалу. Адже Малґожата Шумовська – одна з найвідоміших сучасних режисерок не лише в Польщі, а й у Європі загалом. Вона вже неодноразово ставала призеркою Берлінського кінофестивалю, а цьогоріч отримала Гран-прі журі – «Срібного ведмедя» за свій фільм «Обличчя/Рило», який і стане фільмом-відкриттям фестивалю.


Нова візуальна концепція

Оновлення програми кінофестивалю потребувало й нового візуального стилю. Для цього команду фестивалю звернулася до Kyiv Academy of Media Arts.


Сергій Вовк

співзасновник і куратор KAMA

Я був дуже щасливий, коли організатори «Молодості» звернулися до нас із завданням для студентів, бо я і сам шанувальник та постійний відвідувач цього фестивалю.

Перед студентами KAMA ми поставили завдання розробити рекламну кампанію для 47-ї «Молодості» через серію основних key visuals фестивалю та його програмних секцій, а також сформувати репутацію кінофестивалю як молодіжного і стильного заходу.

Серед десятьох команд журі одноголосно вибрали концепцію від команди «ИZИ» і Богдана Гросула. Нам сподобалося, що представлений key visual фестивалю є дуже сучасним. А ще команда влучно сформулювала основне повідомлення – «Кіно без шаблонів». Загалом вийшло круто, і ми вже з нетерпінням чекаємо на початок оновленої «Молодості».


Molodist Talent Workshop

Також у межах фестивалю працюватиме освітня лабораторія для кіномитців Molodist Talent Workshop від FILM.UA Факультет. По два-три майстер-класи і лекції на день допоможуть українським фахівцям здобути нові знання та навички для роботи над яскравими фільмами. Локація – Дім освіти та культури «Майстер Клас».

Окрім того, у межах індустріальної секції відбудеться ексклюзивний 6-годинний майстер-клас від Drone.ua. Упродовж цього часу фахівці індустрії навчаться використовувати безпілотну техніку для кінозйомок, а на Поштовій площі проведуть показовий політ дронів. За допомогою спеціальних FPV-окулярів охочі зможуть відчути себе пілотом літального апарату і побачити історичний центр Києва з висоти пташиного польоту.