Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів (KISFF) влаштують з 25 по 29 квітня в кінотеатрі «Україна». Фестиваль проведуть уже всьоме. Айдентику цьогорічного фесту розробили студенти KAMA.

Фото: KISFF

Організатор KISFF Кирило Марікуца розповідає The Village Україна про короткометражні фільми  та головні блоки цьогорічного фестивалю.

Короткий метр – не «кіно для новачків»

Із поняттям «короткий метр» виходить логічна помилка: адже так, короткий метр може бути першими кроками в кіно, але може бути і зручною формою, яка ідеально підходить під конкретну історію, або просто подобається творцю. І це не порожні слова, інакше навіщо, наприклад, режисер повнометражного фільму «Персеполіс» Венсан Паронно, за який отримав у 2007 році приз журі Каннського кінофестивалю та був номінований на «Оскар», знімав би короткометражну стрічку «Смерть, батько та син» (фільм покажуть на цьогорічному KISFF)? І чому актор Саймон Гелберг, що відомий за серіалом «Теорія великого вибуху», виконує головну роль у короткометражному фільмі «Саймон Гелберг» (стрічку покажуть у добірці комедій KISFF).

Кількість високопрофесійних стрічок на фестивалі зашкалює, тому не варто боятися того, що вам запропонують до перегляду сирий матеріал людини, яка робить свої перші кроки в програмах для редагування відео.

Набагато краще короткому метру пасують інші характеристики – новаторство та актуальність. Адже саме короткий метр є найбільш актуальною мистецькою формою в кіно. А відсутність бізнесової складової при створенні короткого метра робить його «кіном вільних людей».

Фокусом фестивалю є хороше, розумне кіно. Це наш фокус, наша тема й наша місія. Все інше – спроби виправдати себе або знайти влучний рекламний меседж, тому що з таким об’ємом і горизонтом програми, де пліч-о-пліч можуть іти фільми з Бразилії, Ісландії, України та Китаю, де драми та комедії, експеримент та «нове кіно» – не можна знайти інший фокус. Незважаючи на це, деякі теми йдуть лейтмотивом через весь фестиваль.

Кадр із фільму Hard Way

Що не можна пропустити на цьогорічному KISFF

Узагалі варто не пропускати все. Адже майже всі фільми фестивалю будуть показані в Україні тільки раз, іншого шансу побачити їх на великому екрані в тебе не буде. А враховуючи те, що ми дуже прискіпливо підходимо до питання селекції стрічок і 250 фільмів KISFF були відібрані майже з 5 000 картин – то пропустити є що.

Якщо ж доля дозволяє тобі побачити тільки кілька блоків – не пропусти міжнародний та національні конкурси, якусь із наших нічних програм або ж щось із фестивальних хітів чи номінантів на нагороду Європейської кіноакадемії.

Кадр із фільму Terremoto santo

Анімація на KISFF

Анімація представлена не тільки окремими фільмами, що вкраплені в тематичні та конкурсні програми (Міжнародний конкурс, Дитячу програму, Фестивальні хіти, Midnight Sexy Shorts і т.д.), а й мають свої окремі блоки на KISFF.

Канадська анімація, що вражає своєю різноманітністю та великими іменами, зібрана в неординарний спосіб – фільми-лауреати премії «Оскар», починаючи з 1952 року, в програмі «Канадські Оскари».

Уже четвертий рік ми також відбираємо найбільш шалену анімацію з усього світу в програмі «Ааааанімаційне божевілля». Фільми, які підійдуть глядачам з вічною потребою відкривати щось нове для себе, абсолютна свобода фантазії та екстраординарний талант аніматорів створюють різнобарвні історії, що перехоплюють подих. Одна зі стрічок цього року від української аніматорки Ольги Макарчук, яка тепер живе та працює в Лондоні.

Кадр з фільму Coyote

Програма жахів

«Програма жахів» – це одна з наших гостьових програм, створена кураторкою Віденського кінофестивалю фільмів жахів та фестивалю короткого метра Карлою Лош.

Цю добірку покажуть спочатку в Києві, а через три тижні – у Відні. Тому в українських глядачів є можливість побачити її першими. А за умови, що Карла фокусується саме на цьому напрямку в короткому метрі – програма має бути надзвичайно цікавою.

Youthquake на KISFF

Чому Youthquake перетягнув на себе ковдру в багатьох сферах життя – ми не знаємо, але кіно він теж не обійшов стороною, навіть окрему частину міжнародного блоку назвали цим терміном. Короткий метр – це також форма для молодих талантів, які не бояться розширювати рамки та виходити за них, зняти фільм за допомогою емулятора комп’ютерної гри, позбутися героїв фільму, простібати політичний режим у країні, де це карається смертю, – легко!

Кадр із фільму Commodity City

Гендерна ідентичність і сексуальність

Розповідають кураторки програми Саша Прокопенко і Олена Сирбу

Наскрізними темами цьогорічного Out & Proud можна назвати пошук ідентичності та дослідження власної сексуальності. Головну роль, насправді, грає власне боротьба за право бути, жити в безпеці, встановлювати власні правила,  кохати – усього цього нерідко позбавлені люди, які не відповідають уявленням про так звану традиційність.

 Програма KISFF на сайті фестивалю