Найкращі театральні постановки світу, виставки з найвідоміших музеїв та концерти легендарних музикантів на екранах кінотеатрів. Спеціально для The Village Україна #KyivMusicFilm продовжує розповідати, які незвичайні стрічки можна подивитися в українських кінотеатрах у квітні.

Exhibition on Screen «Мікеланджело: Любов і Смерть»

1 квітня

Один із найважливіших художників епохи Відродження, а можливо, і всіх часів стане об’єктом нової масштабної виставки в Національній галереї. Автор визначних шедеврів світової культури (Сікстинської капели, статуї Давида і «Манчестерської Мадонни») був і живописцем, і скульптором, і архітектором. Новий фільм про пристрасного та яскравого творця досліджує історію творчості Мікеланджело і намагається створити максимально повний і правдивий портрет великого художника.

 Лінк

Exhibition on Screen «Мікеланджело: Любов і Смерть»

«Гамлет: Камбербатч»

3 квітня

Номінант на премію «Оскар» Бенедикт Камбербатч (серіал BBC «Шерлок», фільм «Гра в імітацію», вистава «Франкенштейн» Денні Бойла) виконає головну роль у безсмертній трагедії Вільяма Шекспіра. Королівська родина руйнується: король убитий, його підступний брат зійшов на трон. Принц Гамлет, упавши в розпач, змушений мстити за смерть свого батька – і ситуація при дворі ставить під загрозу не тільки безпеку всієї країни, а й глузд принца.

 Лінк

«Гамлет: Камбербатч»

Exhibition on Screen «Вікінги: Життя і легенди»

8 квітня

Виставку-блокбастер «Вікінги: Життя і легенди» організував Британський музей у 2014 році, вона стала першим тематичним проектом музею більш ніж за тридцять років. Воїни, мореплавці та завойовники, герої цієї виставки принесли до Європи величезні зміни. Вирушаючи зі Скандинавії для підкорення нових земель, вікінги створили мережу, яка об’єднала різні народи, культури, політичні системи і вірування чотирьох різних континентів. Серед експонатів виставки буде представлений 37-метровий корабель, особисті предмети побуту, прикраси, амулети, які допоможуть уявити, як вікінги сприймали себе і світ навколо.

 Лінк

Exhibition on Screen: «Вікінги: Життя і легенди»

Британський театр у кіно: «Кішка на розпеченому даху»

10 квітня

Родина з Міссісіпі збирається на бавовняній плантації у спекотну ніч – сьогодні день народження Великого Тата. Палюча спека майже така ж гнітюча, як їхня брехня. Брик і Меггі перебувають на межі руйнування свого шлюбу через секрети і постійну напругу. Майбутнє сім’ї під питанням, і не відомо, чия правда переможе. Сієнна Міллер грає роль Меггі, а її партнерами стали Джек О’Коннел у ролі Брикі та Колм Міні у ролі Великого Тата. Прониклива поетична історія Теннессі Вільямса про боротьбу сім’ї за виживання – справжній шедевр XX століття.

 Лінк

Британський театр у кіно: «Кішка на розпеченому даху»

Королівська опера в кіно: «Кармен»

11 квітня

«Кармен» – найвідоміший твір французького композитора Жоржа Бізе та одна з найвідоміших опер за всю історію. Несподіване поєднання пристрасті, чуттєвості й жорстокості виявилося надто вражаючим для сцени – прем’єра опери в 1875 році викликала негативну реакцію та хвилю критики. Незабаром помер Бізе, так і не дізнавшись про майбутній тріумф «Кармен»: зокрема, у Ковент-Ґардені ця опера була виконана більш ніж сто разів.

Ця видатна опера грає новими барвами завдяки таланту постановника Баррі Коскі. Він розробив власну версію «Кармен», додавши маловідому музику Бізе та подарувавши головному героєві опери новий голос.

 Лінк

Королівська опера в кіно: «Кармен»

Кіноконцерт Distant Sky: Nick Cave and the Bad Seeds live in Copenhagen

12 квітня

Кіноконцерт Distant Sky – це тріумфальний виступ Nick Cave & The Bad Seeds, записаний на Royal Arena в Копенгагені у жовтні минулого року. Після трирічної перерви музиканти підірвали концертні майданчики всього світу, виконуючи композиції з нового альбому Skeleton Tree, а також хіти минулих років. Де б вони не виступали, концерт викликав фурор, а прихильники виражали свої глибокі почуття. Тур Nick Cave & The Bad Seeds розпочався в Австралії у січні 2017-го, з фантастичним продовженням у США та Європі, отримавши найкращі рев’ю за всю кар’єру формації.

 Лінк

Кіноконцерт Distant Sky: Nick Cave and the Bad Seeds live in Copenhagen

Exhibition on Screen: «Вінсент ван Гог – Новий погляд»

15 квітня

Підготовлений у співпраці з кураторами музею до 125-річчя від дня смерті одного з найвпливовіших митців, цей фільм заново представить публіці багату колекцію робіт визнаного генія. Фільм-виставка запропонує інтерпретації провідних мистецтвознавців світу, а також розповість про новітні дослідження творчості великого живописця.

Хоча творчість нідерландського художника добре вивчена, авторам фільму вдається розкрити невідомі раніше деталі створення знаменитих полотен, зануривши глядача у життя живописців другої половини XIX століття – того часу, коли зароджувалися художні течії, що дали початок новому етапу розвитку живопису в XX столітті.

 Лінк

Exhibition on Screen: «Вінсент ван Гог – Новий погляд»

Театр у кіно: «Дванадцята ніч»

17 квітня

Вічнозелена шекспірівська комедія про нерозділене кохання і безкінечну плутанину повертається на сцену Королівської Шекспірівської компанії у постановці Крістофера Ласкомба. Корабель розбивається об скелі, Віола і Себастьян, двійнята, виявляються розлучені. Переодягнувшись чоловіком, Віола з’являється у замку в герцога Орсіні. Герцог закоханий в графиню Олівію, яка має почуття до юнака Цезаріо, за якого видає себе Віола, в той час як сама Віола закохується в герцога. Начебто ситуація недостатньо заплуталася, але скоро з’являється Себастьян, точна копія Цезаріо-Віоли…

 Лінк

Театр у кіно: «Дванадцята ніч»

Фільм-виставка «Гітлер проти Пікассо»

18-19 квітня

Здавалося, що спільного між нацизмом та мистецтвом? Через 80 років після оголошення гітлерівської війни проти так званого дегенеративного мистецтва картини Пікассо, Матісса, Ренуара, Шагалла, які були викрадені, приховані, розграбовані, засуджені, з’являться на великому екрані, щоб викрити нацистську ідею мистецтва та секрети фюрерських скарбів. Нашим провідником у цьому надзвичайному багаторічному дослідженні стане італійський актор Тоні Сервілло, дворазовий лауреат премії Європейської кіноакадемії та протагоніст «Великої краси» Паоло Соррентіно.

Цей фільм – дивовижна подорож крізь роки, континенти й понівечені долі довкола неймовірних шедеврів, створених найвидатнішими майстрами всіх часів.

 лінк

Фільм-виставка «Гітлер проти Пікассо»

Exhibition on Screen: David Bowie is

22 квітня

У 2013 році хітом знаменитого Музею Вікторії та Альберта в Лондоні став проект David Bowie is, який був присвячений легендарному рок-музиканту. Тоді музей поставив рекорд відвідування: тільки в Лондоні виставку змогли подивитися 312 тисяч осіб, а потім вона вирушила в турне і побувала в Болоньї, Барселоні, Токіо та інших містах. На виставці були зібрані рукописи, костюми, фотографії та реквізит з виступів Девіда Бові.

Фільм був знятий у Лондоні 2013 року і є рідкісною можливістю здійснити подорож по цій унікальній виставці, почути розповідь спеціально запрошених гостей (серед яких дизайнер Кансай Ямамото і вокаліст групи Pulp Джарвіс Кокер) і зануритися у світ Девіда Бові.

 лінк

Exhibition on Screen: David Bowie is

Exhibition on Screen: «Дивовижний світ Ієроніма Босха»

29 квітня

600 років тому, в 516-му, в Бургундському герцогстві помер Ієронім Босх – художник, який пов’язав своєю творчістю Середньовіччя та Новий час і залишився загадкою для мистецтвознавців. У 2016 році його твори повернулися до рідного міста живописця Гертогенбоса в Північному Брабанті заради однієї з головних виставок року – «Ієронім Босх. Бачення генія». Спадкоємець середньовічного символізму і предтеча сюрреалізму, художник, без якого не було б ні Гойї, ні Далі, Ієронім Босх продовжує інтригувати своїх глядачів. Фільм «Дивовижний світ Ієроніма Босха» пропонує післямову до виставок, які пройшли в голландському місті Гертогенбосі та в музеї Прадо в Мадриді 2016 року.

 Лінк

Exhibition on Screen: «Дивовижний світ Ієроніма Босха»

Текст: Маргарита Токарєва

Фото: KyivMusicFilm