У кінотеатрах продовжується бум на класичне та сучасне мистецтво  від театру до музики, від живопису до архітектури. Спеціально для The Village Україна #KyivMusicFilm розповідає, які незвичайні стрічки можна подивитися в українських кінотеатрах у січні.

Театр «Глобус»: «Дванадцята ніч»

9 січня

«Дванадцята ніч» – комедія про заплутані романтичні стосунки, що іскрить витонченими діалогами Вільяма Шекспіра. Усі ролі у виставі (як і належало за часів Шекспіра) виконують виключно чоловіки. Серед виконавців головних ролей – постійний партнер Стівена Спілберґа Марк Райленс («Міст шпигунів») та зірка «Фрая і Лорі» Стівен Фрай. Костюми, музика і хореографія в цьому спектаклі також створені на зразок тих, що використовувалися у заснованому Шекспіром театрі «Глобус» у XVII столітті. За виставу «Дванадцята ніч», яка з незмінними аншлагами йшла на Бродвеї протягом кількох місяців, режисер Тім Керролл був визнаний найкращим режисером за версією престижної американської театральної премії.

 Лінк

Трейлер вистави «Дванадцята ніч»

Фільм-виставка: «Леонардо да Вінчі: Геній у Мілані»

11 січня

Леонардо да Вінчі жив у Мілані у різні періоди життя. Приміряючи на себе ролі художника, вченого і винахідника, у цьому місті він створив низку найвидатніших робіт. Фільм-виставка «Леонардо да Вінчі: Геній у Мілані» створений на основі експозиції, присвяченої генію епохи Відродження. На великому екрані можна буде побачити ґрунтовне дослідження та історію сотень картин митця. Зокрема, це «Тайна вечеря» та «Атлантичний кодекс».

 Лінк

Трейлер фільму-виставки «Леонардо да Вінчі: Геній у Мілані»

Документальний фільм: «Девід Хокні: Поп-арт у Королівській академії мистецтв»

14 січня

Девід Хокні – не лише один із найбільш популярних художників Британії, а й суперзірка світового мистецтва. Виставки митця проходять у Лондоні, Нью-Йорку та інших світових столицях. Хокні вже за 80 років, але він вважає, що поважний вік не є достатньою підставою зменшувати оберти. Відштовхуючись від двох гучних виставок художника, організованих Королівською академією мистецтв у 2012 і 2016 роках, і ґрунтуючись на серії відвертих і глибоких інтерв’ю з Хокні, режисер Філ Грабскі створює кінематографічний портрет одного з найбільших майстрів XXI століття.

 Лінк

Трейлер фільму «Девід Хокні: Поп-арт у Королівській академії мистецтв»

Театр у кіно: «Йєрма»

16 січня

Біллі Пайпер із «Доктора Хто» повертається на сцену у ролі, яка принесла їй безліч театральних нагород. Бажання народити дитину штовхає 30-річну жінку на незбагненні вчинки. Дію п’єси Федеріко Гарсіа Лорки перенесли до сучасного Лондона. Критики називають виставу «неймовірною і необхідною».

Трейлер вистави «Йєрма»

Документальний фільм: «Димна Суміш: Між пеклом і раєм»

17 січня

На музиці гурту «Димна Суміш» виросло ціле покоління. Вона дарувала слухачам не тільки шалені концерти зі слемом і розтрощеними гітарами, а й ідеї: вегетаріанства, відмови від алкоголю та наркотиків і спротиву пропаганді. Улітку 2017-го гурт повернувся на сцену і відіграв серію концертів після шести років перерви. Цей фільм – про повернення, дружбу і рок-н-рол. До стрічки «Димна Суміш: Між пеклом і раєм» увійшли інтерв’ю з учасниками гурту, музичні лайви та зйомки з концертів різних часів – від перших виступів удома в Чернігові до аншлагів минулого літа. Київська прем’єра пройшла з таким успіхом, що фільм вирішили показати й у інших містах: Львові, Харкові та Одесі.

Трейлер фільму «Димна Суміш: Між пеклом і раєм»

Документальний фільм: «Девід Бові є»

21 січня

У 2013 році хітом знаменитого Музею Вікторії та Альберта став проект «Девід Бові є», присвячений легендарному рок-музиканту. Тоді музей поставив рекорд відвідування: тільки в Лондоні виставку змогли подивитися 312 тисяч людей, а потім вона вирушила в турне світом – від Болоньї й Барселони до Токіо. Загалом ретроспективу життя і творчості музиканта побачили 1,5 мільйона глядачів. На виставці зібрали рукописи, костюми, фотографії та реквізит з виступів Бові. Документальний фільм є можливістю здійснити подорож по унікальній виставці, почути розповідь спеціально запрошених гостей (зокрема, дизайнера Кансая Ямамото і вокаліста гурту Pulp Джарвіса Кокера) та зануритися у світ бунтаря.

Трейлер фільму «Девід Бові є»

Театр у кіно: «Свята Іоанна»

23 січня

Класична п’єса Бернарда Шоу зображує життя і суд над молодою жінкою, яка поставила за мету вигнати англійців із Франції. Мало не перша протестантка і націоналістка Жанна д’Арк ставить під загрозу основу феодального суспільства і католицької церкви у всій Європі.

Трейлер вистави «Свята Іоанна»

Інтерактивна виставка: «Собор Святого Петра та Патріарші базиліки Рима у 3D»

24 січня

Чотири будівлі зі стародавніми скарбами та класичними творами мистецтва – одні з найбільш популярних пам’яток у світі. Щороку до них збираються мільйони мандрівників та пілігримів. У фільмі чотири експерти представлять описи та власний погляд на римські базиліки: їхню еволюцію, найбільш відомі витвори мистецтва, історії життя понтифіків і митців. Мова йде не лише про Мікеланджело, а й про Франческо Борроміні та Доменіко Фонтана.

Трейлер виставки «Собор Святого Петра та Патріарші базиліки Рима у 3D»

Обкладинка: Louise McLaren

Текст: Аліка Харченко