Після виступу гурту «Хамерман Знищує Віруси» з китайським хором «Дін-Дон» на фестивалі Porto Franko в Івано-Франківську міський голова Руслан Марцінків доручив освятити локацію фестивалю, палац Потоцьких.

«Організатори, а це благодійний фонд Шевченка, гарантували дотримання моральних норм і християнських цінностей!» – обурюється він. Секретарка міської ради Оксана Савчук порадила організаторам фестивалю, які вважають виступ «Хамерманів» мистецтвом, «сісти в гелікоптер і полетіти з нашого міста».

Хамерман Знищує Віруси – Кличко (наживо на Porto Franko 2018) / katya brusnikina

Поліція отримала скарги на виступ та зареєструвала кримінальне провадження за статтею про хуліганство, зокрема, «грубе порушення громадського порядку, вчинене групою осіб з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом».

Зображення опублікували на офіційній сторінці «Хамерманів» у Facebook після того, як скандал з виступом на Porto Franko почав набирати обертів

У ХЗВ відповідають на звинувачення: «Ми виступали на закритому заході, який почався близько 24:00, з платним входом і офіційно заявленим віковим обмеженням 21+, фейс-контролем на вході (через який жодні діти не могли прослизнути апріорі, навіть якби вони ще трималися на ногах в такий пізній час), а також з попередженням про заборону зйомок, перед повністю нашою аудиторією, яка знала і підспівувала кожну нашу пісню», – пояснює Альберт Цукренко з ХЗВ.

The Village Україна розповідає головне з біографії гурту та збирає відео, які варто подивитися, якщо готуєтеся до наступного виступу ХЗВ.

Читачам, яких може образити ненормативна лексика чи присутність частково оголених людей, радимо не вмикати відео – вам досить і тексту.

«Хамерман Знищує Віруси» – це український андеграундний панк-гурт, заснований ще 1996 року в Сумах.

В оригінальний склад гурту входили сумські музиканти Михайло Капуста, Альберт Цукренко, Павло Сипало та Володимир Пахолюк.

У 1999 році гурт отримав нагороду на фестивалі «Червона Рута». У 2001 вийшов перший альбом «Хамерманів» – Millennium Хітз.

Хамерман Знищує Віруси - Мені набридли п***раси

У 2006 році учасники гурту переїхали до Києва. Сьогодні у ХЗВ виступають Альберт Цукренко та Володимир Пахолюк. Альберт та Володимир змінюють костюми кожного виступу: грають у памперсах, панчохах, дерев’яних коробках чи з «мавзолеями» на голові.

Тексти «Хамерманів» саркастичні, з ненормативною лексикою. У роботах ХЗВ впізнають драм-н-бейс, техно-панк, але жанровий спектр гурту значно ширший: там можна знайти усе –  від поп-музики до шансону.

Хамерман Знищує Віруси. Istok Live Sessions

27 травня 2018 року ХЗВ після довгої перерви (попередній альбом «Куй» вийшов ще 2010 року – ред.) презентували новий альбом «Лой».

До платівки увійшли 11 вже добре відомих треків ХЗВ: від «Ярко светит изотоп» до «Кличко» та «Турничок».

ХЗВ – «Лой» на Bandcamp

Роботи ХЗВ, які потрібно знати, коли йдеш на виступ гурту:

«Турничок»

«Мені набридли п***раси»

«Кличко»

«Изотоп»

Текст: Софія Данилова, Андрій Баштовий 
Обкладинка: кард з відео katya brusnikina