Пара з Києва об’їхала Ісландію автостопом уздовж усього острова. На прохання The Village Україна Олексій Мандзій і Вероніка Гармаш розповідають, як їм вдалося подолати 2 тисячі кілометрів і як за бажання кожен охочий може повторити цей екстремальний досвід.

Текст: Олексій Мандзій

Ідея

Ми вирішили проїхати Ісландію без машини та намету. Річ у тім, що наша поїздка була запланована на жовтень, коли більшість кемпінгів уже закрита, а погодні умови – несприятливі для ночівлі у палатках. До того ж відсутність спорядження серйозно розвантажувала наш багаж. Тож ми обрали варіант із автостопом і зупинками на ніч у каучсерфінгу чи хостелах.

Без чого не обійтися в Ісландії

 Спеціальний одяг

 Тепле і високе взуття

 Термобілизна і баф

 Місцева телефонна картка (від 500 грн)

 Термочашка чи пляшка

Підготовка

Прямих авіарейсів з України до Ісландії немає. Однак навесні цього року угорський лоукостер WizzAir відкрив багато рейсів до Ісландії з Польщі та Балтійських країн. Найзручніше для українців вилітати з польських міст (Вроцлав, Варшава, Ґданськ) та Вільнюса, оскільки існують дешеві варіанти дістатися туди з Києва.

Якщо подбати про квитки заздалегідь, то зловити їх можна ледь не за 50 євро в обидва боки. Разом із дорогою до Києва і назад сума зросте приблизно до 100 євро. Але це все одно демократичний варіант – дешевше не знайти.

Другою важливою деталлю під час підготовки подорожі до Ісландії є спорядження. Оскільки ми вирішили відмовитися від намету і спального мішка, усім нашим спорядженням виявився одяг.

Важливо пам’ятати, що в Ісландії все залежить від погоди. Погода на острові може змінюватися ледь не кожні десять хвилин, тому готовим треба бути до будь-яких умов.

Під час вибору одягу звертайте увагу на дві речі: наскільки добре він захищає від вітру і наскільки він водонепроникний. Якщо у вас є гірськолижний костюм – це найкращий варіант.

Вимоги щодо взуття приблизно такі ж: водонепроникність та висока підошва. Демісезонні гомілкові чоботи, приміром, пройшли перевірку Ісландією, а ноги в них промокли лише одного разу.

Окрім того краще не забути взяти з собою плавки/купальник. Незважаючи на погодні умови, плавати в Ісландії є де. Оренда костюму для плавання, своєю чергою, обійдеться щонайменше у 250 гривень.

Маршрут

Подорож до Ісландії – це постійний рух. На Рейк’явік достатньо виділити один-два дні. Адже вся краса Ісландії захована подалі від міст. Що досить зручно, більшість туристичних точок країни розташовані поруч зі трасою №1 – основною дорогою острова. За бажання країну можна встигнути об’їхати за шість-сім днів, але краще нікуди не поспішати і виділити на такий маршрут півтора тижня.

Подорож Олексія та Вероніки на мапі Google Maps

Стартовою точкою маршруту є Рейк’явік. Зі столиці, розташованої на заході, рух можна розпочати за або проти годинникової стрілки. Більш популярним для автостопу є другий варіант: більшість туристів, якщо навіть не робить «коло», все одно їде на південь.

Ми теж планували поїхати проти годинникової стрілки. Утім, у плани втрутилася погода. За день до нашого вильоту у Рейк’явік через серйозні зливи у двох місцях перекрили трасу №1. Об’їхати ж її неможливо – жодної іншої дороги немає.

Зважаючи на нові обставини, нам довелося переробляти маршрут в останній момент. Усі бронювання і плани відвідин туристичних місць просто згоріли. Нам довелося їхати спершу на північ, тобто у напрямку, який вважається менш туристичним.

Автостоп

Можемо підтвердити, що всі слова про легкість та безпечність автостопу в Ісландії – правда. Усього за 11 днів нас підбирали 30 разів. Сім разів це були мешканці Ісландії, у решті випадків – туристи. Власне, найчастіше нас підбирали туристи, які прямували туди ж, куди й ми.

Середній час автостопу склав приблизно 25-30 хвилин: бували й випадки, коли зупинялася буквально перша ж машина. Найдовший час очікування на машину під час подорожі склав всього півтори години. Це був єдиний випадок за подорож, коли чекати на машину довелося понад годину.

Найскладніші умови для автостопу – на півночі та сході Ісландії. Річ у тім, що зазвичай туристи приїздять до Рейк’явіка, звідти вирушають на південь, а тоді повертаються до найбільшого міста.

Порозумітися з усіма можна англійською – серед ісландців цією мовою володіють практично всі. Одного разу, щоправда, спілкувалися й українською: наприкінці подорожі зустріли пару з Івано-Франківська, яка охоче підкинула нас. Це був єдиний раз за подорож, коли вдалося поспілкуватися українською не тільки між собою.

Всього застопили: 30 машин

Середній час очікування на машину: 25-30 хвилин

Найдовший час очікування: 1 година 30 хвилин

Найважче стопити: Північ, Схід та виїзд із Рейк’явіка

Ночівля

Нас попереджали, що каучсерфінг поза межами Рейк’явіка практично не працює. І якщо їхати в літній сезон – це справді так. Та в жовтні ситуація інша: знайти хоста можна практично у всіх куточках країни.

Каучсерфінг, як відомо, дає можливість не тільки переночувати у когось безкоштовно, а й подивитися зсередини на життя місцевих жителів. Наприклад, у північному Рейк’яхліді ми зупинялися у власника ресторану, який, зокрема, показав нетуристичну точку. Це секретна печера, де знімали сцену з позбуттям цноти Джоном Сноу у «Грі престолів». Температура води у печері +42°C, а купатися у ній можна лише з дозволу власника території.

Коли каучсерфінг не працював, шукали варіанти на місцях. Найважче знайти кімнату було у містечку Гепн на південному сході. Це непримітне місто, але завдяки розташуванню поруч із озером Йокусарлоном воно завжди заповнене туристами. На Booking чи Airbnb доступних кімнат не було, але врешті нам усе ж вдалося знайти номер за 2500 гривень. Це звичайна ціна для Ісландії: дешевше ніж за 1600 гривень на двох місце на ніч не знайти.

Їжа

Певні продукти на кшталт каші на сніданок чи батончиків на ланч ми везли з України. Щось схоже роблять ледь не всі туристи, адже їжа в Ісландії справді дорога. Особливо це стосується м’яса та риби.

Ресторани і кафе в Ісландії – не варіант для бюджетної поїздки. McDonald’s тут немає, серед альтернатив – KFC та Subway. За найменший сендвіч у Subway доведеться викласти 180 гривень. Ціни на меню у KFC – від 350 гривень. Піца у Domino’s обійдеться приблизно у 750 гривень.

Однак у Рейк’явіку є кілька страв, які обов’язково треба скуштувати. По-перше, це суп із лобстера чи сендвіч у переїзному траку Lobster Hut. Суп коштує 500 гривень, а невеликий сендвіч – 400 гривень). По-друге, хот-дог у найстарішому траку Ісландії за 120 гривень.

Найкращий вибір для покупок у супермаркеті – Bonus. Це найдешевша мережа, яка має магазини по всій країні. Алкоголь в Ісландії продається лише у спеціалізованих магазинах. Найдешевша пляшка пива коштує 150 гривень. Якщо є бажання купити спиртне, найкраще зробити це ще в аеропорту – там ціни удвічі, а то й утричі нижчі.

Корисні ісландські сайти

 road.is – портал про ситуації на дорогах, можна дізнатися, чи нічого не перекрили

 vedur.is – для визначення погодних умов та ймовірності північного сяйва

 hotpoticeland.com – карта Ісландії з усіма термальними водоймами

Розваги і туристичні точки

Серед природних пам'яток  термальні водойми Блакитна лагуна і Myvatn Nature Bath. Утім, ми вирішили обрати інші варіанти – басейн в Акурейрі та вже згадану печеру у Рейк’яхліді.

Пляж Наутхольтсвік у Рейк’явіку – завжди людне місце. Хоча на вулиці було всього +6, а температура води – ще на градус нижча, навіть у середу опівдні людей на пляжі було достатньо.

Процедура наступна: спершу залазиш у гарячу ванну, нагріваєшся, а тоді заходиш у холодний океан. Коштує це 150 гривень: оплата за роздягальню, гарячу ванну і парну.

Наш маршрут був прокладений таким чином, аби захопити усе, що розташовано неподалік віж траси №1. Окремим пунктом був півострів Снайфедльснес – він розташований далеко від головної дороги, тож на нього ми виділили цілий день.

Серед інших туристичних точок, зокрема, найпотужніший водоспад Європи Детіфосс, льодовикова лагуна Йокульсарлон і чорний пляж поблизу містечка Вік, який упізнається за величезними кам’яними колонами.

До того ж нам вдалося стати свідками двох непересічних подій: північного сяйва та виходу національної команди Ісландії на чемпіонат світу з футболу. У вечір, коли ми повернулися до Рейк’явіка, місцева збірна з футболу вперше в історії здобула путівку на чемпіонат світу – і нам вдалося потрапити на стадіон і подальше святкування у центрі міста.

Ісландські футболісти святкують вихід національної команди Ісландії на чемпіонат світу