Чай матча традиційно використовують в японській чайній церемонії, де його заварюють класичним способом. Незважаючи на тисячолітню історію, лише протягом останніх років матча став трендом у світових кав’ярнях, потіснивши каву, як здоровий альтернативний напій. The Village Україна разом з
Meiso Matcha з’ясовують, які переваги цього напою та навіщо його пити.

Що таке чай матча і звідки він?

Матча – це пудра молодого чайного листа, подрібненого на кам’яних жорнах. Справжній матча високої якості виробляють лише на плантаціях Японії. Перед збором врожаю, який відбувається наприкінці весни або на початку літа, чайні кущі рослини Сamellia Sinensis затінюють спеціальними навісами. Матча-чай містить у 137 разів більше антиоксидантів, ніж звичайний зелений чай, і в 70 разів більше, ніж апельсиновий сік. Це абсолютний рекорд серед усіх продуктів на планеті. Завдяки цьому матча оздоровлює організм, покращує роботу імунної системи, спалює калорії та сприяє активному схудненню.

Як виготовляють чай матча?

Після збору врожаю чайне листя обробляють парою, сушать, прибирають стебла і прожилки, а потім перемелюють у дрібний порошок – таким чином отримують чай матча. Особливими також є умови зберігання і транспортування. Чай ​​матча повинен бути герметично упакований, захищений від світла, перебувати в прохолодному місці. Тому доставляти матча з Японії до України правильно лише літаком. Високо цінується органічне виробництво чаю – без застосування пестицидів і синтетичних добрив. Для українського бренду Meiso Matcha вирощують органічний чай на плантаціях Кіото, Уджи.

Навіщо пити чай матча?

Прихильники здорового способу життя все частіше обирають матча лате замість звичного капучино або класичний матча на воді замість фільтр-кави. По-перше, матча бадьорить не гірше, ніж кава, але впливає на організм більш м’яко і тривало. Випивши чашку матча, ви не відчуєте прискореного серцебиття, пітливості – всіх тих ефектів, які трапляються після випитої чашки кави. Натомість ви отримаєте підвищену працездатність, можливість тримати фокус на потрібному завданні тривалий час, позитивний фоновий стан. А по-друге, прихильників матча часто приваблює естетичність процесу його приготування і подачі.

Що потрібно для того, щоб приготувати матча?

Чай матча готують у традиційному посуді, для цього знадобляться: керамічна чаша чаван, бамбуковий вінчик часен, бамбукова мірна ложечка чашаку і сам чай матча, який має зелений колір і свіжий запах молодого чайного листа.

Матча  можна приготувати в будь-яких умовах – удома, в офісі, в гостях і навіть у подорожі. Все, що вам потрібно – це набір необхідного посуду, чиста м’яка вода, підігріта до 80 градусів, і сам чай матча.

Як приготувати матча на воді та матча лате

Класичний матча на воді

1. Прогріти чашу гарячою водою і розмочити вінчик протягом 10-15 сек. Чашу витерти насухо.

2. За допомогою бамбукової мірної ложечки (чашаку) відміряти і всипати в чашу 2 г матча (2 повні ложки чашаку), залити в чашу 60-80 мл гарячої води, нагрітої до температури не вище 70-80 градусів.

3. Зигзагоподібними швидкими рухами збити матча до однорідності і стійкої піни на поверхні рідини.

Класичний матча лате

1. За допомогою бамбукової мірної ложечки (чашаку) відміряти і всипати в чашу 2 г матчу (2 повні ложки чашаку), залити в чашу 25-30 мл гарячої води (об’єм, як для еспресо), нагрітої до температури не вище 70-80 градусів.

2. Зигзагоподібними швидкими рухами збити матча до однорідності.

3. Збити в пітчері 150 мл молока в стійку піну не вище 75 градусів.

4. Влити молочну піну в матча.

Матеріал підготовлено за підтримки

Нас звуть Міша та Олена і ми щасливі представити продукт, який допомагає знайти здоровий баланс між зарядом енергії і розслабленням, між робочою рутиною і часом для себе, між користю і задоволенням. Після знайомства з матча і його властивостями цей чай твердо зайняв своє місце в нашому житті. Тому ми створили проект Meiso Matcha, щоб інші люди також могли оцінити переваги цього напою.