Напруга між активістами та міською владою довкола питання забудови колишнього Сінного ринку у центрі міста продовжує зростати. Приводом до цього стало одноосібне підписання меморандуму міським головою Віталієм Кличком із забудовником Сінного ринку.

Як повідомлялося раніше, на вулиці Бульварно-Кудрявській хотіли звести багатоповерховий житловий комплекс на 14 будинків до 22 поверхів. Проти будівництва виступили міські активісти, які влаштовували акції під стінами КМДА, а також представники «Національного корпусу», які вже двічі зносили паркан на місці будівництва ЖК. Вони стверджують, що житловий комплекс спотворить вигляд історичного центру міста.

15 листопада Віталій Кличко заявив, що будівництво на Сінному мають зупинити, а вже 28 листопада міський голова повідомив про підписання меморандуму, яким забудовник зобов’язується знизити висотність до 19 поверхів.

Натомість Київська міська організація Національної спілки архітекторів України звернулася з відкритим листом до міського голови. Архітектори стверджують, що Кличко не мав повноважень ухвалювати це рішення одноосібно. The Village Україна публікує листа архітекторів, який має у своєму розпорядженні «Українська правда».

Проект ЖК «Ярославів Град»

Вадим ЖЕЖЕРІН

президент КОНСАУ

Ми, архітектори Києва, змушені нагадати вам (Віталію Кличку – ред.), що кияни обирали мера столиці як гаранта безперечного виконання законодавства України, державних норм, правил та регламентів діючого Генерального плану на території міста Києва. За діючим Генеральним планом, максимальна висота забудови на території Центральної планувальної зони Києва не може перевищувати 27 метрів. Систематичне ігнорування та порушення вимог цієї загальновідомої норми представниками влади попередніх каденцій в минулому ніяк не виправдовують продовження системних порушень сьогодні та в майбутньому. За чинним законодавством України та «Законом про столицю», посадові повноваження мера столиці не передбачають права одноосібного прийняття рішень у містобудівній галузі. Особливо такі, що непоправно спотворюють життєве середовище та відверто суперечать діючому Генплану 2005-2020 рр. Вважаємо, що це є чинним приводом для здійснення процедури відсторонення чиновників будь-якого рівня.