The Village Україна розповідає про природу та розваги у київських парках.

 Голосіївський парк імені Рильського

Знаходиться у північній частині Голосіївського лісу, існує з 1957 року, площа — 140,9 га.

У 1964 році парку було присвоєно ім'я українського поета Максима Рильського, який жив і працював у будинку поруч. У 2003 році біля центрального входу до парку відкрили пам'ятник Максиму Рильському.

Водойми:

Є чотири ставки уздовж струмка Оріхуватка. На нижньому ставку (біля Голосіївської площі) влаштовано човнову станцію. На березі четвертого ставка, який є найбільшим у парку, відкрито прокат катамаранів.

Розваги:

У парку є дитяче містечко атракціонів, ресторан Голосіївський двір, вуличні точки з кавою, кафе біля води. Недалеко від головного входу до парку (біля пам’ятника Максиму Рильському) можна покататись на монорельсі «Роллер» — це найдовший маршрут в Україні, 553 метри. Вартість: 100 гривень у будні та 150 гривень у вихідні.

Уздовж головної алеї є мотузковий парк «Активна країна», в якому збудували траси для дітей і дорослих різної складності. Вартість трас від 30 до 150 гривень.

На вулиці генерала Радімцева, 6А, що поруч з озером Дідорівка, є zip-line (канатна дорога). Маршрут польоту — 1200 метрів навколо озера на висоті 60 метрів.

Вартість: 100 гривень у будні та 150 гривень у вихідні.

Що взяти з собою:

Покривало, дітей, їжу для себе та качок

Як дістатись:

пішки від станції метро Голосіївська, від Либідської їздять тролейбуси №2, 4, 11, 12

 Парк Сирецький Гай

Знаходиться на Сирці, розташований уздовж вулиці Стеценка, межує зі східною частиною парку «Нивки».

Гай заснували 1972 року на місці колишніх великих листяних лісів, загальна площа — 194 га.

Природа:

На території гаю є Сирецький дендропарк. Він був закладений як частина колишнього квіткового господарства, де вирощували декоративні ландшафтні дерева: тую, тис, ялини. Пізніше висадили дуби, клени та липи. У дендропарку є рідкісні для України види декоративних рослин: тюльпанове дерево, платан та гінкго, одне з найбільш архаїчних дерев планети.

Парк Сирецький гай є національною спадщиною: тут не можна проводити забудову, змінювати його межі, заборонено проїзд транспорту, на території парку не можна їздити верхи. Там протікає річка Сирець, є кілька озер та фонтан з джерельною водою.

Розваги:

 Дендропарк

вулиця Тираспільска, 43

Проводять екскурсії, є теплиці з кактусами та сукулентними рослинами. На сайті дендропарку є календар цвітіння, по якому можна перевірити, що квітне у парку цього місяця.

 Дитяча залізниця

вулиця Тимофія Шамрила, 4

сб, нд, святкові дні — 10:30-15:30

Поїзд курсує Сирецьким парком між двома станціями «Вишенька» та «Яблунька». Пасажирів обслуговують діти під наглядом інструкторів. Квиток на поїзд для дорослих коштує 24 грн, для дітей – 18 грн. Проїзд безкоштовний для дітей до 6 років. Подорож залізничним кільцем по Сирецькому парку триває 20 хвилин.

 Мотузковий парк «Цікава знахідка»

вулиця Тимофія Шамрила, навпроти будинку 11А

без вихідних, з 10:00 до останнього відвідувача

Є траси для дітей від 2 років та для дорослих. Ціни від 35 до 65 гривень.

Що взяти з собою:

Їжу для пікніка, дітей, фотоапарат, вудку для риболовлі

Як дістатись:

Від станції метро Сирець йти вулицею Академіка Щусєва до вулиці Стеценка.

 Парк Дружби народів

Знаходиться у Деснянському районі на Трухановому острові (між Оболонню та Троєщиною) та на острові Муромець. Парк відкрили 1972 року, загальна площа — 780 га. Парк лежить між Дніпром та річкою Десенкою.

Парк поділений на 4 зони. Меморіальна частина, яка дала назву парку, — це круглий сад з 15 секторами різних рослин, що символізують дружбу між республіками СРСР.

Крім цього, є дитяча зона з гральними майданчиками, пляжі та місця спортивного відпочинку.

Розваги:

На території парку є спортивно-розважальний комплекс X-Park, де можна покататись на вейкборді, квадроциклах, велосипедах, пограти у пейнтбол або футбол.

Також є зони для пікніку та барбекю: колоди для сидіння, місця для вогнищ, паркові лави. X-park обладнав три галявини для пікніку з наметами та альтанками. Меблі та мангал входить до вартості оренди. Дрова та вугілля можна придбати на місці.

В X-park регулярно проводять спортивно-музичні фестивалі. З найближчих планів: 24 червня — Surf Fest Kyiv '17.

Що взяти з собою:

Велосипед, фризбі, бадмінтон

Як дістатись:

будь-який транспорт в сторону Троєщини (тролейбус № 30,31, автобус № 101) від ст. м. Петрівка до зупинки Парк Дружби народів.

 Парк «Наталка»

Урочище «Наталка» розташоване між Оболонською набережною та Московським мостом. Площа — 7 га.

Ландшафт:

В урочищі є два історичні об’єкти: Північний залізничний тунель під Дніпром та закинутий шоу-парк «Золоті ворота». Тунель почали будувати у 1936 році, але проект не завершили, його навіть немає на карті. Шоу-парк «Золоті ворота» — це театр та глядацька зала на 2060 місць, його висота 27 метрів. Шоу-парк збудували у 1999 році, там проводили екстрім-шоу, циганські фестивалі та лицарські турніри. З часом «Золоті ворота» на Оболоні перетворились на руїни.

Цього року на День Києві міська влада представила оновлений парк «Наталка»: відкрили вхідну зону, реставрували сходи, обладнали оглядові майданчики на Дніпро та встановили ліхтарі. Уздовж алеї біля Дніпра встановили три альтанки з видом на лівий берег та зробили бульвар паркових скульптур.

Розваги:

У парку «Наталка» можна пограти на полі для міні-футболу та позайматись спортом на майданчику для стріт-воркауту. Тут обладнані пішохідні та велодоріжки. З кінця травня запрацював відкритий кінотеатр Park Cinema Kyiv. Безкоштовні покази організовують увечері щоп’ятниці та щосуботи. За анонсами фільмів та новинами можна слідкувати на сторінці кінотеатру у Facebook.

Що взяти з собою:

Велосипед, ролики, покривало для перегляду фільмів

Як дістатись:

Будь-яка маршрутка або автобус , які їдуть до Московського мосту від станцій метро Оболонь, Петрівка, Мінська.

 Парк Володимирська гірка

Знаходиться у східній частині Михайлівської гори, поруч з виходом з функулеру. Південна частина парку виходить до Українського дому. Парк з’явився у 1853 році, коли на схилі гори спорудили пам'ятник князю Володимиру. Площа — 10,6 га.

Ландшафт

У парку є алеї з лавками та багато тіні під деревами. Крім пам’ятника Володимиру, є дві, так звані, кокеревські альтанки — ажурні павільйони названі на честь купця, який у ХІХ столітті відвідав Київ і пожертвував кошти на будівництво цих альтанок. З Володимирської гірки є оглядовий майданчик з видом на Поділ, Дніпро, Труханів та Дарницю.

Для дітей обладнаний гральний майданчик, продають цукрову вату та напої. На території парку влітку влаштовують фестивалі.

Як дістатись:

доїхати на фунікулері з Поштової площі, пішки від Софійської площі або сходами з Володимирського узвозу

Фото: Dgri, Herry Lawford, wikimedia.org