Перший магазин в Україні відкрила компанія IKEA 1 лютого. Магазин у ТРЦ Blockbuster Mall на Почайній працює в новому для мережі родом зі Швеції форматі «міського магазину». Поки біля простору вишикувалася черга, The Village Україна показує, який вигляд має київська IKEA.

Де працює перша IKEA в Україні

Перший магазин IKEA почав роботу в торговельно-розважальному центрі Blockbuster Mall поряд із ТРЦ Blockbuster на проспекті Степана Бандери. Магазин працює на другому поверсі ТРЦ, його загальна площа понад 5 000 квадратних метрів. Обслуговують магазин шість кас і близько сотні працівників.

У магазину три основні відділи: Living Room («Вітальня»), Bedroom («Спальня») і Kitchen («Кухня»). Усього пропонують асортимент із більш як 5 000 товарів, з яких 2 000 доступні для придбання в магазині та в режимі самовивозу.

Магазин IKEA має три точки входу з різних боків, але під час карантину використовують одні двері на вхід і двоє на вихід. В умовах карантину можуть прийняти не більше 500 людей водночас. Окрім того, у зоні паркінгу Blockbuster Mall працює пункт видачі товарів з магазину IKEA. Інші три точки в Києві працюють в «Aшан Рів Гош» на Позняках, «Метро Кеш енд Кері» на Теремках і в Lavina Mall.

IKEA нарешті вийшла на ринок України?

Відкриття першого фізичного магазину в Києві – продовження процесу виходу IKEA на український ринок, який на різних етапах тривав із 2005 року. «Ми не вважаємо, що цей процес зайняв тривалий час. [...] Для порівняння, на сербський ринок ми свого часу намагалися вийти протягом десяти років, а на ринок Індії – понад десятиліття», – коментували представники IKEA.

Нова активна стадія виходу на ринок тривала із 2018 року, коли IKEA підтвердили намір відкрити перший фізичний магазин у новому ТРЦ Ocean Mall на Либідській. Простір планували запустити до кінця літа 2019 року, але процес відкриття ТРЦ затягнувся. У липні 2019-го IKEA підтвердили, що перший магазин почне роботу не в Ocean Mall, а в Blockbuster Mall, який також належить девелоперу Вагіфу Алієву.

У травні 2020 року IKEA запустила в Україні онлайн-магазин. Утім, згодом компанія тимчасово обмежила оформлення онлайн-покупок через великий попит на товари. IKEA кажуть, що раніше не використовували подібну модель. «Спочатку ми запустили онлайн, і це був перший подібний досвід для IKEA – досі ми не відкривали онлайн-магазин до відкриття фізичного», – коментує The Village Україна директор IKEA Retail Ukraine Флоріан Меллє.

Що таке «міський магазин» IKEA?

«Міський магазин» – це новий формат IKEA. Зазвичай магазини IKEA розташовують за межами міста у просторах великого формату, які поєднують і шоуруми, і складські приміщення. Водночас «міські магазини» IKEA розвиває в центральних частинах міст, пропонуючи менший простір (але все одно на кілька тисяч квадратних метрів) і можливість забирати онлайн-замовлення.

«Велику частину наших приміщень займає зона для логістики, включно зі складськими приміщеннями. Утім, оскільки магазин у Києві є магазином «нового міського формату», у ньому ми використовуємо площу тільки для шоуруму з меблями та аксесуарами», – коментують в IKEA. Додають: «Міський формат» IKEA – це не проміжний формат, це концепція майбутнього для великих міст. Цей формат найкраще працює в центрі міста. Наприклад, якби ми розмістили магазин на в’їзді до західної частини Києва, це ускладнило б доступ до нього для мешканців лівого берега».

Україна стала одним із перших ринків IKEA з новим форматом магазину: у регіоні Південно-Східної Європи (Румунія, Хорватія, Сербія та Словенія) український магазин став першим. Раніше їх відкривали у США, Великій Британії, Франції, Данії та Китаї.

Чи буде в IKEA фудзона?

Відділ «Кухня»

Так, у магазині IKEA у Blockbuster Mall планують відкрити традиційний формат IKEA із зоною харчування площею у 300 квадратних метрів, розповіли The Village Україна в українському представництві IKEA. Як і в інших фудзонах проєкту, пропонуватимуть фірмові мітболи та хот-доги. Відкриття планують протягом наступного року.

Де виробляють товари для українського ринку

Наразі асортимент українського магазину IKEA забезпечує Польща, розповіли The Village Україна в IKEA Retail Ukraine. Утім, міський голова Києва Віталій Кличко, який був присутній на відкритті магазину у ТРЦ Blockbuster Mall, заявив, що компанія має плани запустити виробництво в Україні.

Що далі

У першій хвилі виходу на український ринок IKEA визначала три пріоритетні напрями: відкриття першого магазину в Києві, можливість відкриття інших магазинів і можливість роботи з електронною комерцією.

Девелопер Вагіф Алієв розповів у коментарі The Village Україна, що другий магазин IKEA готуються відкрити у ТРЦ Ocean Mall. На уточнення, коли планують запустити ТРЦ, відповів, що відкриття готують на 1 вересня. В IKEA уточнюють, що наразі не підписали договір щодо магазину в Ocean Mall.

Наразі запуск магазину IKEA в Lavina Mall, де відкрили точку видачі замовлень, не планують, додав Алієв.

ФОто: Наті Авдєєва для The Village Україна