У своїх будинках кияни відпочивають та працюють, у дворах висаджують квіти та гуляють з тваринами, у мікрорайонах займаються спортом та ходять по магазинам. The Village Україна разом з ЖК «Бульвар Фонтанів» підготували серію матеріалів «Київ житловий» про життя людей у багатоповерхівках сучасного міста.

Для цього матеріалу ми обрали по одному мешканцю з історичного центру, новобудови та старого спального району і запитали, як їм живеться у власних будинках.

Будинок на Кирилівській 26/2, Поділ

Олександра Альошина

Менеджерка в діджитал-агенції PlusOne

Живе на Подолі 20 років

ПЕРЕВАГИ: зручне розташування, небагато сусідів, хороша звукоізоляція

НЕДОЛІКИ: немає ліфту, багато приміщень під оренду

1997 РОКУ,

репліка будинку початку ХХ ст.

4 ПОВЕРХИ

2 ПІД’ЇЗДИ

11 КВАРТИР

Будинок

Цей будинок не такий старий, як виглядає, насправді він 1997 року будівництва. Тоді зносили старі будівлі і будували такі ж самі репліки на їхньому місці. Це репліка будинку, який стояв тут ще з початку ХХ століття.

В 1997 році я сюди і заселилася. У нас до цього була квартира на вулиці Костельній з вікнами на Майдан, але там стало неспокійно жити, тому що вічні гуляння і шум. Ми продали ту квартиру і придбали на Подолі.

За 20 років в будинку особливо нічого не змінилося. Він маленький, і це його великий плюс. Тут стало комфортніше жити, з’явилось більше інфраструктури. Коли ми сюди переїхали, то супермаркетів поруч взагалі не було, а зараз вже є багато.

Під’їзд

З мінусів — немає ліфту. Четвертий поверх ще ніби не так критично, але він достатньо високий, напевно, як шостий поверх панельних будинків.

Я живу на четвертому, останньому поверсі. Цікаво, що коли дивитися з вулиці, то видно лише три поверхи, тому що в нас останній поверх мансардний. Це дещо бентежить кур'єрів.

Оскільки людей мало, ми самі за всім доглядаємо, проблем з чистотою в під’їзді немає. Зараз у нас є працівниця, яка приходить і допомагає нам з прибиранням. Консьєржа немає, на дверях магнітний замок.

Сусіди

Плюси будинку в тому, що тут дуже мало людей. Вважається, що тут 11 квартир, але дві з них – це флігель (ред. — бічна прибудова до головної споруди), тобто саме в моїй частині будинку всього 9 квартир. Всі сусіди один одного знають, хай навіть не особисто, але візуально. Я часто кажу, що у нас будинок для соціопатів.

Ми все вирішуємо мирно. Якщо є якісь проблеми, то зідзвонюємося, але жодних значних питань до сусідів у мене не виникало. Якщо й збираємось щодо якогось питання, то рідко і ліниво.

Окрім житлових квартир, у нас тут ще є майстерня Георгія Духовичного. Людини, яка займалася проектом забудови Подолу, архітектурою Києва. Півповерху займає його майстерня, а на другому поверсі він живе.

У нашому будинку нещодавно відкрили офіс «Дім вільної Росії», ніби російська правозахисна організація, дуже сумнівна. І ми не дуже задоволені її існуванням в будинку.

Шум

Звукоізоляція між квартирами прекрасна. Трамвай трохи «грохає», але до цього звикаєш. І це також дуже хороший індикатор, бо вони починають ходити десь о 5 ранку. Я коли прокидаюся і чую трамвай, то з полегшенням розумію, що мені ще якийсь час можна спати і знову засинаю.

Тут стало більш шумно, коли навпроти з’явився офіс «1+1». Його будували ночами, тому це було некомфортно. І ще мінус, що дуже багато авто, а в них мало місць для паркування, тому авто паркуються на вулицях поряд.

Довгий час нашого будинку не було на карті взагалі. Коли замовляла таксі, то служби казали, що немає такої адреси.

Благоустрій

У нас немає ЖЕКу. Благоустроєм будинку ми самі займаємося. Якщо потрібно замінити вхідні двері, то самі збираємо кошти з усіх квартир. Поки що ми не особливо думали про приєднання до ЖЕКу, якщо буде потрібно, то подумаємо над цим.

Довгий час нашого будинку не було на карті взагалі. Коли замовляла таксі, то служби казали, що немає такої адреси. Але вже зараз він з’явився на картах.

Ще з цікавого, у мене в квартирі газовий котел, у нас немає центрального опалення. Гаряча вода у нас в квартирі не підключена, ми користуємося бойлером. Здається, перші два поверхи підключені, а вищі — ні. Це автономність, тому що коли відключають гарячу воду, то нам все одно.

Новобудова на Ломоносова, 46/1, масив Теремки-ІІ

Сергій Погорецький

Системний інженер в IT-компанії Intellias

Живе з дівчиною та морською свинкою Теодором

ПЕРЕВАГИ: новий будинок, ініціативні сусіди, окремий бюджет на під’їзд

НЕДОЛІКИ: часті ремонти ліфтів, малий хол на першому поверсі і погана звукоізоляція

2015 РОКУ

18 ПОВЕРХІВ

11 ПІД’ЇЗДІВ

≈ 3 000 ЖИТЕЛІВ

Будинок

Ми з дівчиною переїхали сюди у вересні 2016 року. Якщо порівнювати наш будинок і ті, що поруч, то наш — з розряду бюджетних. Є більш дорогі та престижні.

Більшість наших сусідів — молодь та сім’ї з дітьми. Я задоволений своїми сусідами, знаю всіх зверху і знизу. Жителів у будинку багато, близько 3 000 людей. Як виявилось, у сусідньому під’їзді вже рік живе колишня колега моєї дівчини, але ми про це дізнались лише нещодавно.

Сусіди зверху якось шуміли, у них була вечірка, танцювали, а звукоізоляція у нас така, що коли бігає дитина, то здається, ніби вона бігає по твоїй квартирі. Ми зробили звукоізоляцію лише у спальні, а потрібно було робити по всій квартирі, особливо стелю. Якщо не робити додаткову, то будь-яке застілля наче у вас на кухні.

Якщо не робити додаткову звукоізоляцію, то будь-яке застілля наче у вас на кухні

Під’їзд

Для доступу в під’їзд є консьєрж і домофон до консьєржа. До кожної квартири домофона немає, є магнітний замок.

Я б не сказав, що будинок мене повністю влаштовує. Наприклад, сам під’їзд малий. У будинках поруч у під’їзді можна диванчик поставити. А у нас приміщення загального користування на першому поверсі зараз зачинене. Сусіди аргументують це тим, що заставляють прохід і не можна пройти. Однак, ми не задоволені, що це відбувається на розсуд жителів лише першого поверху.

У будинку ще тривають ремонти, тому ліфт «у декорі», щоб його не пошкодили. Ліфти частенько виходять з ладу, зараз пасажирський не працює ще з минулого понеділка, таке стається стабільно раз на місяць. Бувають ситуації, що людина привезла будматеріал чи диван, а вантажний ліфт не працює.

Чистота

Щодня на першому поверсі у під’їзді прибирає працівник від ЖЕКу. Взагалі має прибирати і по всіх поверхах біля ліфту, але, наприклад, якщо біля ліфту є будматеріал, то він має право не прибирати. Наприклад, у нас на поверсі тижні два лежав пил від будівельного сміття, який залітав у квартиру, і ніхто його не прибирав.

Планування

Першочергово планування квартири нас не влаштовувало, ми зробили перепланування. Була спальня більше 20 квадратів, а кухня 11, ми переробили навпаки.

У договорі вказано, що без згоди забудовника чи архітектора (вони посилаються на авторське право) не можна змінювати зовнішній вигляд будинку, але до цього ставляться по-різному. Наприклад, на сьомому під’їзді зверху є надбудова, її було погоджено і дозволено. Багато хто собі добудовує і цим питання не переймається, можуть винести стіну і вставити панорамне вікно. Хоча в договорі кожен підписує, що без згоди цього робити не можна.

На останніх зборах нас стало 7. Це ті, хто мають бажання займатися питаннями під’їзду на добровільній основі.

Благоустрій

З усіх особистих питань до ЖЕКу кожен ходить сам. Щодо благоустрою, то це вирішується на рівні ініціативних груп всього будинку. Від ЖЕКу треба вимагати те, що вони зобов’язані робити.

У кожному під’їзді є ініціативна група, як правило, від 3-4 людей. На останніх зборах нас стало 7. Це ті, хто мають бажання займатися питаннями під’їзду на добровільній основі. У нас є спільний чат у Viber по всьому будинку, і ми обговорюємо там питання, які стосуються саме будинку та прилеглої території. Наприклад, були переговори з забудовником, щоб змінити розташування дитячого майданчика. Забудовник, якщо його не «штовхати», то особливо рухатися не буде, треба про себе нагадувати.

У нас є власний бюджет під’їзду: всі здають гроші консьєржу, який віддає їх відповідальній людині в ініціативній групі. Наприклад, була ініціатива мешканців збирати батарейки та кришечки від пластикових пляшок. Ми на зборах підняли питання, купили такий «бочонок» для батарейок, ще плануємо купити для кришок, які використовуються для вироблення протезів. Від серпня ми здаємо по 80 гривень в місяць з квартири.

Хрущовка на бульварі Верховної Ради 14А, мікрорайон Соцмісто

Альона Лата

фотографиня у MustHave
Живе з чоловіком і бульдогом Тайсоном

ПЕРЕВАГИ: тихий район, є місця для вигулу собак

НЕДОЛІКИ: погана звукоізоляція у квартирі, відсутність світла у під’їзді

1962 року

5 ПОВЕРХІВ

5 ПІД’ЇЗДІВ

75 КВАРТИР

Будинок

Ми переїхали сюди 15 років тому. Тут був тихий двір, а це є однією з наших умов. Але потім поруч побудували житловий будинок і тиша зникла. Поряд дитячий майданчик, там щовечора підлітки проводять час, слухають музику. Як би там не було, я все одно люблю цей двір, люблю цей район, тут дуже затишно, не дивлячись на весь антураж.

У будинку дуже багато людей знімають квартири. У нас дуже різні сусіди, більшість сім’ї, багато дітей.

Під’їзд

У під’їзді та на вулиці систематично немає світла. Зате завжди чисто. Було таке, коли в під’їзді собачка зробила свої справи, сусідка вийшла, все прибрала. У нас кожного ранку прибирають і всі слідкують за порядком.

У квартирі дуже добре чути, коли хтось із сусідів з’ясовує стосунки. Ми просто лежимо і слухаємо, як в серіалі. У нас ще є дуже емоційні сусіди, котрі вранці люблять покричати. Взагалі в домі немає неблагонадійних, але сам район не дуже презентабельний. На бульварі є тусовки хлопців, які люблять випити зранку. Але розборок немає.

Хто займається благоустроєм будинку не знаю, окремої ініціативної групи немає. Двірники від ЖЕКу слідкують за чистотою. Я не так часто спілкуюся з ЖЕКом, але коли в мене були якісь питання, то в принципі вирішувалися без проблем.

Доступ до будинку через магнітний замок та домофон. У нас ніколи ніхто чужий не тусується в під’їзді.

У квартирі дуже добре чути, коли хтось із сусідів з’ясовує стосунки. Ми просто лежимо і слухаємо,

як в серіалі.

Сусіди

Сусіди — хороші, я називаю нас «єврейський дворик». Є собаки Ізя та Соня. Свою другу собаку я хочу назвати Хумус. І тоді в нас точно буде «єврейський двір».

Є багато місця, де можна гуляти з собакою, і взагалі багато собак, в кожному під’їзді по декілька точно є. Часом я зустрічаю жінку, у неї теж бульдог, вона завжди каже: «Приходьте о 20-ій, у нас буде сходка».

Якщо у дворі гуляють з собаками, то за ними не прибирають. Поряд ветеринарної клініки немає, це проблема. Буває, що дехто гуляє без повідка, і собаки можуть себе негарно вести.

На Тайсона сусіди не скаржаться, він у нас не гавкає. Коли спекотно і він голосно дихає, то можуть хіба спитати, що з ним не так.

Сусіди — хороші, я називаю нас «єврейський дворик». Є собаки Ізя та Соня. Свою другу собаку я хочу назвати Хумус.

ЖК«Бульвар Фонтанів»

— це житловий комплекс нового формату на вулиці Іоанна Павла ІІ, що на Печерську. На його території збудували 150-метровий каскад музичних фонтанів. Це проект, покликаний повернути Києву історичний статус міста фонтанів.

4

будинки

8-24

поверхів

811

квартир

3 метри

висота стель

Завдання сучасного девелопера (ред. — компанія, що створює нерухомість) — забезпечити гармонійний простір, який враховує рельєфні, історичні та культурні особливості кожного району. Сучасне житло у Києві повинно мати європейський формат, для історичної частини міста — малоповерхова забудова.

Благоустрій і вирішення усіх проблем мешканців — це завдання експлуатаційної компанії , яка має це робити 24/7. Це стосується прибирання території, вивозу сміття, організація охорони, цілодобової диспетчерської служби.

Крім цього, сервісна компанія має дбати і про стилістику фасаду будинку. Якщо обираєте квартиру, зверніть увагу чи передбачене місце для зовнішнього блоку кондиціонеру, а також система для збору конденсату, щоб вода не капала людям на голову. Встановлення кондиціонерів, заміна вікон або утеплення балкону повинно узгоджуватися із забудовником, щоб не псувати зовнішній вигляд всього будинку.

Світлана Касамара

представниця ЖК «Бульвар Фонтанів»

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ