The Village Україна розповідає, як взяти в Європі машину на прокат і на що звернути увагу, аби не переплатити і уникнути проблем.

Хто може взяти автомобіль на прокат?

Орендувати машину можна з 21 до 99 років, іноді – з 19 років. Проте за «надто» молодого або літнього водія часто вимагають додатковий збір. Якщо вам менше 25 років (у певних постачальників – 30 років) або ж більше 75 (вряди-годи – 65 років), то за кожен день користування авто доведеться заплатити додатково від 5 до 15 євро. Водій повинен мати стаж не менше року.

Які документи потрібні?

 Закордонний паспорт

 Водійські права міжнародного зразка

 Іменна кредитна картка

 Дебетові картки і готівка не приймаються.


Після того, як ви оплатите замовлення на сайті, компанія надішле вам ваучер про підтвердження оплату. Візьміть його з собою в друкованому чи електронному вигляді (умови уточнюйте) разом з усіма необхідними документами і покажіть на стійці обраної компанії в аеропорті або в місцевому офісі. Якщо ви забудете або загубите ваучер, машину вам не видадуть.


Кілька найпопулярніших агрегаторів:

 holidaycars.com

 cars-scanner.com

 rentalcars.com

 holidayautos.com

Де орендувати автомобіль?

Послуги прокату автомобілів пропонують десятки міжнародних компаній. Серед них: Hertz, Firefly, Avis, Thrifty, Alamo, Budget, InterRent, Recordgo, Rhodium, Dollar, Centuaro, Flizzr, Sixt, EconomyCarRentals, Goldcar тощо. Найзручніше обирати автомобіль через сайти-агрегатори, тому що вони дають можливість одразу порівнювати ціни та умови різних компаній.

Сайти видають різні результати пошуку на один запит, тому краще шукати одразу на кількох. Rentalcars.com доступний українською мовою, інші – російською.

Як обрати автомобіль?

Кожна прокатна компанія пропонує авто різних класів: малолітражні, автомобілі середнього класу, багатомісні автомобілі, універсали, автомобілі преміум класу, мінівени та позашляховики.

На сайті можна встановити фільтр за кількістю пасажирів, класом автомобіля, коробкою передач, політикою пального та компанією-постачальником. Ці критерії впливають на остаточну ціну автомобіля.

Одразу визначтеся, де саме хочете забрати машину. Для тих, хто подорожує літаком, найзручніше буде взяти авто в аеропорті. Проте певні компанії – наприклад, EconomyCarRentals – мають офіси в місті і пропонують безкоштовний трансфер від аеропорту. Якщо ви збираєтеся повернути машину в іншому місці, про це слід попередити і заплатити більше.

 Порада – якщо ви збираєтеся подорожувати у гірській місцевості в спекотну погоду з кондиціонером, краще обрати машину з великою потужністю.

Скільки це коштує?

Що довший термін оренди, то дешевше коштуватиме авто. Також на ціну впливають попит, вид страхування та розмір франшизи. Всі ці деталі шукайте в умовах оренди і уважно читайте рядки дрібним шрифтом, адже у різних компаній вони відмінні. Вартість оренди одного і того самого авто в різні дати і в різних країнах відрізняється на кілька десятків або й сотень євро.

Приміром, у серпні 2017 року автомобіль економ-класу з механічною коробкою передач Ford Fiesta в аеропорті Барселони коштуватиме 157 євро за тиждень в компанії Goldcar, якщо замовляти його заздалегідь за два тижні. Ця сама машина коштуватиме 195 євро в день початку оренди. А якщо взяти напрокат Ford Fiesta на той самий термін у Парижі, доведеться заплатити вже 208 євро компанії Firefly. У Римі за цей автомобіль треба буде віддати 160 євро компанії InterRent. В період великого попиту ціни значно зростають.

Замовляти машину найкраще заздалегідь. Так ви візьмете її за нижчою ціною, і вона точно буде в наявності. До речі, жодна компанія не гарантує, що споживач отримає саме ту марку автомобіля, яку замовляв. Але вони зобов’язані надати машину обраного класу.

Під час оформлення бронювання потрібно вказати точний час, коли ви візьмете і повернете авто. Не спізнюйтеся. Якщо ви летите літаком, вкажіть номер рейсу, аби в разі затримки компанія не віддала вашу машину.

 Уважно читайте рядки дрібним шрифтом

Як не переплатити?

Кожна прокатна компанія має свої особливості, а неуважність до дрібниць може коштувати зайву сотню євро.

В оренду авто може бути включений необмежений пробіг, проте це не завжди так. Наприклад, компанія Sixt надає необмежені кілометри лише до 27 днів. На окремих автомобілях Firefly безкоштовно можна їздити лише 60 км на добу, а за кожен додатковий кілометр потрібно сплачувати по 0,45 євро.

Зверніть увагу на умови перетину кордону – він може оплачуватися додатково. Іноді виїзд за межі країни на прокатному авто заборонений.

Якщо за кермом їздитиме не один водій, треба доплатити в середньому по 6 євро на день за кожного наступного. Втім, можна знайти машину, у вартість якої вже входить додатковий водій.

 Впевніться у тому, що всі збори включені у вартість прокату

Як не втратити гроші на пальному?

У більшості компаній діє політика пального full to full. Тобто ви отримуєте автомобіль з повним баком – і маєте так само повернути його повним. Представник компанії заблокує на вашій кредитній карті суму застави за бензин, коли видаватиме вам машину. Зазвичай вона більша, ніж середня вартість баку пального на місцевих заправках. За таких умов обов’язково здавайте машину з повним баком бензину, адже деякі фірми не повернуть вам суму застави взагалі, якщо бак буде хоча б на чверть порожнім. Існує інша політика пального, коли ви маєте повернути автомобіль з порожнім баком, або ж вам відшкодовують вартість невикористаного бензину.

Як обрати страхування?

Основні види страхування, що входять в ціну оренди:

 CDW (Collision Damage Waiver) – страхування на випадок ДТП. У випадку аварії страхова компанія візьме на себе всі витрати, окрім суми франшизи.

 TPL (Third-Party Liability) – страхування цивільної відповідальності покриває витрати за травми і пошкодження чужого майна з вини водія, але не покриває травми самого водія і пошкодження авто.

 TP (Theft Protectio) –  страхування на випадок крадіжки. Якщо орендований автомобіль викрадуть, то вам треба буде заплатити лише суму франшизи.

За додаткову вартість можна оформити страхування від нещасних випадків (PAI), що покриває витрати на лікування.

Сума франшизи вказана в умовах оренди і найчастіше варіюється від 600 до 1500 євро. Саме стільки треба відшкодувати компанії в разі крадіжки або серйозного пошкодження машини під час аварії. Як правило, автомобілі з низькою вартістю прокату мають більшу франшизу.

Навіщо залишати депозит, і яка є альтернатива?

Перед тим, як дати вам ключі від машини, на вашій кредитці заблокують суму депозиту від 900 до 1500 євро (це залежить від політики компанії і класу авто). Якщо з машиною все буде гаразд, гроші розблокують протягом місяця після повернення. Але якщо ви залишите подряпини, пошкодження чи повернете автомобіль брудним, із вас знімуть від кількох десятків до кількох сотень євро.

В офісі компанії вас лякатимуть тим, що за кожну подряпину стягнуть 200-300 євро і пропонуватимуть купити Super Relax Cover –  страхування, що повністю звільняє від відповідальності. Воно коштує від 20 до 70 євро на день і дозволяє не турбуватися про пошкодження машини. Ви отримуєте нульову франшизу і не повинні залишати депозит.

Що перевірити перед поїздкою на прокатній машині?

Після того, як ви отримаєте ключі від авто і знайдете його на стоянці, обов’язково перевірте рівень бензину, щоб він відповідав умовам договору. Ще раз уважно перечитайте всі умови і запишіть номер гарячої лінії прокатної фірми. Якщо протягом поїздки ви потрапите в ДТП чи з машиною щось трапиться, одразу повідомте про це прокатникам.

За що компанія знімає гроші з депозиту?

 за брудну машину;

 якщо ви перевищили ліміт пробігу, вказаний в договорі;

 якщо за умови full to full ви не заправили машину до повного баку;

 якщо на автомобілі з’явилися пошкодження;

 якщо ви отримували штрафи, компанії стягують гроші за їх обробку.

Повертають депозит і знімають з нього гроші протягом місяця.

Як повернути автомобіль?

Не спізнюйтеся. За запізнення бодай на півгодини деякі компанії знімають плату за додаткову добу.

Якщо ви берете чи повертаєте машину в неробочий час, компанія Firefly, приміром, стягне з вас 40 євро, а Sixt – 69 євро. Проте у компаніях на кшталт Goldcar ви повертаєте машину самостійно в будь-який час, залишивши її на стоянці, а ключі – в спеціальній скриньці.

Впевніться в тому, що ви віддаєте чистий автомобіль, заправлений до повного баку, якщо це передбачено умовами договору. Наприклад, компанія Centauro вимагає повернення чистої машини і обіцяє зняти гроші (сума не уточнюється), якщо знадобиться професійна чистка авто. Якщо повернення чистої машини не входить в умови прокату, мити її не потрібно.