Редакція The Village Україна запитує у фахівців з чистоти, у якій послідовності варто прибирати дім та яких помилок припускаються люди під час цієї роботи.


Інна
працівниця місяця в Чиста Хата

Перш за все треба скласти план прибирання. Головне правило прибирання: правильний «маршрут» у приміщенні, щоб не повертатися з віниками та ганчірками в уже прибрані ділянки.

Напрямок прибирання – «згори вниз»: пил все одно осяде з шафи на стіл, зі столу на підлогу, значить немає сенсу мити підлогу спочатку.

Для економії часу можна поєднувати такі процеси, як дезинфекція ванної кімнати хімічними засобами та прибирання пилу в кімнаті, або ж поки анти-жир «воює» з забрудненнями на плиті, можна привести до ладу іншу кімнату.

Найбільш поширені помилки під час прибирання:

 Швидко і якісно прибрати неможливо. Якщо прибираєте самотужки, краще розділити квартиру на зони і по черзі їх опрацьовувати.

Неякісні засоби для прибирання, і особливо їх нераціональне використання та змішування. Шкода для здоров'я та гроші на вітер.

Очікування генерального прибирання. Чисто там, де не смітять, і якщо систематично підтримувати чистоту щодня, можна уникнути «судного дня».


Даша Прокопенко
Mee.Services

Почніть прибирання з миття вікон. Це затратний за часом процес. Зніміть москітні сітки, закиньте в прання фіранки та очистіть внутрішню раму.

Головне правило швидкого та якісного прибирання: роздiляти роботу на конкретні завдання, а не намагатися зробити все й одразу. Наприклад, прибираючи у ванній, спершу треба вимити саму ванну, змішувачі та унітаз, не думаючи про пил та миття підлоги. Останнє краще зробити окремим пунктом і відразу по всій квартирі.

Прибирання проводиться згори донизу, зліва направо. Ми вчимо наших спеціалістів прибирати в наступній послідовності:

 кухня

 туалет і ванна кімната

 прибирання пилососом

 прибирання пилу

 миття підлоги

Лайфхаки

Чистити жалюзі. Змішати ½ рівних пропорцій води і оцту у відрі для прибирання. Одягнути на руку шкарпетку і змочити її у отриманому розчині. Після цього розпочати видалення пилу і бруду з пластинок.

Харчова сода для прання білизни. Додайте до прального порошку 100 грамів харчової соди і ваш одяг після прання залишиться білим.

Підібрати дрібні шматочки скла. Візьміть шматок хліба і притисніть його до місця, де розбилося скло. Позбуватися скляних уламків у такий спосіб швидко та дієво.

Очистка мікрохвильової печі. Змішайте рівну кількість води і оцту в посуді для мікрохвильової печі (разом з невеликим дерев'яним предметом, наприклад зубочисткою, щоб запобігти кипіння або інших небезпек). Прогрівайте посудину з розчином протягом 5-10 хвилин на спеціальному підвищенні для мікрохвильовки. Зачекайте, аби розчин охолонув. Протріть всередині мікрохвильової печі губкою або паперовим рушником. Також можна додати в суміш лимон для свіжого запаху.

Подряпини на дереві. Волоський горіх допоможе приховати вади на дерев'яних меблях. Потріть проблемне місце, і м'якоть горіха приховає всі подряпини і недосконалості.

Чистимо ванну. За допомогою грейпфрута можна очистити ванну від вапняного нальоту. Розріжте його навпіл та присипте сіллю половину, яка очищатиме ванну і за кілька хвилин протріть ванну.

Губка для миття посуду. Щоб губка для миття посуду залишалася сухою і чистою  якомога  довше, скористайтеся затискачем для паперів. Так вона прослужить ще не один місяць.

Чистимо килим. Плями з килима можна вивести розчином води і оцту (співвідношення 2:1). Обробіть плями цим розчином, потім покладіть на нього мокру тканину і відпарте праскою протягом 30 секунд. Килим буде чистим.

Найбільш поширені помилки під час прибирання:

Не можна мити вікна у сонячну погоду. Миючий засіб, яким оброблена поверхня скла, під прямими сонячними променями засихає і утворює плями, які дуже важко відмити.

 Серветки з мікрофібри при митті різних поверхонь дуже часто збирають в кулак і в такий спосіб намагаються позбутися бруду. Якість прибирання у цьому випадку низька, бо мікрофібра не виконує свої функції. Для якісного прибирання необхідно серветку скласти вдвічі або вчетверо (залежно від розміру) і рівною робочою поверхнею видаляти забруднення. Мікрофібра – це волокно з множинними дрібними мікрокапілярами, якi створюючи силу поверхневого натягу, вичищають рівну поверхню від пилу, жиру і бруду, не залишаючи розводiв.

Вироби з натурального каменю не можна мити кислотними розчинами. Кислота роз'їдає поверхню з натурального каменю, вона стає жорсткою і бруд, що потрапляє на цю поверхню, проникає глибоко в пори. Якщо кислота потрапила на камінь, необхідно відразу промити водою і протерти сухою серветкою. Пошкоджена поверхня відновлюється тільки шляхом шліфування і подальшої професійної обробки натурального каменю.

Якщо рідина пролилась на килим, не можна розтирати пляму в різні боки. В такому випадку необхідно серветкою збирати рідину від країв плями по спіралі до центру.

 Господині часто прибирають без рукавичок. Хімія, проникаючи в пори шкіри, накопичується в організмі та може викликати алергію. Необхідно прибирати в рукавичках, а потім чисту поверхню перевірити руками.