Нова схема руху транспорту на Подолі, зона для громадського транспорту, демонтовані МАФи, новий стритфуд та фонтан – команда архітекторів та урбаністів «Нова Контрактова» показала ескізний проект реконструкції Контрактової площі.

У проекті беруть участь, зокрема, міська влада, архітектурні бюро (Архітектурна майстерня Максима Коцюби, Buro-o Architects) та «Агенти змін».

За основу взяли пропозицію, що здобула перемогу на архітектурному конкурсі з ревіталізації Подолу у 2015 році.

Графіка: Nova Kontraktova

Щодня Контрактовою площею проходять 40 тисячі людей

Антон Олійник

головний архітектор проекту «Нова Контрактова»

Нині все перебуває на етапі проекту та громадських слухань. Немає узгодженого кошторису. Є три розпорядження: про реконструкцію вулиці Сагайдачного, про перший та другий сквери і про сквер №3. У такій же послідовності планується реалізовувати проект.

Проект реалізовується за державні кошти – за рахунок киян. Якщо фінальна сума буде занадто великою для міста, ми повертаємося до етапу креслень та проектних розробок. Орієнтовно кошторис буде розглядатися вже на початку 2018 року. Якщо кошти виділять вчасно, то перший етап, вулицю Сагайдачного, можна буде реалізувати у першій половині 2018-го.

Наскільки мені відомо, міський бюджет вже був затверджений, і в ньому на Контрактову площу виділено недостатньо коштів. Є загроза, що нам доведеться все переробляти, аби почати реалізацію проекту у 2018 році.

За оптимістичного розкладу, якщо будуть кошти та воля, то весь проект можливо реалізувати менше, ніж за рік.


Транспорт спрямують за новою схемою. «Більшість лівих поворотів стануть безконфліктними». На перехрестя додадуть світлофори
Громадський транспорт рухатиметься за новими маршрутами. Через зміну руху в зоні навколо площі має збільшитися кількість місць для паркування

Максим Коцюба

керівник Архітектурної майстерні Максима Коцюби, учасник проекту

«Нова Контрактова» – це комплексний проект, який потребує участі багатьох людей. Ядром цього колективу є команда «Київської вітальні», що здобула перемогу на архітектурному конкурсі у 2015 році. За два роки особливих зрушень у цьому процесі не відбувалося. Але з весни 2017 року ми почали активно працювати над цим проектом.

Наша студія спеціалізується на ландшафтній архітектурі. Рішення про використання жовтої цегли в оздобленні пішохідної зони на Контрактовій було частиною першого проекту «Київська вітальня». Та це рішення усі учасники проекту підтримують і зараз. По-перше, вона оживить простір у зимовий період. По-друге, вибір жовтого кольору дозволить витрачати менше коштів на освітлення площі.

До того ж ми відповідаємо за озеленення території. Контрактова площа буде засаджена деревами. Раніше вона була територією для автомобілів із маленькими острівками зелені, затисненими між дорогами. Пішохідна Контрактова надає можливість змінити ситуацію. Зелень вийде на територію – і ми сподіваємося, що це стане прецедентом для усього міста.

Якою є роль міської влади у цьому проекті? Проект подібного масштабу не може бути реалізований без допомоги влади. Адже у цьому випадку йдеться про реконструкцію не лише окремої території, а важливої частини міста.


МАФи у сквері №3 поблизу станції метро «Контрактова площа», розпочали демонтувати влітку 2017 року. Команда називає це «розчисткою середовища» і «підготовчими роботами до початку реконструкції Контрактової».
На площі лишать єдиний кіоск: шість секцій – у кожній розміститься окрема точка стритфуду

Усюди – на Контрактовій та на Сагайдачного – для мощення використають єдиний варіант цегли. Вона буде жовтого кольору.

Для станції метро, трамваїв та маршрутних таксі облаштують спільну зону пересадки.

Від старих виходів із метро відмовляться. Замість них встановлять пандус. Завдяки цьому головний пасажиропотік проходитиме під транспортною зупинкою.

На площі встановлять дві громадські вбиральні. Обидві будуть інклюзивними.

Зелена зона на території збільшиться. Газони розмістять нижче за рівень мощення, тому під час дощу бруд не потраплятиме на зону для пішоходів. Огорож навколо газонів не буде.

Біля трамвайних рейок висадять 20 морозостійких голландських сакур.

На вулиці Сагайдачного буде 28 червонолистих кленів.

Біля церкви Богородиці Пирогощі висадять 6 ясенів.

Рекламу і дорожні знаки, які стануть непотрібними, приберуть з площі – щоб очистити простір візуально.

За планом, Контрактова повинна стати зоною, вільною від реклами.