Veterano Cab – сервіс таксі від власника мережі Pizza Veterano Леоніда Остальцева, який розпочне роботу 25 квітня. Керівник проекту розповідає The Village Україна про те, як працює додаток і як він збирається конкурувати з іншими сервісами таксі.

Леонід Остальцев


засновник сервісу Veterano Cab

Наші проекти – це можливість знайти місце в мирному світі для людей, які пройшли війну. У цьому сенсі дуже важливе значення має і Veterano Cab.

За моїми підрахунками, цей проект може надати можливість заробітку понад 3 тисячам ветеранів. Нині в Києві мешкає близько 15 тисяч учасників бойових дій. Із них щонайменше третина має автомобілі. Ці люди зможуть долучитися до нашої компанії і виконувати хоча б кілька замовлень на день – принаймні по дорозі на роботу чи з роботи.

Певна річ, окрім ветеранів, до нашої команди можуть долучитися всі охочі.

Додатки Veterano Cab уже доступні в AppStore та Google Play Store.
Перші замовлення у сервісі можна буде зробити 25 квітня.

Як з’явилася ідея Veterano Cab?

Нам досить часто писали, щоб, окрім інших проектів у сфері послуг (Pizza Veterano, Veterano Coffee), ми відкрили ще й таксі. Хтось писав жартома, хтось серйозно. Певний час я на це не звертав уваги. Але якось ми зустрілися з волонтером Олегом Брацлавським, який ще мене возив на війну. У нього був великий досвід роботи у сфері таксі. Він запропонував придумати щось у цій сфері.

Ми розглядали винятково варіант із мобільним додатком. Адже це можливість організувати роботу служби таксі із залученням мінімальної кількості людей. У такому випадку нам не потрібні люди, які будуть сидіти на телефоні – програма все організовує сама. Потрібна тільки людина, яка хоче кудись поїхати, і людина, яка може когось відвезти. Своєю чергою, програма дає можливість їх зв’язати та організувати поїздку.

Утім, коли ми спробували з’ясувати, скільки коштуватиме написати програму на кшталт функціоналу Uber, ціна виявилася захмарною – щонайменше 250 тисяч доларів. Та невдовзі зустрілися із розробниками, які шукали можливість вийти на український ринок. Ми знайшли з ними точки дотику і вирішили спробувати зробити спільний проект. Нашою принциповою умовою було, щоб ми організували компанію в Україні і платили податки тут.

Veterano Cab працює за принципом більшості додатків для замовлення таксі: користувач замовляє автомобіль, і додаток зв'язує його із вільним водієм.

Що виділяє Veterano Cab серед інших сервісів?

У цьому напрямку ми працювали впродовж чотирьох місяців: готували програми для водіїв і клієнтів, тестували їх і враховували помилки – не лише наші, а й колег. За цей час зрозуміли, що додаток працює і може надати ринку унікальну пропозицію.

Ми вже порівнювали формати заробітку і тарифи з іншими компаніями на ринку. З нами водії будуть заробляти більше. До прикладу, відсоток, який ми беремо з водія, буде менший, ніж в Uber. До того ж у нас є унікальна пропозиція з фільтрами: при замовленні клієнт зможе обрати додатковий критерій на кшталт наявності в машині дитячого крісла чи можливості палити в автівці чи перевозити тварин. Наприклад, буквально сьогодні зареєстрували водія, у якого в автівці сім місць і два дитячі крісла.

Наразі доступні три фільтри, але у фінальній версії їх буде більше; детальніше ми розповімо про них згодом. Звичайно, додаткові послуги будуть впливати на кінцеву вартість проїзду для пасажирів, але це буде обґрунтована ціна. Проте водії, які надаватимуть ці послуги, зможуть заробляти більше.

На якому етапі перебуває проект?

Запуск Veterano Cab плануємо на 25 квітня. Цього дня ми проведемо перші поїздки, влаштуємо промоакції. Першим пасажирам і водіям будемо робити подарунки. Піцу із Pizza Veterano даруватимемо, наприклад.

«Звичайно, буде непросто конкурувати з компаніями на кшталт Uber. Вони мають шалені гроші на рекламу і можливість надавати водіям бонуси. Своєю чергою, ми будемо робити ставку на Facebook, сарафанне радіо і медіа»
«Ми працюємо у сфері послуг, працюємо з людьми. Тому для нас дуже важливо надати сервіс якомога вищого рівня. У нас є принцип: якщо ми припустилися помилки, ми обов’язково її виправимо»

За перші чотири дні, коли наші додатки стали доступні для платформ iOS i Android, ми зареєстрували 1500 пасажирів і близько 300 водіїв.

Попит на сервіс уже є, але задовольнити його з такою кількістю водіїв поки було б непросто. На те, щоб створити пропозицію, у нас буде три тижні до запуску.

Нині триває тестування сервісу. Паралельно ми шукаємо автомобілі і водіїв, реєструємо пасажирів. Наступного тижня почнемо проводити модерацію водіїв: перевіряти водійські права, стан автомобілів тощо.

Головні вимоги до машин – задовільний технічний стан, безпека та чистота. У нас є окрема вимога – ми вирішили повністю відмовитися від «ланосів». До того ж у нас є окремий пункт, який визначає, що ми не співпрацюємо з автомобілями, виробленими у Російській Федерації.