The Village розповідає про хороші звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим. Цього разу поговоримо про те, як почати контролювати час, який ви щодня проводите в гаджетах.

Сергій Хабаров


менеджер проектів у Setka

Кілька років тому я дізнався про ідею quantified self (кількісна самооцінка). Вона полягає в тому, що людина збирає якісні та кількісні дані про себе для більш об’єктивного уявлення про власний фізичний та психоемоційний стан. У статті, де був описаний цей метод, пропонували набір додатків для оцінки часу, проведеного в гаджетах. Я пробував декілька, але залишив тільки два – можливо тому, що вони не вимагають від мене нічого надскладного, а самі збирають інформацію.

Перший – RescueTime – пропонує багато статистики: які програми і сайти активні, позначає час, проведений в інтернеті, як продуктивний або не дуже. Для цього у сервісу є велика база даних сайтів і додатків, і кожний з них уже відзначено однією з п’яти категорій – від того, який «дуже відволікає» до «дуже продуктивного».

За замовчуванням YouTube в першому, а Excel – в останньому, але можна змінити налаштування під себе. Якщо ведеш проекти в Telegram, а на YouTube дивишся тільки корисні лекції, то позначаєш час, проведений у них, як продуктивний. Частина додатків і сайтів, яких немає в базі, треба забивати вручну. Наприклад, я проводжу багато часу на сайті Setka (система управління контентом, створена видавництвом Look At Media – ред.), сервіс не знає такого сайту, але я позначаю, що це продуктивний час.

Спершу я розглядав звички поведінки за комп’ютером щодня, намагаючись вирахувати дрібні поглиначі часу. Коли бачиш у сухій статистиці дня списки сайтів, про які не пам’ятаєш, то намагаєшся ставитися до серфінгу свідоміше.

Зараз я відмовився від щоденного моніторингу, а основне джерело інформації для аналізу – лист з результатами тижня: скільки часу я провів за комп’ютером, які програми використовую найчастіше. Збільшення так званого часу, який відволікає (distracting), означає, що порушений баланс між роботою та відпочинком.

Раз на тиждень я роблю власну розсилку. Щоб дізнатися, скільки часу я витрачаю на її підготовку, дивлюся в RescueTime на роботу в текстовому редакторі Ulysses. А щоб впровадити звичку перевіряти пошту рідше, переглядаю динаміку за часом у поштовому клієнті.

Найцікавіший звіт – за рік. Наприклад, у 2017-му картина була такою:

 2 460 годин за компом, понад шість годин на день;

 1 925 годин продуктивного часу (78%);

 топ додатків: пошта (172 години), Telegram (170 годин), Slack (132 години), Setka.io (89 годин), Excel (64 години).

У 2016-му я явно витрачав більше часу на Telegram, пошту і перегляд коубів:

2 743 години за компом, понад сім годин на день;

 1 841 годину продуктивного часу (67%);

 топ додатків: пошта (223 години), Telegram (214 годин), VLC-плеєр (198 годин), Evernote (57 годин), Coub (53 години).

ПОРАДА


Мені здається, важливо дивитися не на щоденні цифри, а на динаміку змін за період. Якщо залипнув на чотири години поспіль у грі, то це погано. А якщо середній час, проведений у телефоні щодня, не сильно змінюється протягом тижня, значить – усе в порядку.

Можна розширити облік і рахувати випиті чашки кави, кроки і калорії, годинни сну. Можна описувати своїми словами кожен проведений день, наприклад, через сервіси I Done This або додаток Day One. Навіть якщо ви не дуже збираєтеся аналізувати отримані дані, мені здаєтся, що важливим побічним ефектом такого підрахунку буде велика усвідомленість – що ми робимо, коли та навіщо.

Текст: Юлія Рузманова

Переклад: Кріс Ілларіонова

Обкладинка: freestocks.org / Unsplash