The Village розповідає, як обирати спецокуляри та чого не можна робити перед обстеженням.


Уляна Бондаренко

редакторка The Village

Мені ніколи не потрібно було носити окуляри. Але через університет і роботу по 8 годин 5 днів поспіль стало страшно, що зір я все ж зіпсую. Та й іміджеві окуляри пізніше захотілося, бо іноді вони доповнюють діловий образ.

До того я чула про лінзи, які рятують під час роботи за комп’ютером. Мені повністю перевірили зір, хоч я й запевняла лікаря, що бачу бездоганно. Потім запропонували оправу й обрали до неї світлозахисні лінзи.

Важливо, щоб оправа зручно сиділа та не тиснула на перенісся. Лінзи безбарвні, але екран крізь них тьмяніший і тепліший. Тепер наприкінці робочого дня очі менше стомлюються і не так червоніють. Хоча, може, це я так себе заспокоюю.


Катерина Альтер

оптиметристка

Гаджети випромінюють світло, у спектрі якого є шкідливі синьо-фіолетові промені. Саме через них після довготривалого контакту з технікою ми відчуваємо сухість, «пісок» в очах, нечіткість зору, головний біль і біль у надбрівних дугах. Від цього захищають окуляри з блокувальними лінзами.

Важливо, щоб лінзи пропускали інше світло, зокрема синьо-блакитне. Синьо-блакитне світло навпаки корисне для організму: воно поліпшує настрій, працездатність і самопочуття загалом.

За вибіркове світлопропускання відповідає спецпокриття на лінзі. Окуляри з такими лінзами зменшують пошкодження клітин сітківки на чверть. Коли увімкнете гаджет, то побачите, як покриття відбиває шкідливе світло: лінзи відсвічуватимуть фіолетовим.

Окуляри для роботи за комп’ютером підбирає офтальмолог чи оптометрист. Перед візитом до лікаря не вживайте препарати, які впливають на гостроту зору. Результати можуть бути неточними, якщо ви пили алкоголь напередодні чи не спали вночі. Головне під час перевірки – це відчуття: очам має бути комфортно. Якщо течуть сльози, картинка роздвоюється чи пливе, скажіть про це лікарю.


Текст: Маша Шаталіна

Переклад: Ріта Дудіна

Обкладинка: Sebastian Mantel / Unsplash