The Village Україна дає п'ять порад, які подовжать життя смартфонів.

Влад Філатов


хай-тек-журналіст

Ми хочемо отримати максимум від смартфонів, завантажуючи десятки начебто корисних додатків, знімаючи на камеру все підряд та надсилаючи мільйони повідомлень. Це може призвести до лагів. Їх можна уникнути, якщо дотримуватися кількох правил.

 Контролюйте пам’ять у сховищі

I iOS, і Android не працюють нормально, якщо смартфон переповнений файлами. Стежте за тим, щоб залишалося не менше ніж 10% від первинного об’єму внутрішньої пам’яті. Наприклад, у iPhone X з 62 гігабайтами пам’яті має бути вільних 6-10 гігабайтів.

Перший спосіб: робити бекап у хмарні сервіси на кшталт Google Фото. Головне – заливати файли у звичайному, а не початковому розмірі (це можна налаштувати). Так у вас не стиснуться фото до 16 мегапікселів, а місце у хмарному сервісі безлімітне та безкоштовне.

Другий спосіб: чистити кеш додатків. Найбільше кешу займають Instagram, Facebook, Twitter тощо. Коли ми дивимося фоточки друзів чи гортаємо смішні картинки, усі дані залишаються в смартфоні. Якщо у вас Android, у налаштуваннях знайдіть «Додатки» та натисність «Очистити кеш». В iOS так не вийде, треба періодично видаляти додаток і встановлювати його знову.

Продивіться додатки і спитайте себе, як давно ви їх запускали. Позбувайтеся бажання говорити собі «Не зараз, це мені точно знадобиться». Зазвичай це не так.

 Регулярно оновлюйте ОС та додатки

Оновлені додатки мають менше проблем і краще оптимізовані, як і операційні системи. Регулярно оновлюйте їх, щоб смартфон працював швидше чи хоча б довше тримав заряд.

iOS із кожним апдейтом видаляє сміття із системи на кшталт звітів про помилки та іншу неактуальну аналітику. Не бійтесь оновлень, тим паче, зараз оновлення можна вмикати на фоновий режим.

 Вмикайте режим енергозбереження лише за потреби

Режим енергозбереження сповільнює смартфон у 2-2,5 раза. І якщо він увімкнений постійно, то ви користуєтеся дуже обмеженою версію того, що в нього вклали інженери. Вмикайте його лише якщо вам треба робити з телефоном щось важливе, а заряд добігає кінця.

 Періодично вимикайте смартфон

Деякі проблеми вирішує перезавантаження. Перезавантажуйте смартфон раз на тиждень: тоді вимикаються фонові процеси, які зменшують його продуктивність.

 Скиньте смартфон до заводських налаштувань

Робіть це, якщо вашому смартфону більше року. Якщо у вас iOS – почекайте, доки йому виповниться два. Перед скиданням бекапніть необхідне. А після цього не полінуйтеся налаштувати смартфон ще раз.

Так ви позбавите техніку глибинного сміття.

Текст: Маша Шаталіна

Переклад: Ріта Дудіна

Фото: StockRocket / stock.adobe.com