The Village розповідає, чому варто складати одяг вертикально і як зробити це правильно.

Маша Шаталіна


редакторка The Village

Японський метод зберігання

Вертикальне зберігання – один із головних принципів філософії чистого дому японки Марі Кондо. Хоча деякі її рекомендації суперечливі (у книгах «Магічне прибирання» й «Іскри радості»), та вертикальне зберігання має щонайменше два плюси.

По-перше, якщо охайно згортати речі, то вони займуть менше місця, ніж якби вони висіли на вішалках чи лежали на полицях. Так увесь одяг видно одразу – легше знайти потрібний. По-друге, за японським методом речі треба зберігати в ящиках чи корзинах – це ергономно. Розміри ящиків і корзин завжди обмежують кількість одягу. Я натрапляла на такий метод зберігання у шухлядах комода. Комода в нас не було, вертикальне зберігання вабило простотою, але полички в шафі для цього не пасували.

Базовий метод згортання речей

Як це допомагає у житті

Ми викинули дві громіздкі шафи (у дитячій і в спальні) та купили гардероб «Пакс» в IKEA, залишивши в ньому з десяти лише дві полички. Інше ми замінили на сітчасті корзинки. Це зручно: згорнуті речі справді займають удвічі менше місця і їх усі одразу видно. По-перше, речі можна охайно дістати, не перевернувши всю поличку. По-друге, як пише Марі, менше речей залишається на дні, тож увесь одяг можна буде діставати частіше.

ПОРАДА

Замініть полиці в глибокій шафі на ящики чи корзини – так ви побачите всі речі, не влаштувавши безладу при пошуках.

Переклад: Ріта Дудіна

Фото: Africa Studio - stock.adobe.com