У новій рубриці The Village розповідає про корисні звички та прості дії, які можуть зробити життя кращим.


МАРІЯ ГЕЛЬМАН

креативна директорка, авторка каналу «Муки свідомого вибору»

Кожна виготовлена пластикова соломинка досі десь є. Світової статистики немає, української тим паче, але у США, наприклад, викидають понад 500 мільйонів трубочок щодня.

Більшість із них не відмічені «утилізаційним трикутником», і компанії з переробки сміття їх майже не приймають. Тому соломинки просто викидають. Щось опиняється на сміттєзвалищах, щось потрапляє до річок і, зрештою, збирається у сміттєві плями посеред Тихого, Атлантичного, Індійського та Північно-Льодовитого океанів.

Щороку від пластику задихаються і страждають понад 100 тисяч морських мешканців. Наприклад, у 2015 році зоологи витягали з носа морської черепахи пластикову трубочку.

Зоологи витягали з носа морської черепахи пластикову трубочку

Прогнозують, що до 2050 року в морі буде більше пластику, ніж морських жителів, якщо не вжити заходів.

 Удома пластикові трубочки можна замінити на багаторазові, зроблені з бамбуку, скла чи металу. За ними досить легко доглядати, мити зсередини можна спеціальною щіткою.

 Якщо, відповідно до медичних показань, потрібно користуватися біорозкладними одноразовими варіантами, то обирайте зроблені з паперу або крохмалю. Але пам’ятайте: для того, щоб вони розклалися, треба забезпечити спеціальні умови для переробки сміття на добрива. На звичайних звалищах їх нема.

 Соломинки можна носити з собою в спеціальних наборах з іншими замінниками одноразових речей: виделками, ложками, зубочистками тощо.

Порада:

Під час замовлення коктейлю, кави, смузі та інших напоїв попередьте бармена чи офіціанта, що вам не потрібна соломинка. Інакше її подадуть разом зі склянкою. І навіть якщо ви нею не скористаєтеся, вона однаково опиниться на смітнику.


Текст: Таня Сімакова

Переклад: Євгенія Луценко

Фото: Matheus Ferrero / Unsplash