Ілюстраторка Женя Олійник для онлайн-видання «Повага» створює серію малюнків, які пояснюють, як «працює» сексизм. «Повага» пише про сексизм у медіа та політиці. «На жаль, матеріалу не бракує», – каже Женя.

У рамках кампанії «Спитай жінку» проект закликає медіа запрошувати на ефіри та брати коментарі в експерток.

Женя Олійник


ілюстраторка

Світ трохи змінився останнім часом: жінки вже можуть голосувати, мати окремий рахунок у банку, здобувати освіту й обіймати керівні посади (за рівну платню, правда, доведеться поборотися ще якусь сотню років), тож багато з них перестали бути депресивними домогосподарками й можуть розказати щось цікаве, скажімо, про лікування раку, штучний інтелект чи наступні вибори. Для більшості українських медіа це, щоправда, не очевидно. Для їхньої аудиторії, відповідно, також.

Минулого тижня я малювала картинку про «лист ста француженок», у якому підписантки у доволі дивний спосіб виступали на захист чоловіків, несправедливо, на їхню думку, звинувачених у домаганнях. Мене засмучує, що після того, як десятки тисяч жінок заявили, що дуже втомилися від «незграбних залицянь» чоловіків (на практиці це означає, що незнайомець цілком може помацати тебе за дупу просто посеред вулиці – або колега може зробити те саме на роботі), інші жінки намагаються довести, що в цьому немає нічого поганого. Це просто суперечить прогресу.

Спроба потролити тролів, які починають невтомно вправлятися в словотворі щоразу, як бачать у тексті фемінітив. А могли б використати свою енергію на оновлення словників, де таких слів бракує.

У мене була картинка про стереотипи щодо чоловіків, які беруть відпустку для догляду за дитиною (бо ні, дорога соціальна рекламо, піклуватися про своїх дітей так само, як дружина – це не значить читати їм книжку раз на півроку).

Загалом масова культура продукує достатньо дурних упереджень і щодо чоловіків. Але вони принаймні не спонукають ненавидіти себе або інших чоловіків.

Ілюстрації: Женя Олійник