Підготовка до подорожі за кордон — це квест з купівлі квитків, пошуку житла, вибору нетипових музеїв та закладів із тисячі туристичних маршрутів. Часто подорож триває не більше 5-7 днів, а хочеться встигнути пізнати нове місто, як своє. Для цього The Village Україна разом з туристичним пошуковиком Momondo підготували путівники європейськими містами «Для своїх».

У другому матеріалі українці, які тривалий час живуть за кордоном, розповідають, куди піти, що купити та де поїсти у Берліні, Льовені та Будапешті.

 Берлін, Німеччина

3,5 мільйони жителів

Зі Львова до Берліна літає WizzAir, ціни від 799 грн

Богдан Міфтахов — аналітик та публіцист з Києва. Два роки тому переїхав до Берліна на навчання у Вільному університеті, вивчає Східноєвропейську політику. Працює у Фонді Конрада Аденауера, займається розробкою стратегій.  Також пише для різних ЗМІ про європейську політику. Богдан веде Telegram-канал про життя у Берліні.

Де поїсти у Берліні

Я точно не фанат німецької кухні. Мій максимум – це сосиски з пивом. Та й Берлін не те місце, куди потрібно їхати на німецький гастротур, якщо такий навіть існує. Навпаки, тут ви знайдете типовий для мегаполіса набір: бургери, дьонери і паназійські ресторани. Про них і розкажу.

Cocolo Ramen — найкраща раменна Берліну. Тож готуйтесь до того, що про це знаєте не тільки ви. Скоріше за все потрібно буде постояти в черзі. В Берліні є два Cocolo Ramen, але щоб відчути справжню атмосферу – одразу йдіть в район Mitte (Gipsstr. 3). Хоч заклад і відчиняється о 18:00, люди під входом починають збиратися вже о 17:40. Посадка в самому ресторані мінімальна – до 25 осіб одночасно, всі інші чекають стоячи. Очікуючи можна поспостерігати за процесом приготування. До речі, влітку відкритий внутрішній дворик, тому черга проходить швидше.

MONSIEUR VUONG (Alte Schönhauser Str. 46 ) — ще один заклад, де немає резервування столиків і треба чекати на вході доки звільниться місце. Винятків не роблять навіть для Шарліз Терон і Крістен Стюарт. Monsieur Vuong — це чудовий в’єтнамський ресторан з крутою історією і приємними цінами. Замовляти: спрінг-рол з креветками — стартер, а суп Фо чи одну зі страв дня — як основне.

Thai Park  — це повна протилежність ресторанів. Вже більше 20 років в одному з парків Берліна збираються тайці і годують місцевих жителів своєю їжею прямо з підносів. Санітарні питання тут другорядні – головне атмосфера і автентичність.

Але якщо всі ці черги і парки з їжею не для вас, а ви хочете просто смачної паназійської кухні — прямуйте в Dong Do Restaurant. У цьому в’єтнамському ресторані мало туристів, приємні ціни і знаходиться він біля славнозвісної барахолки в Mauerpark.

Щоб купити берлінський дьонер, звичайно, можна прочекати півтори години в Mustafa's Gemüse Kebap на Mehringdamm 32. А можна купити не гірший в будь-якому з цих місць:

 Kebab baba біля Oranienburger Tor

 Ceylan Kebap Haus біля станції метро Nollendorfplatz

 Дьонер в переході на Zoologischer Garten

Що стосується берлінських барів, то це тема величезної монографії. Круті місця тут є майже в кожному районі. У будь-якому випадку центром для надмірного чи помірного споживання алкоголю залишається район Kreuzberg. На рівні з ним виступає новий осередок усіх берлінських тусовок — район Neuköln. Тут просто менше туристів, більше місцевих та й нові заклади все частіше дислокуються саме тут. Але якщо хочеться богемних посиденьок з вином чи коктейлем – райони Prenzlauer Berg і Mitte чекають на вас. Ось особисто мій топ барів Берліна зі списком порад:

 Mano Café на Skalitzer Str. 46A. Приходьте раніше і займайте столик-ліжко справа від входу.

 TiER на Weserstrasse 42. Приходьте маленькими компаніями до п’яти людей.

 Vögelchen на Eisenbahnstraße 6. Шафа в кутку – це вхід у підземний клуб.

 Lerchen und Eulen на Pücklerstraße 33. Готуйтесь стояти.

 Green Door на Winterfeldtstraße 50. Це класичний «спік ізі» бар зі своїми традиціями і класною коктейльною картою. Приходити невеликими компаніями.

 Club der polnischen Versager на Ackerstraße 16.  Почитайте історію будинку, в якому знаходиться цей «клуб польських невдах».

Бар DAS EDELWEISS, адреса: Görlitzer Str. 1-3

 Будь ласка, не везіть з Берліну шматочок стіни

Що і де купити, аби привезти з собою

На відому барахолку в Mauerpark – тільки за атмосферою і вуличним караоке. Скуплятись краще на барахолці на вулиці Straße des 17Juni, там є все-все-все.

Щодо сувенірів чи подарунків, то, будь ласка, не везіть з Берліну шматочок стіни. Краще завітайте до магазину Promobo, де місцеві дизайнери орендують невеличкі бокси і продають у них свої товари. Там ви точно щось знайдете.

Що обов’язково потрібно зробити у Берліні

Місцеві полюбляють проводити час біля води. Тож беріть пляшку Рислінгу і сідайте біля довжелезного каналу Ландвер (Landwehrkanal) в районі Kreuzberg, чи напроти музею Боде в парку Monbijou.

Окрім цього раджу повалятися в одному з місцевих парків. Мій улюблений – це Park am Gleisdreieck.

Ну і якщо ви будете в Берліні у вівторок, то обов’язково завітайте на джем-сешн джазу в бар das Edelweiss на Görlitzerstraße 1-3 . Вже декілька років кожного вівторка з 11 вечора на другому поверсі цього закладу відбувається магія.

Куди взяти екскурсію

Для початку збережіть собі карту мого друга Руслана, тут є як банальні туристичні маршрути, так і всі найкращі місця цього міста.

Щоб подивитися місто очима місцевого — звертайтесь до Каті з «Berlin by Kate».

Також раджу велотур по альтернативному Берліну.

Підніміться на гору Teufelsberg з екскурсією. Звідси збройні сили США прослуховували радіообмін в Східному блоці. Тепер тут справжній андерграунд з прекрасною панорамою міста.

Гора TEUFELSBERG

Яку фразу німецькою потрібно вивчити

«Einen Döner, bitte! Ohne Zwiebel» — один дьонер без цибулі, будь ласка. Але якщо хочете «повний фарш», то кажете: «Einen Döner, bitte! Alles komplett». Це вже місцевий мем, навіть пісня є.

Порада для тих, хто в Берліні вперше

 Оплачуйте проїзд. Контролери з’являються зненацька, дуже злі і штраф 60 євро.

 Не купляйте туристичні квитки на громадський транспорт, беріть звичайні проїзні на зону «A,B» (денний квиток – 7 євро, тижневий – 30 євро). Компостуйте.

 Готуйте готівку. Берлін — це місто кешу.

 З посвідченням журналіста вхід до музеїв — безкоштовний.

 Майже на всіх станціях метро (U-Bahn) є Wi-Fi, але це швидше виняток для Берліна. Тож купляйте сімку чи підключайте роумінг.

 Льовен, Бельгія

столиця провінції Фламандський Брабант

до 100 тисяч жителів

до Льовена можна доїхати за 20 хв прямим поїздом з Брюсселю. В столицю Бельгії літає МАУ з Києва та WizzAir із Польщі

Історія Наді Гринько та її переїзду до Бельгії почалася ще в 2014 році, коли дівчина звільнилася з великого автомобільного холдингу, зібрала валізи і переїхала на Балі. Там вона зустріла бельгійця в його останній день відпустки. Вони випили кавуновий сік, поспілкувалися, він поїхав в аеропорт, а після цього почався розвиток їхніх стосунків. Жили три місяці в Брюсселі, потім півроку на Балі, а в кінці 2016 року вирішили повернутися до Бельгії і жити в Льовені. Зараз у Наді власна студія з виробництва натуральних свічок з соєвого воску kouki.be

Де поїсти в Льовені

Bar Stan я б охарактеризувала як «своє місце на розі». На вигляд проста домашня кухня, але завжди дуже смачно. Можна взяти келишок і постояти чи посидіти на вулиці. Навіть якщо ви прийшли самі, завжди знайдте собі там компанію. Але найбільше це місце славиться своїм недільним бранчем з 10 до 14.

De Optimist — бар з концепцією foodsharing. Знаходиться у старовинній будівлі з височенними стелями і мінімалістичним інтер'єром, тераса у внутрішньому дворику — моя улюблена. Дуже атмосферне місце, особливо коли грає ді-джей.

 Я просто закриваю очі і вибираю пиво наосліп, інакше це неможливо

Винний бар Surlie — це обов’якове місце вечірнього моціону по Льовену! Маленький винний бар, для якого господар особисто відбирає натуральні вина на виноробнях Європи. Навіть у «біо магазинах» Бельгії ви не знайдете ці вина. Якщо ви голодні, сирку і хамону вам наріжуть, але окремої кухні там немає.

Напевно, не можна не відзначити найбільший у світі пивний бар The Capital, в якому зібрано близько 2000 найменувань бельгійського пива. Коли ми туди приходимо, я просто закриваю очі і вибираю пиво наосліп, інакше це неможливо.

Де випити кави

Trip advisor вважає, що найкраща кава у місті — кав'ярня MOK. І я не буду сперечатися — кава там хороша, але локація і атмосфера мені не подобаються. Особисто для мене найкраща кава в місті — кав'ярня ONAN. У них теж відмінна кава, своя роустерня і при цьому супер-локація. Заклад розташований на невеликій, але жвавій вуличці. Обожнюю сидіти там і спостерігати, як блукають люди, або що їдять гості в закладі навпроти.

Кав'ярня ONAN, адреса: Parijsstraat 28

Що і де купити, аби привезти з собою

У Бельгії багато талановитих дизайнерів. Раджу заглянути в магазин Plek і приглянути собі якусь цікаву річ для будинку. До речі, там продаються і мої свічки.

Шоколад! Звичайно, Бельгія — це столиця шоколаду. Будь ласка, не поспішайте бігти в мережеві магазини, загляньте до нашого локального шоколатьє у Tartufo. Це кращий шоколатьє Бельгії, на мою думку. Коробочка цукерок і трюфелів від нього — це обов'язкова покупка.

Сирний магазин Elsen Kaasambacht — просто зайти і залишитися в цьому магазині назавжди.

Шоколадна крамниця: TARTUFO, адреса: Louis Melsensstraat 14

Що обов'язково потрібно зробити

Потрібно обов'язково сходити на ринок! Навіть якщо ви нічого не плануєте купувати. Європейські ринки особливі і дуже добре передають настрій міста. Мій улюблений ринок у п'ятницю на площі Ladeuzeplein з самого ранку і до першої дня. Я люблю його, тому що там продають все! Але якщо часу у вас небагато, то, напевно, цікавіше буде піти на суботній ринок, що на Brusselsestraat. Почніть свій маршрут з Grote Markt, за церквою Saint Peter's Church, поверніть праворуч на Mathieu de Layensplein — там по суботах барахолка. Потім повертайтеся на Brusselsestraat, прогуляйтеся по ринку і йдіть на сніданок в La Pain Quotidien. Поснідайте там, але кави краще візьміть в закладі навпроти, в ONAN.

Ще можна прогулятися по вулиці Mechelsestraat до площі Vismarkt, і позазирати у маленькі магазинчики, де продається одяг місцевих дизайнерів.

 Льовен — це як наш КПІ, тільки місто

Куди взяти екскурсію

Льовен — це місто-університет. По всьому місту тут розкинулися будівлі найстарішого в світі (з досі діючих) Католицького Університету KU LEUVEN. Хто був у київському районі КПІ, уявіть: це як КПІ, тільки місто. Кожна будівля по-своєму красива і зберігає чимало історій. Тому, з усіх екскурсій я б вибрала саме екскурсію по будівлях університету.

Яку фразу треба вивчити місцевою мовою

До речі, в Бельгії три офіційні мови: французька, нідерландська (вона ж фламандська) і німецька. Але майже вся країна також володіє і англійською мовою. У Льовені говорять нідерландською, а ось в Брюсселі, що в 20 хвилинах їзди, — вже французькою.

Якось не приходить ніякої типової фрази одразу в голову, тим більше, що у Льовені всі охоче говорять англійською. Тому скажу банально:

 Dank je wel — спасибі

 Alstublieft — будь ласка

Порада для тих, хто приїхав до цього міста вперше

Майте на увазі, що багато кафе і магазинів зачинені в неділю і понеділок. Раджу попередньо все перевірити на tripadviser або google maps.

 Будапешт, Угорщина

Лежить на двох берегах Буда і Пешт, розділених Дунаєм

1,7 мільйонів жителів

Як дістатися: з Києва (Жуляни) майже щоденно літає WizzАir. Ціни стартують від 869 грн в одну сторону

Matt Klinn — сучасний художник, засновник арт-групи Srach. Народився у Дніпрі, переїхав до Угорщини у 2002 році. Малює, створює інсталяції та проводить виставки у Будапешті.

Є спеціальне слово на позначення унікальних і типових угорських предметів, продуктів та послуг, що пов’язані з угорським стилем життя — Hungarikum (хунгарікум). До них, у першу чергу, належать страви: знамениті м'ясні страви з паприкою, гуляш, салямі «Hertz», салямі «Pick», торт «Добош», млинці по-гунделівськи, палінка, фруктові бренді, бальзам «Unicum», токайське вино «Тokaji aszú». До списку також належать  тварини, озера, фрукти, овочі, танці, фарфор, і, звичайно, Кубик Рубика, запатентований у 1975 році угорським скульптором та викладачем архітектури Ерне Рубіком.

Де поїсти у Будапешті

Угорська кухня багата, різноманітна і дуже ситна. Угорці використовують безліч приправ, найпопулярніша серед яких паприка.

Усе розмаїття кухні можна відчути в одному місці — ресторані Trófea на вулиці Kiraly. Це улюблений заклад місцевих жителів, тут платять при вході і насолоджуються шведським столом. Столи ломляться від традиційних угорських страв. Тут є м’ясо, риба гриль та необмежене споживання напоїв (у тому числі пива, вина, шампанського). Ціни за вхід коливаються від 4399 форинтів (~ 14 €) до 6599 форинтів (~ 21 €) — залежно від дня тижня і часу доби. Якщо у вас день народження або інше свято, попередьте працівника на вході і вас чекає сюрприз.

 Буфет LÁNGOS працює цілодобово та цілорічно

На цій же вулиці знаходиться ресторан Frici Papa kifözdoée з улюбленими угорськими стравами, як вдома. На вулиці Wesselényi в єврейському районі є ще один чудовий ресторан Blue Ros  популярний серед місцевих жителів. Неподалік знаходиться найбільша синагога в Європі, побудована у візантійсько-мавританському стилі, відкрита 1859 року.

Якщо немає часу йти в ресторан, у місті є безліч вуличних точок з шаурмою Girosz. Але якщо хочеться спробувати справжній традиційний угорський фастфуд — це лангош. На станції метро Arány János utca, поруч з виходом є однойменний буфет LÁNGOS, який працює цілодобово та цілорічно.

Ситний лангош з різними начинаками оціняють любителі народної кухні. Підкріпившись, можна прогулятися до Базиліки Святого Іштвана, яка знаходиться неподалік. З оглядової тераси на куполі вікривається прекрасний вид на угорську столицю.

Де випити кави

Гуляючи проспектом Andrássy, біля опери розташована одна з найстаріших кав’ярень Művész. Ця кафе-кондитерська працює з 1898 року. Сюди на каву заходить богемна публіка в перервах між театральними репетиціями. Смачна кава, класичні тістечка і театральна атмосфера не залишать без вражень.

Кав'ярня MŰVÉSZ, адреса: Andrássy út 29

 Сюди на каву заходить богемна публіка в перервах між театральними репетиціями

Що і де купити, аби привезти з собою

Модникам і любителям ексклюзиву пораджу мануфактуру Vinylize, де продають окуляри з вінілових платівок, а також сумки та паски для одягу.

Місцеві бренди Nanushka і Nubu відомі далеко за межами країни. Стильні сучасні речі та аксесуари сподобаються навіть вибагливому стилязі.

Прихильникам вінтажу та ексцентрики — Retrock vintage shop budapest, де пропонують вінтажний шик і роботи місцевих дизайнерів.

Любителям старих речей та антикваріату варто податися на блошині ринки: відомий Ecseri piac та менш розрекламований Lőrinc piac.

Що обов’язково потрібно зробити

Romkocsmák — руїнні бари Будапешту, які є його візитною карткою. Це старі нежитлові будинки перетворені у альтернативні клуби, бери, буфети, концертні та художні майданчики — приклади того, як із недоліків міста зробити його переваги. Великою популярністю користується Szimpla Kert — атмосферний заклад для любителів випити, послухати музику, потанцювати. У цьому ж районі знаходяться інші руїнні бари — Koleves kert, Doboz, Ellátó Kert, Fogashaz, Corvinteto.

Невеликий бар Gólya Presszó — альтернативна публіка, часті концерти. Dürer Kert — культурний простір з музичними програмами на будь-який смак. Bródy Studios — арт-студія, приватний клуб та бар — художня тусовка з митцями. Культурний центр Trafó — театр, концертний майданчик, галерея. Поруч у дворі пивоварня Élesztőhaz.

Руїїний бар SZIMPLA KERT, адреса: Kazinczy u. 14

Будапешт — єдина у світі столиця-курорт, тому що тут дуже багато термальних джерел. Найбільша і найвідоміша баня відкрита 1913 року — SZÉCHENYI GYÓGYFÜRDŐ. Туди приходять натовпи туристів, що не завжди зручно, тому раджу відвідати Lukács gyógyfürdő, яку люблять місцеві жителі.

Куди взяти екскурсію

Музей Victor Vasarely — засновника оп-арту — його геометричні фігури надихають на творчість.

Пропоную податися на оглядову вежу Єлизавети — Erzsébet-kilátó. Вежа збудована у стилі романтизму, відкрита 1910 року і є найвищою точкою Будапешту — 527 метрів над рівнем моря. З вершини вежі відкривається чудова панорама на угорську столицю, а за ясної погоди видимість на 80 кілометрів. Вежа розташована не в центрі міста, тому там не зустрінеш багато туристів. А шлях туди — справжня пригода, адже на гору можна піднятися канатною дорогою Libegő, або дитячою залізницею Gyermekvasút.

Яку фразу угорською вивчити

Угорська мова не з легких. Якщо вам вдасться вимовити хоча б привітання і слова подяки, то місцевим жителям вже буде приємно.

 Jo  napot [йо напот] — Доброго дня

 Viszlát [віслат] — До побачення

 Igen [іген] — Так

 Nem [нем] — Ні

 Szia [сія] — Привіт / Бувай

 Köszi [кьосі] — Спасибі (коротка форма)

 Köszönöm szépen [кьосьоном сійпен] — Спасибі

 Sör [шьор] — Пиво

 Bor [бор] — Вино

Порада для тих, хто у Будапешті вперше

Якщо ви дістались до Будапешту літаком, раджу купити проїзний одразу в аеропорту. У кожному терміналі є кіоск міського транспорту BKK.

Скуштуйте суп gulyás, бальзам Unicum, токайські вина і купіть додому паприки.

Матеріал підготовлено за підтримки