Тенеріфе – найбільший із семи островів архіпелагу Канарських островів, в Атлантичному океані біля узбережжя Африки, що належить Іспанії.

The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка на острів.

Текст, Фото: Настя Кириченко

Дорога

Ми вирішили летіти на Тенеріфе з Кракова. На момент придбання квитків це був новий рейс Ryanair за цим напрямком.

Квитки Краків – Тенеріфе – Краків на одного обійшлися у 4365 гривень.

Автобус Київ – Краків у 800 грн.

Дорога до Польщі зайняла близько 23 год, 8 з яких довелося простояти в черзі на кордоні. При плануванні поїздки варто пам’ятати про непередбачувані обставини та розраховувати час із великим запасом.

Повертаючись, я обрала маршрут Краків – Перемишль, Перемишль – Київ.

Він швидший і зручніший, незважаючи на пересадки. Загалом займає 14 годин. Вартість – приблизно 900 грн. Додатковий плюс цього маршруту – немає потреби стояти в черзі на кордоні, оскільки в Інтерсіті перевірка документів відбувається під час руху потяга.

Через ранній виліт і пізній приліт довелось зупинятися на ніч у Кракові двічі.

Готель неподалік аеропорту коштував 700 грн, готель біля вокзалу – 750.

Проживання

Ми забронювали житло лише на перші 3 дні з 10, оскільки планували об’їхати увесь острів і не прив’язували себе до одного міста.

Перша зупинка була на півночі острова, неподалік аеропорту та міста Лос-Амерікас. Кімната у готелі на три дні коштувала майже 200 євро. 50 з них були за прибирання. Варто звертати на це увагу при бронюванні через booking.com.

Ми проживали в квартирах, готелях, сімейних будинках та наостанок у кемпінгу з екобудинками біля підніжжя гори La Montana Roja.

У середньому на житло ми витрачали не більше як 50 євро на добу. Чим вище рухатися по острову, тим кращі умови за ті самі кошти.

Нам вдалося пожити у 7 місцях: Коста-Адехе, Лос-Сілос, Пуерто-де-ла-Круз, Сан-Крістобаль-де-ла-Лагуна, Сан-Ісідро, Гранадилья-де-Абона та Лас-Гальєтас.

Транспорт

Напроти аеропорту Тенеріфе-«Південний» розміщена багаторівнева парковка, де стоять переважно автомобілі компаній, що здають їх в оренду.

Можна взяти Smart чи авто на велику сім’ю.

Цінник – від 11 євро за добу.

Потрібно мати при собі водійські права.

Деякі фірми вимагають певний водійський досвід.

У нас було 2 посвідчення з досвідом близько 5 років кожне, ми взяли Smart Forfour за 25 євро на добу в компанії Pluscar.

Головний плюс у тому, що вони не вимагають завдатку, як це роблять інші компанії (в середньому 300 євро, які будуть заблоковані на рахунку на час користування).

Краще брати малогабаритне авто, оскільки на острові є не лише широкі траси, а й вузькі серпантини. До того ж невелике авто – шанс знайти компактне місце на безкоштовній парковці.

Зупинка на платному паркінгу коштуватиме близько 20 євро за добу.

На 10 днів нам вистачило 30 літрів бензину, який коштував 30 євро.

Їжа

Кухня Тенеріфе – це перш за все свіжі морепродукти.

У Лос-Крістіанос must eat у Restaurante El Cine. Він захований між безліччю інших закладів, зовні не має жодних особливостей, але тут подають свіжі креветки, восьминогів, стейки з тунця та кальмари, канарську картоплю та салат із помідорів. Вечеря на двох із чотирьох страв та пляшки вина коштуватиме 40 євро.

Туди просто дістатися з багатьох сусідніх міст, прогулюючись набережною.

У всіх містах на півдні популярні англійські сніданки, ризото з морепродуктами (порції на двох). А також заклади, що спеціалізуються на тапасах.

Обід у місцевому McDonald’s коштуватиме 20 євро. Включно з морозивом. Також у меню є пиво.

Продукти в супермаркеті

Чорізо, салямі, прошуто, набір сирів, оливки та помідори, фрукти, креветки, тунець, йогурти, хліб та вино, яких вистачало на дві дні коштували 30 євро. В більшості апартаментів були умови для того, щоб готувати вечерю. Якщо готувати бажання немає, ідеальний варіант – пікніки. Місць для них із красивими панорамами – на кожному кроці. Головне, щоб погода сприяла і не було сильного вітру.

У Лос-Сілос біля готелю Rural Finca La Hacienda була найбюджетніша вечеря – 2 супи, картопля по-канарськи, свинина та вино коштували 10 євро. Ніхто не розмовляв англійською, але персонал привітний, пригощають закусками та домашньою лимончелою.

У Пуерто-де-ла-Круз, неподалік «Лоро-парку», варто відвідати ресторан Tambo з величезними порціями асорті з морепродуктів.

Культурна програма

Якщо бажаєте піднятись на вулкан Тейде – потрібно купити квитки на нього в день прильоту.

На сайті можна обрати день, час підйому та спуску. Є сміливці, які піднімаються та спускаються пішки, але на це потрібна хороша фізична підготовка та багато годин.

Загалом потрапити на вулкан можна, маючи хороше везіння.

Усі 10 днів нашого перебування підйом був закритий у зв’язку з погодними умовами. На сайті дають кілька опцій на вибір – перенести спробу на інший день або повернути кошти. 54 євро з двох на підйом та спуск.

Те саме стосується ущелини Маска.

Варто підготувати зручне взуття, вирушити зранку, щоб за кілька годин потрапити на пляж, звідки на кораблі можна дістатися до міста. Проте ущелину також іноді закривають через обвали, а в разі шторму корабель може не забрати туристів без попередження, у зв’язку з чим доведеться повертатися назад пішки по дорозі, яка не освітлюється.

На півночі острова на пляжах розташовані серф-школи. Заняття з інструктором у групі з 5 осіб коштуватиме 30 євро. За ці кошти ви отримаєте гідрокостюм, серф, інструктаж та дві години на хвилях.

У Лос-Амерікас розташований Siam Park – аквапарк, визнаний найкращим у Європі за версією Trip Advisor у 2014-2017 роках.

Візитівка парку – 28-метрова гірка Tower of power. Також тут є пляж із штучними хвилями, атракціони для дітей та дорослих, ресторани і магазини.

Можна купити квиток за 60 євро, який дає доступ у Siam та Loro-парки. Їх не обов’язково відвідувати в один день, до того ж вони розташовані в різних містах.

«Лоро-парк» – це зоопарк, який спочатку спеціалізувався лише на птахах, але тепер нараховує косаток, морських котиків, медуз та пінгвінів. Розташований у Пуерто-де-ла-Круз.

Якщо опинитись у цьому місті в середу або суботу зранку, можна потрапити на барахолку в Mercado Municipal Puerto de la Cruz.

Після відвідування флі-маркету можна спуститись уздовж автомобільної дороги до набережної. Прийдете на чорний пляж, на якому незліченна кількість пірамід з камінців.

У Санта-Круз варто відвідати порт, у який заходять величезні круїзні лайнери, а також міську бібліотеку TEA Espacio De Arte, яка водночас є арт-простором. Ми отримали враження не лише від архітектури, що суттєво відрізняється від загальної картинки міста, а й від двох виставок, які на той час там відбувались. Це коштувало 14 євро на двох.

У великих містах багато магазинів тканин і костюмів, що ніби є натяком: на карнавал потрапити можна дуже легко.

Найважливіша порада щодо мандрівки по острову – знайдіть можливість подорожувати автомобілем. Унікальність Тенеріфе – це пустелі, пляжі з чорним вулканічним піском, гори, ліси, бананові плантації та вулкан. Усі інші пам’ятки тьмяніють на тлі особливої природи.

Загальний бюджет на 10 днів: 1700 євро на двох.