The Village Україна на власному досвіді розповідає, скільки коштує поїздка до Венеції.

Текст, Фото: Євгенія Скібіна

Переклад: Вікторія Осіпова

Дорога

Поїздку до Італії я планувала заздалегідь і ретельно відстежувала всі пропозиції авіакомпаній. Натрапила на хороший варіант від італійських авіаліній Alitalia у Telegram-каналі «Ветер дует» (раніше Time to travel). І вже за два місяці до поїздки придбала квитки на двох до Венеції в обидва боки за 331 євро (9930 грн) з можливістю перевезення тільки ручної поклажі і досить зручними пересадками в Римі.

Але, приміром, у МАУ можна знайти і прямі рейси з Києва до Венеції. Ціна за такі квитки в обидва боки стартує від 5791 грн з людини.

Лайфхаки

 Винаймати житло рекомендую в центрі, а не на островах, які найближче розташовані (наприклад, Лідо). Так ви заощадите на громадському транспорті.

Проживання

Венеція не належить до дешевих напрямків, і ціни тут навіть вищі, ніж на Комо. Вартість ночі в готелі стартує від 80 євро і до безкінечності. Хостел у середньому буде коштувати 50 євро за ніч. Ціна за окремі апартаменти на Airbnb стартує від 100 євро, а кімнату можна винайняти за 60 євро. Важливо пам’ятати, що ціни «у сезон» можуть підскочити удвічі, а то й утричі.

Транспорт

Венеція поділена на 6 районів і складається з островів, розділених каналами. У центрі немає доріг і відповідно автівок. Увесь транспорт тут водний.

Аеропорт Марко Поло розташований на материковій частині. Є два варіанти того, як дістатися до міста: водним транспортом (15 євро) або автобусом до вокзалу Piazzale Roma (8 євро), а далі тільки по воді.

Пересуватися містом найзручніше пішки або на вапоретто – це рейсові водні трамваї. Вартість разової поїздки – 7 євро. Проїзний на тиждень коштує 60 євро. Також можна скористатися водним таксі. Ціна в середньому становить 50-60 євро в межах центру.

Поїздка на знаменитих гондолах за 40 хвилин коштуватиме 80 євро вдень і 100 євро після 19:00. Стоянки гондол розташовані по всьому місту, і пасажир самостійно визначає маршрут.

Їжа

У кафе (в Італії це траторії, остерії або піцерії) за пасту доведеться заплатити 8-12 євро, а ціна класичної піци – близько 10 євро. Невеликий графин домашнього вина обійдеться в середньому в 6 євро, а популярний тут коктейль Aperol Spritz – 3-4 євро.

Кава біля стійки, як і всюди в країні, коштує 1 євро, але на терасі може вартувати усі 10.

Шматок піци із собою – 2-3 євро.

Вартість півлітрової пляшки води на вулиці або з автомата становитиме 1-1,5 євро, але купувати в супермаркеті значно дешевше. Так, пляшку доброго вина можна придбати за 5-6 євро.

Морозиво на вулиці коштуватиме приблизно 2 євро за порцію.

 У Венеції потік туристів безперервний – до цього треба бути готовим.

 Із самого ранку варто зайняти чергу і піднятися на кампанілу (дзвіницю) собору Святого Марка і побачити все місто з висоти майже 100 метрів. Ціна: 8 євро з людини.

 Також рекомендую відвідати рибний ринок Ріальто і купити гостинці.

 І якщо вирішите покататися на гондолі – обов’язково попросіть гондольєра вам заспівати.

Культурна програма

Найпопулярніші музеї Венеції: Палац дожів (ціна вхідного квитка 20 євро, але з ним можна відвідати ще три менш популярні музеї), Галерея Академії (від 9 до 16,5 євро залежно від кількості виставок), Колекція Пеггі Гуггенхайм (16,5 євро) і щорічна Венеціанська бієнале сучасного мистецтва (25 євро).

Витрати (загалом): 800 €